Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Mια νεαρή εκπαιδευόμενη αστυνομικός δολοφονείται με άγριο τρόπο σε μια επαρχιακή σουηδική πόλη. Επειδή όλοι οι άλλοι λείπουν σε διακοπές, η υπόθεση ανατίθεται στον αστυνόμο Έβερτ Μπέκστρεμ από τη Στοκχόλμη. Εγωκεντρικός, σεξιστής, προκατειλημμένος απέναντι στους πάντες και τα πάντα, ο Μπέκστρεμ δε νοιάζεται παρά για το πορτοφόλι του, το ποτό και, δευτερευόντως, για το χρυσόψαρό του.
Το μαύρο χιούμορ, ο σαρκαστικός σχολιασμός της κατάστασης της σουηδικής δικαιοσύνης, η εξαιρετική «ανατομία» της διαδικασίας των αστυνομικών ερευνών κάνουν το μυθιστόρημα αυτό να ξεχωρίζει, καθώς μας συστήνει με ιδιοφυή τρόπο έναν από τους πιο αξιομνημόνευτα δύσκολους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες.

Προσωπική άποψη:
Πριν πούμε οτιδήποτε σχετικά με τη "Λίντα" πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αυτό το βιβλίο δεν είναι για όλους. Είναι μεν ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από τον οποιονδήποτε, αλλά δεν μπορεί να το εκτιμήσει ο καθένας, όχι γιατί δεν έχει την ικανότητα για κάτι τέτοιο, αλλά γιατί, η ιστορία, και πολύ περισσότερο το ύφος αυτής, μπορεί να μην του ταιριάξει. Για να το εκτιμήσει κάποιος θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από έντονο κυνισμό, να εκτιμάει βαθύτατα το μαύρο χιούμορ, αλλά και ν' αγαπάει τις ιστορίες που είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικές, που βασίζονται πάνω στους χαρακτήρες και στην ανάπτυξη αυτών παρά στην ίδια την πλοκή.

Βρισκόμαστε στη σουηδική επαρχία όπου και εντοπίζεται η σωρός μια νεαρής εκπαιδευόμενης αστυνομικού. Η νεαρή γυναίκα έχει δολοφονηθεί άγρια, και επειδή κανένας άλλος δεν είναι διαθέσιμος ν' αναλάβει την υπόθεση, αυτή περνάει στα χέρια του αστυνόμου Μπέκστρεμ, ενός κυνικού και μισογύνη άντρα που δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον από την καλοπέρασή του, το ποτό και, δευτερευόντως, για το χρυσόψαρό του που θα έλεγε κανείς πως είναι το μοναδικό ζωντανό πλάσμα για το οποίο ενδιαφέρεται, κάπως, εκτός απ' το τομάρι του. Άραγε, θα καταφέρει ν' ανακαλύψει την αλήθεια κι αν ναι, αυτό θα συμβεί χάρη στις ικανότητές του ή επειδή η μοίρα, ή και η τύχη, θα τα φέρουν έτσι;

Ο κεντρικός μας "ήρωας", που μόνο ήρωας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όχι τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια του όρου, ο Μπέκστρεμ, είναι ο τύπος εκείνος που πολύ πιθανόν θ' απολαύσουν οι άντρες -γιατί το να τον αγαπήσουν φαντάζει κάπως υπερβολικό-, μα και ο τύπος που οι γυναίκες θα μισήσουν. Είναι κυνικός εγωκεντρικός, όλη του η καθημερινότητα περιστρέφεται γύρω από το τι θα πιει και θα φάει, μα κυρίως, αρέσκεται στο να κάνει δηλητηριώδεις σκέψεις για τις γυναίκες. Δεν είναι καθόλου περίεργο που στα πενήντα του χρόνια είναι μόνος του και κανένα ειδύλλιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά αν όλο αυτό το εξετάσουμε από μια άλλη οπτική θα δούμε πως είναι αρκετά ενδιαφέρον ως προς την προσέγγισή του. Δεν έχουμε να κάνουμε με το κλασσικό προφίλ του καλού, κατά βάθος, προβληματικού αστυνομικού, αλλά μ' έναν καθολικά προβληματικό άνθρωπο που υπηρετεί ένα επάγγελμα που θα έπρεπε να νοιάζεται για τους άλλους, την ίδια ώρα που αυτός δεν νοιάζεται για κανέναν, πράγμα που φέρνει σε μια ιδιότυπη κόντρα το εγώ με το καθήκον του.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πλοκή, αυτή θα λέγαμε πως είναι αρκετά συμβατική, όμως ο πυρήνας της δεν βασίζεται στο να εντείνει την αγωνία μας, ούτε να μας προβληματίσει με τις πολλαπλές εναλλακτικές και τα πιθανά σενάρια που θα οδηγήσουν στη λύση ενός ακόμα εγκλήματος. Ο Persson, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, βασίζεται στα ψυχογραφήματα των κεντρικών του ηρώων, και μέσα από μικρά στοιχεία και δεδομένα, επιχειρεί να μας συστήσει τη Λίντα και τη δικιά της αλήθεια, που οδήγησε στο βίαιο τέλος της. Κατά συνέπεια, δεν μας απασχολεί τόσο το έγκλημα ως πράξη βίας, αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας πίσω απ' αυτό, σε όλα του τα επίπεδα. Όσο για την αφήγηση, αυτή διαθέτει έναν αρκετά κινηματογραφικό ρυθμό, γεγονός που δεν μας κάνει ν' απορούμε για ποιο λόγο το βιβλίο βρήκε το δρόμο του για την μικρή οθόνη.

Αν είστε fans του Steig Larsson ή των αστυνομικών μυθιστορημάτων της J. K. Rowling, χωρίς να υποννοώ σε καμία περίπτωση πως η "Λίντα" αγγίζει τα επίπεδα των έργων των προαναφερόμενων συγγραφέων, τότε πολύ πιθανόν το βιβλίο αυτό να είναι μια πολύ καλή επιλογή για εσάς. Ουσιαστικά βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία ανάπτυξης πλοκής και χαρακτήρων, απλά είναι εμποτισμένο με περισσότερο μαύρο χιούμορ και κυνισμό από τα πρώτα, φτάνοντας, πολλές φορές, στα άκρα και δοκιμάζοντας την υπομονή και την αντοχή μας. Ούσα αρκετά κυνική στην προσωπική μου ζωή, αυτά τα στοιχεία τα απόλαυσα, και σε ότι έχει να κάνει με τον σεξισμό του Μπέκστρεμ, απλά αδιαφόρησα παρά ενοχλήθηκα. Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί, και εξαιρετικά ενδιαφέροντες, χαρακτήρες να τον πλαισιώνουν, οπότε όλη η δικιά του κακία απέναντι στον κόσμο βρίσκει μια κάποια ισορροπία.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Leif G. W. Persson
Μεταφραστής: Σπερελάκη Τιτίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 616
ISBN: 978-960-16-6364-7