Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για τέσσερις μήνες ένα πτώμα παρακολουθούσε τηλεόραση λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν...
Ο Βίστιν κοιτάζει το χιόνι που πέφτει σε βαριές, υγρές νιφάδες έξω από το παράθυρο του γραφείου του. Το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Το βλέμμα του επιθεωρητή στρέφεται σε μια φωτογραφία που έχει τραβηχτεί από την πόρτα της κουζίνας, με φόντο το καθιστικό.
Ο Βίγκο Χάνσεν κάθεται μπροστά στην ανοιχτή τηλεόραση με την πλάτη στον φωτογράφο, έτσι όπως τον βρήκαν οι αστυνομικοί. Τα χείλη του είναι μελανά, οι κόγχες των ματιών του χάσκουν τεράστιες, ενώ σκονισμένες τούφες μαλλιών καλύπτουν ακόμη το κρανίο του. Έμενε τρία σπίτια πιο κάτω από του επιθεωρητή, στην καμπή του δρόμου. Ήταν νεκρός εδώ και τέσσερις μήνες, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό από τον Βίστιν ή κάποιον άλλο γείτονα.
Την ίδια ώρα. ένα πτώμα βρίσκεται στο χιονισμένο δάσος. Τα σημάδια δείχνουν πως έχει μείνει αρκετό καιρό κρυμμένο μες στα πυκνόκλαδα. Ένα λασπωμένο κρανίο στο πηγάδι ενός αγροτόσπιτου δίνει νέα τροπή στις έρευνες του επιθεωρητή Βίλιαμ Βίστιν, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καταζητείται ο δολοφόνος έξι γυναικών.

Προσωπική άποψη:
Το ένατο βιβλίο της σειράς των αστυνομικών περιπετειών του Βίλιαμ Βίστιν, το τρίτο που εκδόθηκε στη χώρα μας, έφτασε στα χέρια μας για να επιβεβαιώσει αυτό που είχαμε ήδη υποψιαστεί διαβάζοντας το προηγούμενο. Πως ο Horst, σε κάθε νέο του τίτλο, ωριμάζει περισσότερο και κατά συνέπεια, το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι ιστορίες του. Γιατί, ακόμα κι αν έχουμε κάποιες ενστάσεις όσον αφορά τα βιβλία του, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως βλέπουμε να υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη σε αυτά, με κάθε νέα περιπέτεια του γνωστού πια σε 'μας επιθεωρητή, να είναι πιο ενδιαφέρουσα και το κυριότερο, πιο ουσιώδης και ολοκληρωμένη, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του αναγνωστικού μας ενδιαφέροντος.

Η ιστορία ξεκινάει με την ανακάλυψη ενός νεκρούς άντρα, τρία σπίτια μακριά από το σπίτι του Βίστιν. Το πτώμα του βρίσκεται σε αποσύνθεση και υπολογίζεται πως είναι νεκρός εδώ και τέσσερις μήνες, όμως κανείς δεν το αντιλήφθηκε. Όλα δείχνουν πως ο θάνατός του οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια και κανενός το μυαλό δεν πάει στο κακό. Η υπόθεση αυτή δίνει αφορμή στην κόρη του Βίστιν, Λίνε, να γράψει ένα άρθρο σε σχέση με τη μοναξιά. Την ίδια στιγμή, στο κοντινό δάσος, εντοπίζεται ένα ακόμα πτώμα, αλλά σε αντίθεση με την πρώτη περίπτωση, όλα δείχνουν ξεκάθαρα πως πρόκειται για δολοφονία. Αυτό, όμως, που προβληματίζει την αστυνομία είναι το γεγονός πως και σ' αυτήν την περίπτωση πέρασε πολύς καιρός μέχρι να το ανακαλύψει κάποιος. Οι έρευνες ξεκινάνε και τα βήματά τους τούς οδηγούν σε έναν Αμερικάνο, κατά συρροή δολοφόνο, που φαίνεται να έχει βρει καταφύγιο στη Σουηδία.

Όπως ήδη προανέφερα, το "Πρωτόγονο ένστικτο" είναι το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο βιβλίο του Horst μέχρι σήμερα, ενώ διαθέτει σε απόλυτη ισορροπία όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τους φανατικούς του είδους να ξεχωρίζουν ένα βιβλίο. Υπάρχει έντονη δράση, κατά συνέπεια και υψηλά επίπεδα αγωνίας, μια σειρά εγκλημάτων που μπλέκονται σ' ένα περίεργο κουβάρι και που γεννούν δεκάδες ερωτήματα που ζητάνε απεγνωσμένα απαντήσεις ώστε να σώσει η αστυνομία, και ο ήρωάς μας κατ' επέκτασιν, ό,τι προλαβαίνουν πριν η κατάσταση γίνει ακόμα πιο περίπλοκη και ανεξέλεγκτη, βίαια εγκλήματα που, ίσως, με κάποιον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους και που δημιουργούν έναν γρίφο που πρέπει πάση θυσία να λυθεί. Και όλα αυτά με φόντο τον σκανδιναβικό χειμώνα που μπορεί να φαντάζει κάπως τετριμμένος, πλέον, αλλά που ταιριάζει και δένει απόλυτα με το ύφος και την όλη διάθεση που αποπνέει το έργο.

Ο Βίστιν βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο υποθέσεις που, θεωρητικά, δεν τις συνδέει τίποτα απολύτως. Υπάρχει, όμως, μία αίσθηση που πλανάται στον αέρα και που σε κάνει να σκέφτεσαι πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Επιπλέον, το γεγονός πως υπάρχει η υποψία πως μια σειρά αγνοούμενων γυναικών ίσως να μην έχει απλώς εξαφανιστεί, αλλά να έχει πέσει θύμα του κατά συρροή δολοφόνου, προσθέτει μια δόση αγριότητας στο όλο δράμα, χωρίς, ωστόσο, να καταφεύγει σε ωμές περιγραφές ή ακραίες βιαιότητες για να προκαλέσει το δικό μας ένστικτο. Αντίθετα, ο Horst, επιλέγει να παίξει περισσότερο με το μυαλό μας, καλλιεργώντας, παράλληλα, μέσα μας τη φοβία που προκαλεί μόνο το αίσθημα εκείνο που σε κάνει να σκέφτεσαι πως κανείς δεν είναι ασφαλής, όχι εφόσον ένας αιμοσταγής εγκληματίας πιθανόν να κυκλοφορεί και να δρα ελεύθερος.

Άλλο ένα θετικό και πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δράση στο σύνολό της, είναι ότι αυτή τοποθετείται, και μοιράζεται, ανάμεσα σε δύο Ηπείρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικές αστυνομικές και εγκληματολογικές αρχές να έρχονται σε μια διάδραση και μια αλληλεπίδραση, το ενδιαφέρον της οποίας δεν εντοπίζεται μόνο στη διαφορετικότητας της προσέγγισής τους απέναντι στο όλο θέμα των ερευνών, αλλά και στο πως μπορούν να βρουν ένα κοινό πλαίσια επικοινωνίας και συνεργασίας προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πέραν, όμως, της αστυνομικής του ταυτότητας, το "Πρωτόγονο ένστικτο" έχει κάτι ακόμα. Μια δόση κοινωνικής κριτικής, κάτι που προκαλεί ένα αίσθημα ενοχής, όχι μόνο στους γείτονες του Χάνσεν, αλλά και σε όλους εμάς που ίσως να αντιμετωπίζουμε τη μοναχικότητα των ανθρώπων ως κάτι που δεν πρέπει να μας απασχολεί εφόσον δεν μας αγγίζει. Και όμως, θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, και ότι βιβλία σαν και αυτό προσπαθούν να μας ευαισθητοποιήσουν, μόνο άξιο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lier Jorn Horst
Μεταφραστής: Παπαγρηγοράκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-605-283-5