Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΣΟΥ.
ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ, ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ.
ΑΝ ΧΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΝΕΚΡΟΣ.
Σε μια σκοτεινή εκδοχή ενός όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος, δώδεκα αγόρια και δώδεκα κορίτσια αναγκάζονται να εμφανιστούν σ’ ένα ζωντανό τηλεοπτικό σόου, το Αγώνες πείνας. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας: ή σκοτώνεις ή πεθαίνεις.
Όταν η δεκαεξάχρονη Κάτνις Έβερντιν παίρνει τη θέση της αδερφής της στα παιχνίδια, το βλέπει σαν θανατική ποινή. Αλλά η Κάτνις δεν έχει έρθει ποτέ ξανά αντιμέτωπη με τον θάνατο και δεν ξέρει ότι για εκείνη η επιβίωση είναι δεύτερη φύση.

Προσωπική άποψη:
Οι "Αγώνες Πείνας" είναι το πρώτο βιβλίο της ομώνυμης τριλογίας της Suzanne Collins. Ένα φουτουριστικό δράμα, μια περιπέτεια φαντασίας η οποία τοποθετείται, όχι στο παρόν, ούτε στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Μάλιστα, το μέλλον αυτό, όσο δυσοίωνο και αν είναι, δεν διαφέρει και πολύ ούτε από την σημερινή επικρατούσα πραγματικότητα, αλλά ούτε και από την εξελικτική πορεία την οποία φαίνεται να έχει πάρει ολόκληρος ο πλανήτης μας. Η διαβίωση των ανθρώπων είναι ένας καθημερινός αγώνας, μια πάλη που μονάχα με θέληση και υψηλές αντοχές μπορεί κανείς να βγει νικητής. Και δεν μιλάμε για μια νίκη παράλογη, αλλά για τη νίκη εκείνη που, έστω και με κόπο, θα φέρει στο οικογενειακό τραπέζι ένα κομμάτι ψωμί και ένα ποτήρι καθαρό νερό, πράγματα θεωρητικά απλά, ίσως και ασήμαντα για εμάς, αλλά που τόσο πολύτιμα είναι στην πραγματικότητα και από τα οποία εξαρτάται η ύπαρξή μας.

Ο κόσμος της Collins χωρίζεται στην Κάπιτολ, την πρωτεύουσα, εκείνη που ρυθμίζει τα πάντα, που δίνει εντολές, θεσπίζει νόμους, και σε άλλες δώδεκα περιοχές. Αυτές οι περιοχές δεν είναι απλά αναγκασμένες να υπηρετούν την Κάπιτολ, παρέχοντάς της η κάθε μία τα δικά της αγαθά, αλλά είναι αναγκασμένες να ακολουθούν πιστά τούς νόμους και τους κανόνες της καθώς, αν πράξουν το αντίθετο, οι συνέπειες ίσως να είναι χειρότερες και από τον θάνατο, που ίσως και να μοιάζει ως ένα μέσω λύτρωσης ορισμένες στιγμές. Αυτός ο κόσμος ανήκει ακριβώς στο είδος εκείνο που κανείς μας δεν θα ήθελε να ζει και πολύ περισσότερο, που κανείς δεν θα ήθελε να ζουν τα παιδιά του. Πώς θα μπορούσες, άλλωστε, να το κάνεις όταν θα ζούσες με τον φόβο για τον βίαιο τερματισμό της ίδιας τους της ζωής; Πώς θα μπορούσες όταν θα ήξερες πως θα ήταν υποψήφιοι φόροι σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι εξουσίας μέσω του οποίου η Κάπιτολ έχει μοναδικό σκοπό να θυμίζει την παντοκυριαρχία και την δύναμή της;

Η Κάτνις είναι μια δεκαεξάχρονη κοπέλα η οποία επιβιώνει σε αυτό τον κόσμο, παρανομώντας, μάλιστα, προκειμένου να ζήσει την οικογένειά της. Παρανομεί γιατί ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια της εποχής της για να κάνει αυτό που δεν θα ήταν υπό φυσιλογικές συνθήκες απαραίτητο να κάνει κανένα δεκαεξάχρονο κορίτσι. Κυνηγάει βαθιά, στα άγρια δάση, είναι ο στυλοβάτης του σπιτιού της, είναι το πρόσωπο εκείνο που προστατεύει την εστία της και τα μέλη της. Είναι το άτομο εκείνο που παίρνει τη θέση της μικρής της αδερφής στους Αγώνες Πείνας. Είναι εκείνη που με αυταπάρνηση και με υψηλό το αίσθημα του καθήκοντος απέναντι στην οικογένειά της, στέλνει εθελοντικά τον εαυτό της στον θάνατο προκειμένου να προστατέψει, μέσα σε μια κοινωνία με σκληρούς και άδικους κανόνες εξουσίας, ένα πρόσωπο που αγαπά, σε έναν κόσμο που δείχνει να μην θυμάται πλέον πως είναι να έχεις τέτοια συναισθήματα.

Η Collins δημιουργεί έναν φουτουριστικό κόσμο που με τρομακτικό τρόπο ανακαλύπτουμε ότι μοιάζει τόσο πολύ με τον δικό μας. Είναι ένας κόσμος που οι δυνατοί ζουν εις βάρος των αδυνάτων, που, προκειμένου να μην διακινδυνέψουν τη θέση και τα αξιώματά τους, είναι ικανοί να προβούν στις πιο φρικιαστικές πράξεις που βάζει ο ανθρώπινος νους. Είναι η κοινωνία εκείνη που δεν διστάζει να προσφέρει ως φόρους τα παιδιά της , καταδικάζοντάς τα να γίνουν, όχι απλά βίαια αλλά αποτρόπαια. Τα οδηγούν στο να χάσουν τον εαυτό τους, τη συνείδησή τους, τα συναισθήματά τους. Να γίνουν μηχανές θανάτου σε ένα παιχνίδι αλληλοεξόντωσης όπου δεν μπορεί παρά να υπάρξει μονάχα ένας νικητής. Σάμπως έτσι δεν είναι και ο κόσμος μας; Έτσι δεν αναγκάζει τους ανθρώπους να τρώνε ο ένας τις σάρκες του άλλου προκειμένου να επιβιώσουν έναντί τους;

Σα να μην φτάνει όλη αυτή η βιαιότητα, η κοινωνία των δώδεκα αυτών περιοχών υποχρεούται να παρακολουθεί τους αιματηρούς αυτούς αγώνες μέσω τηλεοπτικής μετάδοσης. Με αυτό τον τρόπο τροφοδοτούνται τα ζωώδη ένστικτα του πλήθους, ενισχύεται ο φόβος, καθίσταται ικανός ο απόλυτος έλεγχος. Όχι από υποταγή, αλλά εξαιτίας της ουσιαστικής και ανατριχιαστικής παρουσίας του αισθήματος του φόβου. Και μέσα σε αυτή την αιματηρή εκδοχή του μεγάλου αδελφού υπάρχουν σπόνσορες, άνθρωποι που χειροκροτούν, που δεν νοιάζονται για αυτά τα νέα παιδιά που θα πεθάνουν σε μια αρένα που μυρίζει φόβο, απελπισία και θάνατο, αλλά που ενδιαφέρονται μονάχα για τα κέρδη που αποφέρει ένα ακόμη πρόγραμμα, ένα ακόμη προϊόν, όπως φαίνεται στα δικά τους μάτια. Από αυτό εξαρτάται, εν μέρη, ποιος τελικά θα ζήσει, ποιος θα είναι ο τυχερός που θα κερδίσει μια αρρωστημένη εύνοια.

Η βιαιότητα και ο συνεχής, γρήγορος ρυθμός σού κόβουν την αναπνοή. Οι εικόνες πράξεων και σκέψεων βουτηγμένα στην απανθρωπιά και τη βία σε στοιχειώνουν. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, στριφογύριζα στο κρεβάτι μου αναλογιζόμενη όλο αυτό το πιθανό μέλλον που βλέπω να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μου και με έπιανε ίλιγγος. Πόσο αρρωστημένος μπορεί να γίνει, αλήθεια, ο άνθρωπος; Πόσο εύκολα μπορούν να τροφοδοτηθούν τα συναισθήματα οργής και μίσους που κρύβονται μέσα του; Πόσο εύκολο είναι να χαθεί κάθε σημάδι που κάποτε αποτελούσε μέρος της ανθρώπινης ύπαρξής του, μια ύπαρξη με κατανόηση και, σίγουρα, όχι προορισμένη να σκοτώνει χωρίς τύψεις κι ενοχές, χαμένη μέσα στην κρυμμένη βιαιότητα του ίδιου του τού εαυτού; Δεν είναι απλά ότι πιο τρομακτικό, δεν είναι απλά ότι πιο αγωνιώδες, είναι ότι πιο θλιβερό, ότι πιο εμπνευσμένο έχω διαβάσει, ίσως, και τα τελευταία χρόνια. Οι "Αγώνες Πείνας" σοκάρουν, ξαφνιάζουν, προβληματίζουν και μας κάνουν να διψάμε μανιασμένα για την συνέχεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Suzanne Collins
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-618-01-2275-6