Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Μάνος και η Άννα ξεκινούν τη ζωή τους στην κρίση.
Υπερπληθυσμός, μετανάστευση, φτώχεια κι εξαθλίωση, εγκληματικότητα, εθνικισμός και τρομοκρατία είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο δημιουργούν την οικογένειά τους και χτίζουν τη ζωή τους.
Δεν αντιδρούν όταν πρέπει. Κανείς δεν αντιδρά. Θα εναντιωθούν ποτέ και με ποιον τρόπο;
Έτος 2057. Παγκοσμιοποιημένη οικονομία και διακυβέρνηση με κλειστά σύνορα. Απομονωτισμός, τοπικής εμβέλειας διαδίκτυο και μέσα ενημέρωσης. Έλεγχος των γεννήσεων και των θανάτων. Ταξικές κι επαγγελματικές ζώνες ασφυκτικά κλειστές. Όποιος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις που του έχουν ανατεθεί από τους ιθύνοντες ολισθαίνει σε κατώτερη κοινωνική κλίμακα.
Η κρίση και η μετά κρίση περίοδος, σε μια ακραία εκδοχή της, οδηγούν στον θάνατο των ανθρώπων και του πολιτισμού, ή μήπως στην αφύπνιση και στο ξημέρωμα μιας καλύτερης εποχής;
Ένας μυστικός αθέατος κόσμος που αναπτύσσεται θα κατορθώσει να παίξει ρόλο στο παρόν και στο μέλλον;

Προσωπική άποψη:
Μέσα απ' αυτό το site έχω παρουσιάσει -και "κρίνει"- δεκάδες επί δεκάδων μυθιστορημάτων με δυστοπικό πυρήνα. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα βιβλία αυτά φέρουν την υπογραφή συγγραφέων του εξωτερικού. Λίγοι είναι οι Έλληνες συγγραφείς που έχουν επιχειρήσει ν' ασχοληθούν με το μέλλον, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι δυστοπικό, αλλά η πλειοψηφία αυτών το έχει κάνει με λάθος τρόπο. Η ίδια η χώρα μας προσφέρει άπειρο υλικό καταστροφολογίας, μελλοντικής και μη, άρα μπορείς ν' αντλήσεις ιδέες απ' αυτό να φτιάξεις έναν μελλοντικό κόσμο που θα έχει δομηθεί με τις απαρχές του σήμερα που βουλιάζει όλο και περισσότερο στον πάτο. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι η "Ευτοπία".

Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να κάνω υπερανάλυση του βιβλίο, καθώς αυτό από μόνο του είναι αρκετά αναλυτικό ως προς τα θέματα που πραγματεύεται και αποτελούν τον πυρήνα, τόσο της βασικής του ιστορίας, όσο και των υπο-ιστοριών που διακλαδώνονται από τον κορμό της, αλλά και γιατί αφορούν ζητήματα, κοινωνικά, προσωπικά, ηθικά -στα πλαίσια της κοινής αλλά και της προσωπικής ηθικής-, που ο κάθε αναγνώστης καλείται να τα διαβάσει, μελετήσει, κατανοήσει και ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο, αλλά και βάζοντας τον εαυτό του στον άξονα ενός συνόλου. Εντάξει, νομίζω πως αυτή η πρόταση είναι από της μεγαλύτερες που γράφτηκαν ποτέ στην Ιστορία, αλλά εύχομαι το μήνυμά της να είναι ξεκάθαρο και καθόλου συγκεχυμένο. Όπως και να 'χει, η οικονομική κρίση του σήμερα και το πολλαπλό αντίκτυπο αυτής στο παρόν και σε μια -ίσως κάπως υπερβολική, ίσως πάλι και όχι- προβολή του μέλλοντος, είναι κάτι που στην προκειμένη περίπτωση γίνεται με τρόπο έντονο, ουσιαστικό, στοχευμένο, θέλοντας -ξεκάθαρα- να δώσει και τροφή για σκέψη.

Η ζωή είναι επιλογές, αυτές καθορίζουν το ποιοι είμαστε, ποιοι θα γίνουμε στο μέλλον, ποιος είναι ο ρόλος μας στην αλυσίδα της ζωής και το πως θα επηρεάσουμε τις ζωές άλλων. Κάθε δράση φέρνει μαζί της και μια αντίδραση, και ο καθένας από εμάς που εμπλέκεται σε μία τέτοια, οφείλει να είναι έτοιμος να γίνει αποδέκτης όποιων συνεπειών αυτή φέρει μαζί της, θετικών κι αρνητικών. Παράλληλα, η φύση ξέρει πολύ καλά πως να επιβιώνει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη των πάντων για να υπάρξει η αναδημιουργία του όλον, με τους ανθρώπους ν' αποτελούμε, όχι απαραίτητα το μελανό της σημείο, αλλά εκείνο που ταιριάζει λιγότερο μέσα στο οικοδόμημά της, επειδή δεν υπακούμε σε κανόνες. Όμως, αν δεν αλλάξουμε, οι κανόνες αυτοί μπορούν να μας επιβληθούν μέσα απ' τον όλεθρο και την καταστροφή, με την αλλαγή και την υποχώρηση ν' αποτελούν μονόδρομο. Αυτές είναι οι βασικές ιδέες πάνω στις οποίες δομεί το πρώτο μέρος της ιστορίας της η κυρία Παπαθεοδώρου, με σοβαρότητα και σκληρές αλήθειες, το οποίο ανυπομονώ ν' αναλύσουμε ακόμα περισσότερο όταν ολοκληρωθεί ως σύνολο, πράγμα που δεν θ' αργήσει να συμβεί.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παπαθεοδώρου Άννη
Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 484
ISBN: 978-960-9585-84-2