Το 1940, τις παραµονές του ελληνοϊταλικού πολέµου, το KKE ήταν ένα κόµµα αποδιαρθρωµένο οργανωτικά, ενώ οι διαρκείς αλλαγές πολιτικής που ακολουθούσε η Κοµµουνιστική ∆ιεθνής έναντι του ναζισµού προξενούσαν σύγχυση στους κοµµουνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ κατόρθωσε να ανασυγκροτηθεί· ως το 1944 κατέστη κόµµα εξουσίας και απειλούσε να µετασχηµατίσει σχεδόν ριζικά το πολιτικό σύστηµα όπως αυτό είχε διαµορφωθεί τις προηγούµενες δεκαετίες.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Γαβρίλη Λαμπάτου ΚΚΕ και εξουσία, 1940-1944, μια τεκμηριωμένη μελέτη πολιτικής ιστορίας σε μια εποχή τεκτονικών κοινωνικών ανακατατάξεων, διοργανώνεται την Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018, στις 18:30μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ συζήτηση με θέμα «Το ΚΚΕ στη δεκαετία του 1940».

Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Δημήτρης Παλαιολογόπουλος, Γ.Γ. Π.Σ.Α.Ε.Α., συγγραφέας, ο Γιώργος Πετρόπουλος, ιστορικός-δημοσιογράφος, και ο Γαβρίλης Λαμπάτος, Δρ Ιστορίας-εκπαιδευτικός. Συντονίζει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας.

Ειδικότερα, η συζήτηση θα εστιαστεί γύρω από τα ακόλουθα θέματα:
  • Η ταχύτατη οργανωτική ανασυγκρότηση των Ελλήνων κομμουνιστών στα χρόνια της Κατοχής
  • Η πολιτική τους στόχευση την περίοδο 1941-1944
  • Η σύγκρουση των Δεκεμβριανών και οι επιπτώσεις της στην πολιτική ζωή της χώρας
  • Η συγκρότηση του στρατοπέδου Μπούλκες
  • Η απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ για ένοπλη σύγκρουση που οδήγησε στην κλιμάκωση του Εμφυλίου
  • Οι διεθνείς διαστάσεις του Εμφυλίου
  • Η καθημερινότητα των ανθρώπων που στελέχωναν τα τμήματα του ΔΣΕ

Είσοδος ελεύθερη

Μέσα από ανέκδοτες προσωπικές µαρτυρίες και αρχειακές πηγές, το βιβλίο του Γαβρίλη Λαμπάτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, διερευνά το πώς κατόρθωσε το ΚΚΕ να γίνει κόμμα εξουσίας από το 1940 έως το 1944 – και το τίµηµα που απαιτήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Εξετάζονται οι δοµές εξουσίας των κοµµουνιστών στην ορεινή Ελλάδα και η πολιτική του κόµµατος, τόσο στην κεντρική σκηνή όσο και στις επιµέρους περιφέρειες της χώρας. Παρουσιάζεται επίσης η διαδροµή Ελλήνων κοµµουνιστών από την ίδρυση του κόµµατος ως τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο.