Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εμείς… που κάναμε ψίχουλα την ψυχή μας για να ταΐσουμε τα όρνια.
Εμείς… που περπατήσαμε μέσα στη βροχή γιατί δεν καταδεχτήκαμε να πάρουμε την ομπρέλα που μας πρόσφεραν οι άλλοι επ’ αμοιβή…
Εμείς… που περπατήσαμε στον υπόνομο μ’ ένα τριαντάφυλλο στο χέρι.
Εμείς… που κάναμε τον δράκο που φώλιαζε μέσα μας να χαμογελάσει.
Εμείς… που φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού, μόνο και μόνο για ν’ απολαύσουμε τη θέα…
Εμείς… που δεν ζητήσαμε ποτέ τα ρέστα της ζωής μας από τον ταμία.
Να ’μαστε, λέει, στη βαρκούλα… και να ’χε φεγγαράδα… και ν’ αρμενίζαμε…

Προσωπική άποψη:
Έπειτα από δύο και πλέον δεκαετίες -και 20 και πλέον τίτλους λογοτεχνικών έργων-, η αγαπημένη συγγραφέας των αναγνωστών, Αλκυόνη Παπαδάκη, απέκτησε νέα λογοτεχνική στέγη, η οποία μπορεί να νιώθει περήφανη που κατάφερε να εντάξει στο δυναμικό της ένα τέτοιο όνομα. Ο λόγος, φυσικά, για τις εκδόσεις Διόπτρα, και το νέο βιβλίο της συγγραφέως που ακούει στον τίτλο "Το χαμόγελο του δράκου", και το οποίο πραγματεύεται, όπως και αρκετά άλλα μυθιστορήματα της κυρίας Παπαδάκη, τη σχέση ανάμεσα σε μάνα και τους κόρη, τους περίπλοκους δεσμούς που κρατάνε κοντά τη μία με την άλλη, μα και όλα εκείνα που τις φέρνουν σε μεγάλες, εκρηκτικές συγκρούσεις, καθώς και πως τις διαχειρίζονται.

Αν κάτι έχει χαρακτηρίσει την πένα της κυρίας Παπαδάκη, στη διάρκεια της μακράς συγγραφικής της πορείας, αυτό είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τη γλώσσα -και κατ' επέκτασιν την αφήγησή της. Αν και ο λόγος της διαθέτει μια σχεδόν ονειρική λυρικότητα, είναι απλός και άμεσος. Μπορεί ν' ακούγεται κάπως ποιητικός στ' αφτιά μας, διαθέτει, όμως, την απαιτούμενη απλότητα που χρειάζεται προκειμένου να γίνει κατανοητός απ' όλους, μα πάνω απ' όλα, όσο ευαίσθητος απαιτείται για ν' αγγίξει τις καρδιές των αναγνωστών, χωρίς, ωστόσο, να καταφεύγει σε κάποιο κλισέ μελόδραμα ή σε βαρύγδουπα λόγια. Η γραφή της κυρίας Παπαδάκη δεν έχει τίποτα το στημένο, τίποτα το επιτηδευμένο, είναι βγαλμένη μέσα απ' την καρδιά της και αυτό φαίνεται στα γραπτά της και περνάει και σε 'μας με περίσσια ευκολία.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα εξίσου χαρακτηριστικό, τόσο όσον αφορά την αφηγηματική προσέγγιση της συγγραφέως -και κατά συνέπεια, το αφηγηματικό της ύφος-, όσο και την ίδια την δόμηση -και αποδόμηση, πολλές φορές- της πλοκής των ιστοριών της. Μπορεί ο λόγος της να διακρίνεται για την ευαισθησία και την τρυφερότητά του, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, την ίδια, όμως, στιγμή δεν διστάζει να γίνει σκληρή, όχι απαραίτητα κυνική, αλλά σίγουρα ειλικρινής απέναντι στα γεγονότα και στις καταστάσεις που περιγράφει, αφηγείται, καταγράφει. Και μέσα στα κείμενά της υπάρχουν λόγια που από κάποιους -σίγουρα όχι από εμένα- θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μη λογοτεχνικά, τα οποία, ωστόσο, επιτυγχάνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο να τα ταιριάξει και να τα καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που θέλει να πει, να εκφράσει, αν μεταφέρει.

Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα στην πλοκή, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη ή περίπλοκη, αλλά και γιατί, τελικά, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία που δεν είναι. Γιατί υπάρχουν βιβλία εκεί έξω, και συγγραφείς, που ο σκοπός της ύπαρξής τους είναι να μιλάνε στην καρδιά και στην ψυχή σου, να φέρνουν στην επιφάνεια κομμάτια του δικού σου εαυτού που θα σε κάνουν, άλλες φορές περισσότερο κι άλλες λιγότερο, να ταυτιστείς με την ιστορία που διαβάζεις και πολύ περισσότερο με τους ήρωες αυτής. Ανθρώπους που ίσως και να έχεις γνωρίσει, να τους έχεις συναναστραφεί, να τους έχεις μισήσει κι αγαπήσει συνάμα. Ανθρώπους με τους οποίους έχεις μοιραστεί στιγμές, συναισθήματα, εμπειρίες, που μέσα από αυτές βγήκες πιο δυνατός, ακόμα κι αν λαβώθηκες, και που σε έκαναν να καταλάβεις πως το πραγματικό νόημα της ζωής, βρίσκεται στο ίδιο το όνομά της. Το πραγματικό νόημα βρίσκεται στο να ζεις, κι αυτό σημαίνει πολλά, όπως το να προσπαθείς ό,τι κι αν έρθει στον δρόμο σου, να μην σκύβεις το κεφάλι, να συγχωρείς και να ξεκινάς και πάλι απ' την αρχή.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Παπαδάκη Αλκυόνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-605-650-5