Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αφού ξόδεψε τρεις σεζόν στο Λονδίνο αναζητώντας σύζυγο, η Ντέζι Μπόουμαν άκουσε τον πατέρα της να της λέει ότι πρέπει να βρει αμέσως κάποιον να παντρευτεί.
Και αν δεν μπορεί η ίδια να διαλέξει τον Κύριο Κατάλληλο, τότε θα παντρευτεί με το ζόρι αυτόν που της έχει διαλέξει εκείνος: τον αδίστακτο, στρυφνό, κακό και ψυχρό Μάθιου Σουίφτ.
Η Ντέζι πανικοβάλλεται, αλλά μια Μπόουμαν δεν τα παρατά ποτέ. Αποφασίζει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να παντρευτεί αμέσως οποιονδήποτε εκτός από τον Μάθιου Σουίφτ. Αυτό, όμως, που δεν υπολογίζει είναι ότι ο Μάθιου, εκτός από αδίστακτος, στρυφνός, κακός και ψυχρός, έχει τη δύναμη να ασκήσει πάνω της μια ανεξήγητη γοητεία.
Καθώς τον γνωρίζει καλύτερα, αρχίζει να πιστεύει ότι ίσως όλα αυτά που δείχνει προς τα έξω είναι η ασπίδα του για να αντιμετωπίσει τον κόσμο. Κι όχι μόνο. Είναι και η άμυνά του για να προστατέψει ένα ανομολόγητο μυστικό. 

Προσωπική άποψη:
"Οι τέσσερις εποχές", μία από τις καλύτερες σειρές που έχει γράψει η Lisa Kleypas, ρίχνει την αυλαία της και στην ελληνική της έκδοση, πάντα με την υπογραφή των εκδόσεων Elxis, με το τέταρτο και τελευταίο της βιβλίο, το "Ένα σκάνδαλο την άνοιξη", που καλείται να φέρει εις πέρας έναν εξαιρετικά δύσκολο άθλο. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό ακριβώς όλα όσα περιμένει -και με τα οποία έχει εξοικειωθεί μέσω των τριών προκατόχων του-, μα και να κοντράρει το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, το "Μια αγάπη για τον χειμώνα" -το καλύτερο, για μένα, σε αυτό το saga. Μπορεί, λοιπόν, ως προς το δεύτερο σκέλος να μην παίρνει άριστα, αν και αυτή είναι η σύνηθες μοίρα των τελευταίων βιβλίων, ως προς το πρώτο, όμως, σηκώνει με ευκολία το βάρος του καθήκοντος στους ώμους του.

Η τελευταία του αγαπημένου μας κουαρτέτου των ντεμπιτάντ του Λονδίνου της Kleypas, η Ντέζι Μπόουμαν, έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που είχε προκειμένου να βρει σύντροφο. Έμεινε στο Λονδίνο για τρεις σεζόν, είδε τι τρεις φίλες της να βρίσκουν τον άντρα των ονείρων τους, όμως εκείνη δεν έχει βρει ακόμα αυτόν τον έναν και μοναδικό που θα κάνει την καρδιά της να σκιρτήσει. Ωστόσο, ο πατέρας της, που έχει αρχίσει να εκνευρίζεται και να χάνει την υπομονή του μαζί της, της ανακοινώνει ορθά κοφτά πως αν δεν διαλέξει ποιον θα παντρευτεί, άμεσα και χωρίς πολλά πολλά, θα το κάνει εκείνος γι' αυτήν. Μάλιστα, έχει ήδη κάποιον πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό του. Έναν άντρα που η Ντέζι γνωρίζει πολύ καλά και που σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να περάσει όλη της τη ζωή μαζί του. Και για να το πετύχει αυτό είναι πρόθυμη να παντρευτεί οποιονδήποτε άλλον έστω κι αν χρειαστεί να θυσιάσει το όνειρό της για έναν μεγάλο έρωτα.

Ο Μάθιου Σουίφτ έχει τη φήμη του σκληρού, του αδίστακτου, του κακότροπου, του άντρα δίχως αισθήματα που λειτουργεί με μια ψυχρή λογική που σου παγώνει το αίμα. Είναι ένας άντρας που θεωρητικά καμία γυναίκα δεν θα βρισκόταν πρόθυμα στο πλευρό του. Και όμως, έτσι όπως τα φέρνουν οι συνθήκες, η Ντέζι θα έρθει λίγο πιο κοντά του και για πρώτη φορά θα σκεφτεί πως ίσως ο Μάθιου να μην είναι τόσο σκληρός και κακός όσο δείχνει -ή όσο προσπαθεί να δείχνει. Και πραγματικά, όλη αυτή η εικόνα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και φροντίζει να συντηρεί προς τα έξω, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μάσκα που έχει επιλέξει να φορά προκειμένου να προστατευτεί, να κρυφτεί από τους γύρω του μα ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι ο δικός του τρόπος να αμύνεται, έτσι όπως εκείνος νομίζει πως μπορεί ν' αντέξει καλύτερα και παράλληλα είναι ο τρόπος του να κρατήσει καλά κρυμμένο το παρελθόν του και το μυστικό που αυτό φέρει μαζί του σαν καρφί βαθιά χωμένο σε μια πληγή που ακόμα αιμορραγεί.

Η αλήθεια είναι πως η Ντέζι δεν είναι η ηρωίδα αυτής της σειράς που ξεχωρίζει και σε αυτό ίσως να συμβάλλει το γεγονός πως μας είχαν δοθεί τόσα στοιχεία και πληροφορίες γι' αυτήν στα προηγούμενα βιβλία, που στο συγκεκριμένο που την αφορούσε άμεσα να περιμέναμε μια μεγαλύτερη εξέλιξη του χαρακτήρα της πράγμα το οποίο δεν είδαμε να συμβαίνει. Φυσικά, αυτό δεν την καθιστά αδιάφορη, πολύ περισσότερο αντιπαθητική, με τη διάθεση μας απέναντί της να παραμένει εξαιρετικά θετική. Ωστόσο, και χωρίς να μπορεί να γίνει αλλιώς, ο Μάθιου κλέβει την παράσταση και τραβάει όλα τα φώτα πάνω του και αυτό όχι γιατί μας γοητεύει με το ταμπεραμέντο του, μα με μια μοναδική εσωτερικότητα που τον χαρακτηρίζει και που μας κάνει να ανατριχιάζουμε κάθε στιγμή που μας αποκαλύπτεται και ένα κομμάτι του πολύπλευρου εαυτού του. Γιατί, ο Μάθιου, διαθέτει μια εσωτερική δύναμη και μια ευαισθησία που σπανίζουν, τα οποία πηγάζουν από μια ιστορία του παρελθόντος πηγαία δραματική και καθόλου μελοδραματική.

Η εξέλιξη της σχέση ανάμεσα στους Ντέζι και Μάθιου, ειδικά συγκριτικά με τα ζευγάρια στα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, γίνεται με τρόπο πολύ πιο ομαλά και διακριτικό, χωρίς πολλές εκρήξεις, ωστόσο, η ίδια η ιστορία, έχει αρκετές ανατροπές, τόσο σε σχέση με το μεταξύ τους ρομάντζο όσο και σε σχέση με το κρυφό παρελθόν του Μάθιου,  μέχρι να φτάσει στο τρυφερό της φινάλε, γεγονός που μας κρατά σε εγρήγορση. Και μπορεί το πάθος να μην χτυπάει κόκκινα, η τρυφερότητα, ωστόσο, και η ευαισθησία που αναβλύζουν μέσα από κάθε σελίδα, κάθε λέξη, κάθε μοναδική στιγμή του βιβλίου αυτού, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αρκετά διαφορετική απ' αυτήν που είχαμε συνηθίσει ως τώρα, μα με έναν χαρακτήρα δυναμική, αληθινό, ειλικρινές, που αγγίζει τις πιο ευάλωτες χορδές μας. Και ναι, το ταξίδι αυτό άξιζε τον κόπο και αναμφίβολα είναι από εκείνα που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-618-5394-00-4