Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ποιο παπούτσι διαλέγουν οι γυναίκες;
Το πιο φινετσάτο ή το πιο βολικό;
Δέκα χρόνια μετά, η Στέλλα Καραμπακάκη εξακολουθεί να εμπνέεται από τις ανθρώπινες σχέσεις και, με ισχυρή δόση σαρκασμού, μας συστήνει τους νέους ήρωες-παπούτσια στη ζωή της.
Ένα διαζύγιο, ένα πιπίνι, κάποιοι Πασόκοι, μία φίλη από το χωριό κι ένας λοστός, προσφέρουν άφθονο γέλιο.
Πολλά άλλαξαν μέσα σε αυτά τα χρόνια. Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση του lifestyle και των media προκάλεσαν ανατροπές και στις σχέσεις. Όμως, μία σταθερά έμεινε ακλόνητη: τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.

Προσωπική άποψη:
Την Στέλλα Καραμπακάκη τη "γνώρισα" πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν παρακολούθησα τυχαία ένα βίντεό της στο κανάλι της στο YouTube. Δεν θα πω ψέματα, υπάρχουν άλλοι youtubers που παρακολουθώ φανατικά, είτε γιατί θεωρώ πως κάτι έχουν να πουν, είτε γιατί μου αρέσει η δουλειά τους, είτε γιατί λατρεύω το χιούμορ τους, ωστόσο, υπάρχουν οι φορές εκείνες που θα κάνω ένα πέρασμα και από το δικό της κανάλι -στο οποίο είμαι κι εγγεγραμμένη, άλλωστε- που πιστεύω πως θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση αν η ίδια έπαιρνε λίγο περισσότερο στα σοβαρά αυτό που κάνει.

Anyway, για να μιλήσω και στη γλώσσα της νεολαίας, η Στέλλα Καραμπακάκη κυκλοφόρησε πρόσφατα το έκτο της βιβλίο, το οποίο δεν είμαι απολύτως βέβαιη αν πρόκειται για συνέχεια του πρώτου της "έργου" ή για μια αναθεωρημένη έκδοση αυτού, δέκα χρόνια μετά, με μια ίσως ελαφρώς διαφορετική ματιά και αντίληψη των πραγμάτων γύρω μας, που κινούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αλλάζουν φαινομενικά τόσο πολύ -αλλά που βαθιά στις ρίζες τους παραμένουν ίδια, σφιχταγκαλιάζοντας στοιχειωμένες αντιλήψεις και φοβίες που απλά αλλάζουν σχήμα, όχι διάσταση, αλλά αυτή είναι μία συζήτηση για άλλον τόπο κι ώρα, ή και με τον ψυχαναλυτή μου ακόμα.

Το "Οι άντρες είναι σαν τα παπούτσια #τοδύο" -πράγματι, κορίτσια, αν σας "χτυπάνε" στον κάλο, αλλάξτε τους- δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να το κρίνω ως ένα λογοτεχνικό έργο, γιατί δεν είναι. Μάλλον, θα το χαρακτήριζα ως μια αφηγηματική εξομολόγηση ή ακόμα καλύτερα, έναν αφηγηματικό διαμοιρασμό σκέψεων, ιδεών, συναισθημάτων, αντιλήψεων, ένα σύγχρονο ημερολόγιο με σαρκαστική διάθεση που έχει σκοπό να σατιρίσει τους ανθρώπους, τις σύγχρονες σχέσεις, τα προβλήματα που πηγάζουν από αυτές, ή μέσα σε αυτές, μια stand up comedy μορφή πρόζας που είτε θα σου αρέσει είτε όχι, κυρίως, γιατί είτε θα ταιριάζει με τα γούστα, τις απόψεις, την αισθητική σου είτε όχι. Σίγουρα δεν εμπεριέχει μεγάλες σοφίες σχετικά με τη ζωή, αλλά περνάς ευχάριστα την ώρα σου.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Καραμπακάκη Στέλλα
Εκδόσεις: Λυκόφως
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 134
ISBN: 978-618-5095-84-0