Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Η αλήθεια, όσο άσχημη και αν είναι, στα μάτια εκείνου που την αναζητά φαντάζει πάντα ιδιαίτερη και όμορφη».
Ο Ρότζερ Άκροϊντ ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε πολλά. Ήξερε ότι η γυναίκα που αγαπούσε είχε δηλητηριάσει τον πρώτο της σύζυγο. Ήξερε ότι κάποιος την εκβίαζε – και τώρα ήξερε επίσης ότι έδωσε τέλος στη ζωή της με υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Ένα γράμμα που έφτασε με το βραδινό ταχυδρομείο θα του αποκάλυπτε σε λίγο ποιος ήταν ο μυστηριώδης εκβιαστής.
Όμως ο Ρότζερ Άκροϊντ αυτό δε θα το μάθαινε ποτέ. Προτού τελειώσει την ανάγνωση του γράμματος, ήταν νεκρός – τον μαχαίρωσαν στον λαιμό μέσα στο γραφείο του.
Στο Κινγκς Άμποτ, το χωριό που συμβαίνουν όλα αυτά, είχε αποσυρθεί ινκόγκνιτο ο Ηρακλής Πουαρό για να ησυχάσει. Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ, όμως, θα τον υποχρεώσει να αναλάβει ξανά δράση… 

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία στο σύμπαν του Ηρακλή Πουαρό, του τέταρτου κατά σειρά έκδοσης. Ένα από τα βιβλία εκείνα της Agatha Christie που δικαίως συγκαταλέγεται στα αριστουργήματά της -με πολλούς να υποστηρίζουν πως είναι και το καλύτερό της-, αφού μέχρι και σήμερα, που η αστυνομική λογοτεχνία έχει εξελιχθεί κι αλλάξει τόσο πολύ, μα κι έχει υιοθετήσει ένα ξεκάθαρα διαφορετικό ύφος απ' ότι άλλοτε -πιο σκληρό, μοντέρνο και σύγχρονο, όπου τα κλασσικά στοιχεία προστίθενται μόνο ως πινελιές ρετρό αισθητικής-, παραμένει ένα ανάγνωσμα όχι απλά εξαιρετικά έξυπνο ως προς την σύλληψή του, αλλά και ως προς την ανάπτυξή του που εκτός από πρωτότυπη -και όχι μόνο σύμφωνα με τα κριτήρια της τότε εποχής-, είναι κι εξαιρετικά ανατρεπτική.

Η ιστορία του βιβλίου θέλει τον Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος έχει αποσυρθεί στο Κινγκς Άμποτ προκειμένου να ηρεμήσει στα πλαίσια των διακοπών του, να βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπόθεση δολοφονίας του Ρότζερ Άκροϊντ, γεγονός που δεν μπορεί να τον αφήσει ασυγκίνητο, πόσο μάλλον εκτός δράσης. Ο Ρότζερ, μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του, η οποία είχε πέσει θύμα ενός εκβιαστή που γνώριζε πως η ίδια είχε δηλητηριάσει τον πρώτο της σύζυγο, απειλώντας να βγάλει όλη την αλήθεια στο φως, γεγονός που η ίδια δεν άντεξε να διαχειριστεί, λαμβάνει ένα γράμμα στο οποίο κρύβεται η ταυτότητα του εκβιαστή. Πριν να προλάβει, όμως, να ανακαλύψει την αλήθεια, και έτσι να ζητήσει δικαίωση για τον θάνατο της μοναδικής του αγάπης, πέφτει νεκρός μέσα στο ίδιο του το γραφείο, θύμα δολοφονικής επίθεσης και αυτός. Άραγε, η αλήθεια θα μείνει θαμμένη μαζί με τον ίδιο ή ο διαβόητος επιθεωρητής θα ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για όλο αυτό το χάος;

Αν κάτι έχουμε ξαναζητήσει, σε παρουσιάσεις βιβλίων της Christie, είναι η προσωπικότητα του Πουαρό, ενός χαρακτήρα που δεν ήταν ιδιαίτερα συμπαθής ούτε καν στα μάτια της συγγραφικής του "μητέρας". Αυτό οφείλεται στο ότι είναι παραπάνω υπερφίαλος, σε ό,τι έχει να κάνει με το εγώ του, και αλαζόνας απ' όσο θα έπρεπε -και απ' όσο μπορεί ν' αντέξει το νευρικό μας σύστημα-, έχοντας μια συμπεριφορά απόμακρη και μία ευρύτερη κοινωνική συμπεριφορά και στάση απέναντι στους γύρω του την οποία δεν θα χαρακτηρίζαμε ακριβώς αποδεκτή. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο βιβλίο, νομίζω πως έχουμε την απόλυτη εξήγηση του γιατί ο χαρακτήρας του είναι έτσι ενώ, με την είσοδό του και μόνο στην ιστορία αυτή, αποδεικνύει πως έχει κάθε δικαίωμα να είναι αυτός που είναι, με τα καλά και τα στραβά του κι εμείς δεν μπορούμε να προβάλλουμε καμία αντίρρηση σε όλο αυτό. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πλοκή, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είναι δομημένη και αναπτυγμένη με τόσο ευφυή τρόπο που δεν έχεις άλλη επιλογή από το να ακολουθείς τις εξελίξεις, μα και τα όποια στοιχεία, βήμα προς βήμα, ευελπιστώντας πως θα φτάσεις στο σημείο εκείνο όπου θα μπορείς να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του τι έχει συμβεί. Κι όμως, αυτό δεν συμβαίνει παρά μονάχα όταν φτάσεις στο τέλος του βιβλίου, με την ταυτότητα του δράστη να αποκαλύπτεται και να σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό επειδή σε καμία περίπτωση και ούτε καν για μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό σου πως μπορεί να ήταν αυτός. Ακόμα και όταν εξηγεί και αναλύει τα πως και τα γιατί, ακόμα και τότε αδυνατείς να πιστέψεις τι πραγματικά έχει συμβεί.

Το πιο ευφυές στοιχείο του βιβλίου, και κατ' επέκτασιν της ίδιας της ιστορίας, είναι το ότι η αλήθεια βρίσκεται συνεχώς, από την πρώτη κιόλας στιγμή, μπροστά στα μάτια μας και όμως, η Christie, καταφέρνει με εξαιρετική μαεστρία να μας παραπλανήσει και να την καλύψει με ένα αδιόρατη πέπλο, στρέφοντας την προσοχή μας οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί που θα έπρεπε. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ το απολαμβάνω τόσο πολύ όταν συμβαίνει αυτό, κυρίως, γιατί υπάρχουν συγγραφείς που μας αποδεικνύουν πως μέσα από την απλότητα μπορεί να γεννηθεί, έστω και μέσα στο μυαλό μας, το πιο περίπλοκο σενάριο, κάνοντάς μας να αναζητάμε απαντήσεις εκεί που δεν υπάρχουν και αγνοώντας, την ίδια στιγμή, όσα απλόχερα αποκαλύπτονται μπροστά μας προκαλώντας μας ν' αναφωνήσουμε αυτό το "εύρηκα" που, τελικά, δεν έρχεται ποτέ. Και όσο αφελείς κι αν αισθανόμαστε εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε σε αυτόν που τόσο έξυπνα "έπαιξε" μαζί μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 328
ISBN: 978-618-01-2999-1