Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι κατάρες δεν μπορούν να ξεχαστούν...
Η Μαίρη είναι ευτυχισμένη με τη ζωή της δίπλα στον Γκάμπριελ, έναν πλούσιο έμπορο του Ελισαβετιανού Λονδίνου. Αγαπά τον σύζυγο και την οικογένειά της, είναι καλή νοικοκυρά και αρκετά συμπαθής στη γειτονιά.
Κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ξεχάσει πως όταν ήταν κοριτσάκι την είχαν καταραστεί να πεθάνει διά απαγχονισμού, επειδή προξένησε τον θάνατο ενός άστεγου παιδιού. Προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι είναι πια ασφαλής…
Όμως ολόκληρη η ζωή της βασίζεται σε ένα ψέμα. Δεν είναι η γυναίκα που πιστεύει ο άντρας της και, όταν μια βροχερή μέρα επισκέπτεται το Λονδίνο, θα έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της, ακολουθώντας άθελά της έναν δρόμο που οδηγεί στην εκπλήρωση της προφητείας.
Ακόμα και οι πιο ευτυχισμένες οικογένειες μπορεί να κρύβουν σκοτεινά μυστικά… 

Προσωπική άποψη:
Όταν διάβασα για πρώτη φορά την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του βιβλίου "Η καταραμένη σύζυγος", δεν σας κρύβω πως νόμιζα πως αφορούσε έναν ακόμα τίτλο των εκδόσεων Elxis. Και όμως, όταν το ξαναδιάβασα λίγο πιο προσεχτικά, κατάλαβα πως αφορούσε μια νέα κυκλοφορία των εκδόσεων Διόπτρα και μάλιστα σε ένα είδος που δεν βλέπουμε και πολύ συχνά στη χώρα μας. Αυτό του ιστορικού θρίλερ. Ομολογώ πως ξαφνιάστηκα αρκετά, αλλά την ίδια στιγμή ένιωσα μεγάλη χαρά κι ενθουσιασμό, αφού πρόκειται για ένα είδος που ναι μεν αγαπώ πολύ, αλλά που δεν έχω συχνά την ευκαιρία να βρίσκεται στα χέρια μου. Και πραγματικά, όσο υποσχόμενο φαινόταν να είναι, τόσο αποδείχθηκε και στην πράξη.

Η ιστορία μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Εκεί συναντάμε τη Μαίρη, που ζει μια καλή κι ευτυχισμένη ζωή στο πλευρό του ευκατάστατου εμπόρου συζύγου της, Γκάμπριελ. Όμως, η Μαίρη, κρύβει ένα μυστικό των παιδικών της χρόνων, το οποίο έχει προσπαθήσει πολύ για να το θάψει, τόσο μέσα της, όσο και στα μάτια των άλλων, προσπαθώντας να χτίσει μια φυσιολογική ζωή. Βλέπετε, όταν ήταν παιδί, την είχαν καταραστεί να πεθάνει δια απαγχονισμού, όταν κατηγορήθηκε για τον θάνατο ενός άστεγου παιδιού. Όταν, όμως, θα επισκεφτεί το Λονδίνο, θα συνειδητοποιήσει πως όσα νόμιζε πως είχε αφήσει πίσω της δεν έχουν ξεχαστεί, και πως η κατάρα που της έριξαν έρχεται να εκπληρωθεί, σαν προφητεία που περίμενε καιρό να φτάσει η σωστή στιγμή για να πραγματωθεί.

Η Hartshorne αφηγείται την ιστορία της με τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακός κι εξαιρετικά τρομακτικός.Η αμφίδρομη αφήγηση, που μας ταξιδεύει μπρος και πίσω στον χρόνο, μας επιτρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του παρελθόντος της Μαίρης, το οποίο την έχει φέρει αντιμέτωπη με αυτό το ακραία δύσκολο και τραγικό παρόν που καλείται να ξεπληρώσει όσα χρωστάει απέναντι στην ίδια τη ζωή, αλλά και να κάνουμε άπειρες εικασίες για το τι πραγματικά εξελίσσεται πίσω από τις σκιές, χωρίς, ωστόσο, να μπορούμε να φανταστούμε τι θα φέρει το μέλλον. Και πιστέψτε με, όσα σενάρια κι αν περάσουν από το μυαλό σας, αυτό που φέρνει το ανατριχιαστικό φινάλε του βιβλίου αυτού είναι το τελευταίο που θα φανταζόσασταν.

Μπορεί στο σήμερα να σκεφτόμαστε πως οι κατάρες δεν είναι τίποτα περισσότερο από δεισιδαιμονίες, όμως, αν αναλογιστούμε τις κοινωνικές συνθήκες και τις αντιλήψεις που επικρατούσαν στην Ελισαβετιανή εποχή, όλα βγάζουν νόημα. Σήμερα μπορεί μια κατάρα απλά να μας τάραζε στιγμιαία, όμως κάποτε ήταν αρκετή για να καθορίσει τη ζωή κάποιου, τον δρόμο που αυτή θα έπαιρνε στην πορεία της, αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχε στο άτομο το οποίο και αφορούσε, τόσο συναισθηματικά όσο και ηθικά. Όλα αυτά, λοιπόν, είναι που η συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει με απόλυτο ρεαλισμό και να μας παρασύρει σε ένα χωροχρονικό ταξίδι που η πραγματικότητα συναντά το μεταφυσικό για να συγκρουστεί μαζί του. Και όταν όλα αυτά "ντύνονται" με μια γλαφυρή και παραστατική απεικόνιση που εκτός από συναισθήματα γεννά μέσα εικόνες, σαν να βρισκόμαστε κι εμείς σε αυτά τα λιθόστρωτα μονοπάτια του τότε που είναι γεμάτα απειλές και θάνατο, όλα αυτά γιγαντώνονται ακόμα περισσότερο.

"Η καταραμένη σύζυγος" είναι ένα βιβλίο που περιέχει τα πάντα. Ένα καθηλωτικό κι ατμοσφαιρικό σκηνικό δράσης, πολύ καλοδουλεμένους χαρακτήρες στα ψυχογραφήματα των οποίων, η συγγραφέας, έχει εμβαθύνει απίστευτα, μια σκοτεινή ιστορία γεμάτη μυστικά, ψέματα, ίντριγκες και δολοπλοκίες, μια απειλητική κατάρα που πλανιέται πάνω από το κεφάλι της Μαίρης και απειλεί, τόσο την ίδια όσο και την οικογένειά της, σαρωτική βία και δολοφονίες που σου παγώνουν το αίμα, μα και μομφές απέναντι στα ήθη και στις αντιλήψεις μιας εποχής όπου επικρατούσε ο σκοταδισμός, οι ταξικές ανισότητες και που το να βρεις τη θέση που σου αναλογεί στην κοινωνία και στη ζωή δεν ήταν απλή υπόθεση, αλλά κάτι για το οποίο έπρεπε να παλέψεις. Κι αν ήσουν διαφορετικός ή αδικημένος από τη μοίρα, ακόμα περισσότερο. Διαβάστε το και δεν θα χάσετε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Pamela Hartshorne
Μεταφραστής: Καλλιοντζή Αναστασία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-960-605-689-5