Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πάει ένας χρόνος από τότε που η δεκαοκτάχρονη Ίντεν Μονρό είδε τον Τάιλερ Μπρους για τελευταία φορά: τον εξ αγχιστείας αδερφό της... και κρυφό της έρωτα. Αν και έβαλαν τέλος στην απαγορευµένη σχέση τους για το καλό της οικογένειάς τους, η Ίντεν δεν µπορεί να µην αισθανθεί ενθουσιασµό όταν ο Τάιλερ την προσκαλεί στη Νέα Υόρκη για το καλοκαίρι.
Ωστόσο, η Ίντεν είναι ευτυχισµένη µε το αγόρι της, τον Ντιν, και σίγουρα κι ο Τάιλερ έχει προχωρήσει. Αλλά καθώς κυλάει το συναρπαστικό καλοκαίρι στην πόλη που δεν κοιµάται ποτέ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν έχουν ξεπεράσει ο ένας τον άλλο. Θα µπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασµό;
Στο δεύτερο µέρος αυτής της µοναδικής τριλογίας της Estelle Maskame, ο Τάιλερ και η Ίντεν πρέπει να έρθουν αντιµέτωποι µε τα συναισθήµατά τους και να αποφασίσουν τι θα κάνουν. Είναι η αγάπη τους αρκετά δυνατή για να αντέξει στις δυσκολίες που έχουν µπροστά τους; 

Προσωπική άποψη:
Έφτασε η στιγμή να διαβάσω κι εγώ το δεύτερο βιβλίο της νεανικής ερωτικής σειράς της Estelle Maskame, που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, αλλά που μάλλον απαιτούσε μια πιο καλοκαιρινή διάθεση και αρκετά πιο υψηλές θερμοκρασίες απ' αυτές του Μαρτίου -αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καύσωνας, απλά κάνει την κατάσταση χειρότερη, πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με παθιασμένους νεανικούς έρωτες στους οποίους επικρατεί ο κακός χαμός. Ένας τέτοιος έρωτας είναι και αυτός της Ίντεν και του Τάιλερ, που όσα χαμόγελα -πονηρά στην πλειοψηφία τους- μας χαρίζει, άλλες τόσες στιγμές σύγχυσης μάς προσφέρει κατά την διάρκεια της εξέλιξής τους, ή έστω της προσπάθειάς του να εξελιχθεί.

Το "Σου είπα πως σε χρειάζομαι;", λοιπόν, μας μεταφέρει ένα χρόνο μετά τα γεγονότα που σημάδεψαν το τέλος του πρώτου βιβλίου της σειράς -και μαζί με αυτό και τις δόλιες τις καρδούλες μας που όσο μεγαλώνουν μαζί μας δεν έχουν τις ίδιες αντοχές και τα ίδια κουράγια. Τέλος πάντων, η ουσία βρίσκεται στο ότι η Ίντεν και ο Τάιλερ δεν έχουν συναντηθεί εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο, από τότε, δηλαδή, που αποφάσισαν να θυσιάσουν τον έρωτά τους προκειμένου να μην διαλυθεί η οικογένειά τους, με την πρώτη να έχει χτίσει μια ευτυχισμένη ζωή, έχοντας το αγόρι της, τον Ντιν, στο πλευρό της και κάνοντας όνειρα για το μέλλον. Και δε νιώθει καμία ενοχή γι' αυτό, καθώς είναι βέβαιη πως και ο Τάιλερ έχει προχωρήσει, όπως έκανε κι εκείνη. Όμως, όταν ο Τάιλερ την προσκαλεί να περάσει το καλοκαίρι μαζί του, στη Νέα Υόρκη, δεν θα αργήσει να καταλάβει πως οι βάσεις της νέας της ζωής ίσως να μην είναι τόσο σταθερές όσο θέλει να πιστεύει.

Όπως ίσως ήδη φαντάζεστε, ένα ακόμα καυτό καλοκαίρι έφτασε για τους Ίντεν και Τάιλερ που, προφανώς, έχοντας ζήσει έναν τόσο μεγάλο και δυνατό έρωτα, δεν θα μπορούσαν έτσι, απλά κι εύκολα, να τον αφήσουν πίσω τους παριστάνοντας πως τίποτα δε συνέβη ποτέ μεταξύ τους. Και όσο περισσότερο χρόνο περνάνε ο ένας δίπλα στον άλλον, τόσο περισσότερο αναθερμαίνεται η σχέση τους, με τους δυο τους να συνειδητοποιούν πως τα αισθήματα που έχουν ο ένας για τον άλλον ποτέ δεν έσβησαν, ποτέ δεν χάθηκαν, παρά έμειναν θαμμένα βαθιά μέσα τους, όχι από προσωπική τους επιλογή, όχι για να ικανοποιήσουν τα θέλω τους, αλλά γιατί πίστευαν πως έπρεπε να εκπληρώσουν τα πρέπει κάποιων άλλων, έστω κι αν αυτό θα τους πλήγωνε και θα τους άφηνε βαθιά κι αγιάτρευτα σημάδια. Κι όσοι δεν έχουμε ξεχάσει τους πρώτους μας έρωτες, ξέρουμε πολύ καλά πως πράγματι, τα σημάδια που αφήνουν δε σβήνουν ποτέ, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε πάντοτε.

Η Maskame έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέχεια μιας αρκετά κοινότυπης στη δομή της ιστορίας, προσθέντοντάς της μικρές και μεγάλες πινελιές που την κάνουν να ξεχωρίζει από ορισμένες άλλες -που ίσως εμπορικά να είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά χωρίς να υπάρχει πραγματική και ουσιαστική δικαιολογία για να συμβεί κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα-, αλλά και να διαθέτει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η συγγραφέας δεν προβάλλει εμπόδια στον δρόμο των δύο νέων απλά για να το κάνει, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο τα βάσανά τους και παράλληλα τη δικιά μας αγωνία, αλλά τους φέρνει αντιμέτωπους με ρεαλιστικά προβλήματα που πηγάζουν από τον πυρήνα της συνθήκης μέσα στην οποία έχουν βρεθεί να είναι μπλεγμένοι και από την οποία δεν είναι εύκολο να βγούνε, όχι αλώβητοι, τουλάχιστον.

Το δεύτερο κεφάλαιο της ιστορίας μας είναι ιδιαίτερα πολύπλευρο και πολυδιάστατο, θέτοντας επί τάπητος ήδη γνωστά θέματα -ή προβλήματα, ανάλογα πως επιλέγει να τα δει κανείς-, αλλά και νέα που προκύπτουν βάσει των νέων παραμέτρων που έχουν δημιουργηθεί και μεσολαβήσει στις ζωές των ηρώων μας τους τελευταίους μήνες, ενώ βρίθει ανατροπών κι εκπλήξεων, τόσο ευχάριστων όσο και δυσάρεστων. Η αλήθεια είναι πως ένιωσα πολλές φορές την υπομονή μου να φτάνει στα όριά της και να δοκιμάζεται, αλλά παίρνοντας μια βαθιά ανάσα και σκεπτόμενη το πως ήταν και αντιδρούσε ο καθένας από εμάς στην ηλικία εκείνη, μπόρεσα να δικαιολογήσω γεγονότα και καταστάσεις, ακόμα κι όταν δεν το ήθελα, ενώ έστρεψα την οργή μου σε εκείνους που πραγματικά την άξιζαν. Ποιοι είναι αυτοί; Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας, καθώς εγώ θα αναζητώ τη λύτρωση -ελπίζω- στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Estelle Maskame
Μεταφραστής: Αναγνωστή Καλλιόπη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-19-0669-0