Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δύο φίλοι από παλιά, δύο γνωστοί, αλλά πλέον άγνωστοι άνδρες, μονομαχούν για μια γυναίκα, τη «γυναίκα του Κάστρου» της Χαϊδελβέργης. Είναι η γυναίκα που κάποτε τους χώρισε και τώρα τους ενώνει. Καθορίζει και σήμερα τις ζωές τους, ενώ κανένας τους δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η «γυναίκα του Κάστρου» υπάρχει.
Στις σελίδες της Γάτας του Σρέντινγκερ κυριαρχεί το ερώτημα του Αϊνστάιν εάν ο Θεός παίζει ζάρια. Σε μια τεράστια αφηγηματική οθόνη, που απλώνεται από την Αθήνα έως τη Φρανκφούρτη, από τα γουναράδικα της Καστοριάς έως την πανεπιστημιούπολη της Χαϊδελβέργης, και από την κοσμοπολίτικη Ζυρίχη έως την καλοκαιρινή Νάξο, υφαίνεται η λογοτεχνική εκδοχή του κβαντικού παράδοξου της γάτας του Σρέντινγκερ. Όταν καθετί προγενέστερο ακολουθεί το μεταγενέστερό του, όπως συμβαίνει στη Γάτα του Σρέντινγκερ, το αίτιο χωρίζεται από το αποτέλεσμα αλλάζει χρονική σειρά και καθίσταται αυθύπαρκτο.
Τα πάντα δημιουργούνται και χάνονται αποκλειστικά για τους «δράστες» της ιστορίας, οι πράξεις τους δεν έχουν συνέπειες και ο χρόνος, μαζί με τις όποιες αλήθειες του, γίνεται στάχτη στη φωτιά του πάθους. «Είναι ο θάνατος τόσο οριστικός όσο πιστεύουμε;» ρωτούν αναστατωμένοι οι ήρωες της Γάτας του Σρέντινγκερ και ο συγγραφέας τούς καθησυχάζει: «Ό,τι φαίνεται δεν είναι και ό,τι είναι δεν φαίνεται.»
Στα ίχνη του αγαπημένου του φυσικού Έρβιν Σρέντινγκερ, ο συγγραφέας Γεράσιμος Θεοδόσης αποκαλύπτει στον αναγνώστη ότι η αλήθεια, σαν τη «γυναίκα του Κάστρου», είναι ένας χαμένος θησαυρός που πρέπει να ανακαλύψει μόνος του και η Γάτα του Σρέντινγκερ αποτελεί τον μυθικό χάρτη που θα τον οδηγήσει σε αυτή.

Προσωπική άποψη:
Ο Γεράσιμος Θεοδόσης είναι γεννημένος στην Πάτρα και με νομικές σπουδές στην Αθήνα. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, που από το 1998 διευθύνει τις νομικές υποθέσεις του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ έναν χρόνο αργότερα, το 1999, εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα. Από τότε μέχρι σήμερα μπορεί να μετρήσει κανείς περίπου δεκαπέντε έργα στο βιογραφικό του, λογοτεχνικά και όχι μόνο, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό ύφος και τον δικό του χαρακτήρα. Δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη της έκδοση, "Η Γάτα του Σρέντινγκερ" παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό, αναθεωρημένη και επαυξημένη, από τον συγγραφέα της και τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, προκαλώντας μας να καθορίσουμε τα όρια του δίκαιου, της ηθικής, της αλήθειας.
 
Ο Σταύρος και ο Βασίλης! Δύο άντρες που παλαιότερα ήταν φίλοι, αλλά που με τα χρόνια χάθηκαν, όταν οι δρόμοι τους χώρισαν εξαιτίας μιας γυναίκας, με τον καθέναν τους ν' ακολουθεί το δικό του μονοπάτι στη ζωή. Μέχρι τη στιγμή εκείνη που η τεχνολογία έκανε το θαύμα της και τους έφερε και πάλι σε επαφή, όπως και εκείνο το άσβεστο πάθος για τη γυναίκα που μπήκε ανάμεσά τους κάποτε, και για την ύπαρξη της οποίας κανείς απ' τους δυο τους δεν είναι στην πραγματικότητα βέβαιος. Άραγε, η "γυναίκα του Κάστρου" υπήρξε, ή και υπάρχει, στ' αλήθεια, ή δεν είναι τίποτα άλλο από το δημιούργημα δύο νέων που είχαν την ανάγκη να ζήσουν το πάθος και τον έρωτα; Δύο άντρες που πρωταγωνιστούν σε ένα δράμα χαρακτήρων, μέσα από το οποίο καλούνται να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι, ποια τα θέλω τους, ποια η ζωή τους και η στάση τους απέναντι σε αυτήν -αλλά και στον θάνατο.

Η πραγματική πρωταγωνίστρια, όμως, της ιστορίας αυτής, δεν είναι άλλη από την αλήθεια, που μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο να την βρεις, ούτε να την κατανοήσεις, πόσο μάλλον να την αποδεχθείς, όταν έρθεις αντιμέτωπος μαζί της, αλλά που μέσα από μια εσωτερική σύγκρουση μαζί της θα ανακαλύψεις, τελικά, τόσο τα πρόσωπα τα δικά της, όσο και τα δικά σου, εκείνα που ίσως να είχες θάψει από καιρό μέσα σου, είτε από επιλογή, είτε επειδή είχες ξεχάσει να είσαι αυτός που ήθελες να είσαι. Η αλήθεια είναι πολυπρόσωπη και πολυδιάστατη, όπως ακριβώς είμαστε κι εμείς οι άνθρωποι, και έτσι όπως είναι και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, που μπορεί να έχει ως πρωταρχικό του στόχο να "παίξει" με το μυαλό μας, αλλά δεν ξεχνάει να "παίξει" και με τα συναισθήματά μας. 

Επηρεασμένος βαθιά από ένα απ' τα πιο γνωστά νοητικά πειράματα του αυστριακού φυσικού Έρβιν Σρέντινγκερ, από την οποία και δανείστηκε τον τίτλο της το εν λόγω βιβλίο, ο Γεράσιμος Θεοδόσης έχει δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα η φιλοσοφία του οποίου έχει τις ρίζες της στην κβαντική μηχανική, όχι σε επίπεδο πραγματιστικό, αλλά ως προς την ανάλυσή του. Όπως στα θεατρικά έργα υπάρχει το "πίσω κείμενο", κάπως έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, όπου τίποτα δεν είναι απόλυτο, αλλά και τίποτα δεν είναι σχετικό. Κάθε τι είναι μια θαμπάδα πιθανοτήτων και μόνο όταν έρθουμε οριστικά αντιμέτωποι μαζί του, όταν το δούμε όπως πραγματικά είναι, οι πιθανότητες αυτές ξεκαθαρίζουν κι έχουμε ένα και μοναδικό αποτέλεσμα. Πιθανότατα να μπορούσα να αναλύσω ακόμα περισσότερα πράγματα, όμως ξέρετε κάτι; Δεν θα το κάνω, γιατί όπως η αλήθεια δεν είναι ό,τι φαίνεται, έτσι είναι και η προσωπική αντίληψη και διαχείριση, και καλό είναι ο καθένας ν' ακολουθήσει τη δικιά του.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Θεοδόσης Γεράσιμος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-645-008-2