Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γιατί Street Food; Μα γιατί είναι φανταστικό!
Φρέσκο, υπερνόστιμο φαγητό που το βλέπεις να μαγειρεύεται και το τρως την ίδια στιγμή, με το χέρι, χωρίς πολλά πολλά. Το καλό street food δεν έχει άσους κρυμμένους στο μανίκι. Όλα γίνονται μπροστά σου, την ώρα που θα το παραγγείλεις. Είναι γρήγορο (ακόμα κι όταν μαγειρεύεται αργά) και αιχμαλωτίζει την προσοχή σου από τη στιγμή που θα το πιάσεις στα χέρια σου. Επιπλέον, το street food είναι πολυδιάστατο. Πιάτα που συνδέονται με την παράδοση και τις συνήθειες πολλών διαφορετικών περιοχών του πλανήτη, εμφάνιση που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει και σερβίρισμα που σε προκαλεί να το απολαύσεις όπως ακριβώς κάνεις κέφι εσύ. Με το street food μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δε σε νοιάζει πού θα το φας, με ποιον τρόπο, αν θα είσαι μόνος ή με παρέα. Πρωταγωνιστής είναι το φαγητό, στην πιο αγνή, αυθεντική μορφή του· όπως ακριβώς σε αυτές εδώ τις συνταγές που έχουν στόχο να πλημμυρίσουν το σπίτι σου με αρώματα και γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο. :-)
Άκης Πετρετζίκης

Προσωπική άποψη:
Αγαπώ τον Άκη Πετρετζίκη! Τον αγαπώ από τα πρώτα του βήματα, τότε που πιτσιρικάς ακόμα αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο μπαίνοντας στο πρώτο "Master Chef", δηλώνοντας με περισσή αυτοπεποίθηση πως "θα το πάρει". Κι έτσι κι έκανε και μαζί με τον τίτλο πήρε και τα μυαλά μας, συστήνοντάς μας παράλληλα έναν νέο μαγειρικό κόσμο, με μια προσέγγιση που γευστικά δεν απέχει πάντοτε από τις γεύσεις της μαμάς μας, αλλά που παρ' όλα ταύτα δεν εγκλωβίζεται σε στεγανά και δεν περιορίζει ούτε τη δημιουργικότητα ούτε την διάθεση πειραματισμού κανενός, γιατί πάνω απ' όλα αυτό ακριβώς είναι η κουζίνα. Ένας χώρος πειραματισμού και δημιουργίας.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά τα στοιχεία που κάνουν τον Άκη να ξεχωρίζει, μα και η αμεσότητά του, τόσο στο γυαλί, όσο και στο χαρτί. Συνταγές που άλλοτε μπορεί να φάνταζαν βουνό, μέσα από τη δικιά του καθοδήγηση έγιναν παιχνιδάκι, αποκτώντας και μικρές ευφάνταστες πινελιές που πάντα έχουν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω. Αυτό το παραπάνω που ταιριάζει στα ιδιαίτερα γούστα και προτιμήσεις του καθενός. Και αυτό ακριβώς έρχεται να μας προσφέρει και το νέο του βιβλίο με τίτλο "Street food", που κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μια έκδοση που μόνο πολυτελής κι εξαιρετικά προσεγμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, γιατί εκτός από ποιοτικό περιεχόμενο διαθέτει και ποιοτική αισθητική προσέγγιση.

Μέσα από τις σελίδες του, λοιπόν, και τις ολοζώντανες και γευστικές φωτογραφίες του, γνωρίζουμε 120 συνταγές street food απ' όλο τον κόσμο. Εύκολες, γρήγορες, μοναδικές, χωρίς καλούπια, που μπορεί να τις απολαύσει κανείς όποτε θέλει, όπου θέλει, με όποιον θέλει και όπως θέλει. Γιατί αυτή είναι και η μαγεία, άλλωστε, του street food. Μπορεί να φαντάζει "πρόχειρο" σε κάποιους, την ίδια στιγμή, όμως, προσφέρει εκατοντάδες γευστικές κι αισθητικές εναλλακτικές που δεν σε νοιάζει πως τις βλέπουν οι άλλοι, αλλά πως τις γεύεσαι εσύ, γιατί οι εναλλακτικές αυτές δεν περιορίζονται από κανόνες, όπως δεν περιορίζεται ούτε ο Άκης, ούτε κανείς που αγαπά και ξέρει ν' απολαμβάνει το φαγητό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Άκης Πετρετζίκης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μαγειρική
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 240
ISBN: 978-618-01-3303-5