Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H Τζουλιάννα Σεντ Τζον ανατράφηκε για να γίνει μια ευπρεπής, αψεγάδιαστη σύζυγος που θα κάνει περήφανη την οικογένειά της και την κοινωνία. Έπειτα από έναν πολυετή αρραβώνα, ανέβηκε τελικά τα σκαλιά της εκκλησίας, για να ανακαλύψει ότι ο γαμπρός την εγκατέλειψε τη σημαντικότερη στιγμή της ζωής της.
Εκείνη τη μέρα συνάντησε ξανά τον πρώτο της έρωτα, τον τολμηρό και παθιασμένο Σκοτσέζο Έλιοτ ΜακΜπράιντ, και τότε της ήρθε μια ιδέα: του ζήτησε να την παντρευτεί για να τη σώσει από ένα αβέβαιο μέλλον!
Ο Έλιοτ ΜακΜπράιντ μόλις έχει γλιτώσει από μια βάρβαρη αιχμαλωσία στην Ινδία και έχει επιστρέψει στη Σκοτία πλούσιος αλλά βασανισμένος – ουσιαστικά ένα ανθρώπινο ράκος. Η Τζουλιάννα τού προσφέρει ως αντάλλαγμα για την πρόταση γάμου τη βοήθειά της τόσο για να αναστηλώσει το κάστρο του όσο και για να ξαναβρεί τον εαυτό του.
Κι έτσι, θα παίξουν και οι δύο το τελευταίο τους χαρτί για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη...

Προσωπική άποψη:
Το 5ο βιβλίο της σειράς της Οικογένειας Μακένζι, πάντα με την υπογραφή της Jennifer Ashley, ήταν αρχικά αυτό που μου φάνηκε πιο αδιάφορο, από την περίληψή του, συγκριτικά πάντα με τα τέσσερα προηγούμενα βιβλία της σειράς. Κι αν όχι ακριβώς αδιάφορο, ίσως περισσότερο τετριμμένο και άνευρο, με μια ιστορία που φαινομενικά δεν θα μπορούσε να μου προσφέρει κάτι που να με εκπλήξει ή που να με παρασύρει μαζί της, στην αλήθεια και στο συναίσθημά της. Τελικά, όπως αποδείχτηκε -για πολλοστή φορά-, καλό είναι να μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά ν' αφήνουμε τα βιβλία, και τις ιστορίες τους, να μιλάνε από μόνα τους, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν να μας πουν περισσότερα απ' όσα περιμένουμε και προσδοκούμε.

Η Τζουλιάννα πέρασε όλη της τη ζωή εκπαιδευόμενη για ένα και μόνο πράγμα. Για να γίνει μια αξιοπρεπής σύζυγος, απόλυτα αποδεκτή από την κοινωνία και τους γύρω της, διατηρώντας ψηλά το όνομα της οικογένειάς της. Όταν μετά από πολλά χρόνια, που ήταν αρραβωνιασμένη, πιστεύει πως πλέον έφτασε η στιγμή να ολοκληρώσει τον σκοπό της, με έναν πολυπόθητο γάμο να επισφραγίζει την ταυτότητά της, θα έρθει αντιμέτωπη με μια σκληρή και ντροπιαστική νέα πραγματικότητα, αφού ο γαμπρός την εγκαταλείπει στα σκαλιά της εκκλησίας, ατιμασμένη και έρμαιο των φαρμακερών γλωσσών. Εκείνη, την ίδια μέρα, όμως, οι δρόμοι της θ' ανταμώσουν και πάλι με τον πρώτο της έρωτα, τον Σκοτσέζο Έλιοτ ΜακΜπράιντ, στο πρόσωπο του οποίου βλέπει τη λύση σε όλα της τα προβλήματα.

Ο Έλιοτ, που βρισκόταν για πολύ καιρό αιχμάλωτος στην Ινδία, με πολλά τραύματα, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή του, που τον έχουν τσακίσει και τον έχουν αδειάσει, θα δεχθεί από την Τζουλιάννα μια απρόσμενη πρόταση γάμου, που σε εκείνην θα εξασφαλίσει ένα λιγότερο αβέβαιο μέλλον και προστασία από τα κουτσομπολιά του κόσμου, ενώ σε αυτόν θα προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται προκειμένου να αναστυλώσει και να δώσει εκ νέου ζωή στο κάστρο του, μα και ν' αποκτήσει και πάλι ζωή ο ίδιος, βρίσκοντας τον παλιό του ή εαυτό και γιατί όχι, μια ευκαιρία ν' αγαπήσει και ν' αγαπηθεί. Γιατί, καμιά φορά, χρειάζεσαι αυτό που δεν μπορείς να δεις, ακόμα και αν αυτό βρίσκεται δίπλα σου, ενώ κάποιες άλλες φορές πρέπει να είσαι αρκετά δυνατός για ν' αφήσεις πίσω σου όσα σε πλήγωσαν και ν' αρχίσεις από το μηδέν, χωρίς εμμονές και άρρωστα πάθη.

Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή, η ιστορία είναι αρκετά απλή, ίσως και κοινότυπη, οπότε, λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε το πως περίπου θα εξελιχθούν τα πράγματα. Παρά το γεγονός, όμως, πως η πλοκή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εκπλήξεις και ανατροπές, η Ashley έχει προσεγγίσει την ιστορία των δύο αυτών ανθρώπων, που αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους κάτω από ανορθόδοξες συνθήκες και όχι γιατί είναι ερωτευμένοι, με πολύ όμορφο, ευαίσθητο και τρυφερό τρόπο, χωρίς να πιέζει συνθήκες και καταστάσεις, παρά δίνοντάς τους τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εξελιχθούν και να έρθουν εκεί που πρέπει, όπως πρέπει, χωρίς βεβιασμένα βήματα ή με την λήψη αποφάσεων που μπορεί να φέρουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά θετικά αποτελέσματα.

Ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες, σαφέστατα και ένιωσα να δένομαι πιο πολύ με τον Έλιοτ, όχι μόνο επειδή είναι ο πιο βασανισμένος και, στο τέλος, εκείνος με την μεγαλύτερη πορεία και εξέλιξη, αλλά και γιατί το ψυχογράφημά τους είναι βαθύτερο και πιο ολοκληρωμένο, έχοντας να κάνουμε με έναν άνθρωπο που όσες δυσκολίες κι αν συναντάει, όσες πληγές κι αν φέρει πάνω και μέσα του, ποτέ δεν τα παρατάει, αλλά πάντα βρίσκει τη δύναμη ν' αγωνιστεί να σώσει, όχι ό,τι μπορεί, αλλά ό,τι πιστεύει πως αξίζει να παλέψεις γι' αυτό. Επίσης, είναι ιδιαίτερα απολαυστικές οι καυτές στιγμές της αποθεραπείας του, κάτι που προσδίδει και σε αυτόν αλλά και στην ιστορία του μια κάποια επιπλέον θετική διάθεση, τουλάχιστον για εμάς τους αναγνώστες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το διαπιστώσετε μόνοι σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Γιατράκου Νέλλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-5394-46-2