Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα με φόντο τα δραματικά ιστορικά γεγονότα της Ανατολίας του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1900, την πρώτη μέρα του χρόνου, την πρώτη μέρα του καινούργιου αιώνα. Έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε. Η Ιφιγένεια Σκρινή, κόρη μιας εύπορης οικογένειας Σμυρνιών, θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής, τον αινιγματικό Αντρέι Ρομπολόφσκι. Θα εγκαταλείψει την κοσμοπολίτικη πόλη με τα όμορφα σπίτια, τα θέατρα και τα ζαχαροπλαστεία, τα γεμάτα μουσικές σοκάκια της, για ν’ ακολουθήσει στο μακρινό ταξίδι του τον Αντρέι, όταν αυτός, θύμα του σκοτεινού παρελθόντος του, αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Σμύρνη πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στη διάρκεια του ταξιδιού τους στα βάθη της Ανατολικής Συρίας, θα συναντήσουν τον Τζέιμς Μπάροουζ, απόφοιτο της Οξφόρδης. Η γοητεία και η ιστορία της Ανατολίας σ’ αυτό το οδοιπορικό θα αφήσουν τα ανεξίτηλα σημάδια τους στη ζωή της Ιφιγένειας και η εφήμερη ομορφιά του έρωτά τους θα στιγματίσει και τους τρεις για πάντα.
Από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, οι ζωές της Ιφιγένειας, του Αντρέι και του Τζέιμς θα περιπλεχθούν σ’ έναν ιστό πάθους, προδοσίας κι αναζήτησης, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

Προσωπική άποψη:
Η Στέλλα Βρετού, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, "Τα κόκκινα λουστρίνια", απέκτησε νέο εκδοτικό σπίτι, αυτό των εκδόσεων Κλειδάριθμος, λίγο πριν τη δύση του 2019, επιστρέφοντας με ένα βιβλίο αρκετά διαφορετικό από το πρωτόλειό της, πολύ πιο ολοκληρωμένο, πιο άρτιο δομημένο και, πάνω απ' όλα, με μια βαθύτερη ματιά μέσα στον ψυχισμό των ηρώων της που καμιά φορά, η παρουσία τους, ο τρόπος σκέψης, δράσης και συναισθηματικής τους έκφρασης και εκδήλωσης, μπορούν ν' αποδειχθούν πολύ πιο ενδιαφέροντα, ως στοιχεία αλλά και ως προς την ανάπτυξη και εξέλιξή τους, ακόμα και από την ίδια την ιστορία τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Στην Ανατολή ενός νέου αιώνα, λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα το 1900, ήρθε στη ζωή η Ιφιγένεια, κόρη μιας εύπορης οικογένειας από τη Σμύρνη, που μεγάλωσε μέσα σε ένα περιβάλλον πλημμυρισμένο από αγάπη, εικόνες, γνώσεις, καλλιέργεια, που, όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν αρκετό για να την κρατήσει κάτω από τις φτερούγες του. Γιατί, στα δεκαπέντε της μόλις χρόνια, η Ιφιγένεια θα ερωτευτεί τον δάσκαλο ζωγραφικής Αντρέι Ρομπολόφσκι, με το άκρως αινιγματικό παρελθόν που βρίθει μυστικών και σκοτεινών στιγμών, και θα εγκαταλείψει το σπίτι της, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά της, προκειμένου να τον ακολουθήσει σε μια νέα ζωή μακριά από τη Σμύρνη, και πριν την Καταστροφή αυτής, χτίζοντας μια νέα ζωή στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια.

Μια ζωή, που παρά την πίκρα που κουβαλάει μέσα της η Ιφιγένεια εξαιτίας της στάσης των γονιών της απέναντι στην ίδια και στις αποφάσεις της -αποφάσεις που παρά το νεαρό της ηλικίας της φαίνεται να έχει πάρει κατόπιν ώριμης σκέψης και απόλυτης συνειδητότητας του ποια είναι και που θέλει να βρίσκεται-, φαίνεται να ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Σαν μια νέα περιπέτεια μέσα απ' την οποία η Ιφιγένεια, και όχι μόνο αυτή, γνωρίζει νέους ανθρώπους, δέχεται νέα ερεθίσματα, καλλιεργεί νέα ταλέντα, τροφοδοτεί με πάθος νέες αγάπες, γεμίζει το μυαλό και την ψυχή της με εικόνες πρωτόγνωρες, μοναδικές, που κάθε μία απ' αυτές έχει κάτι νέο να την διδάξει, μα και να χαράξει τη δικιά του ιστορία στην καρδιά της, που δεν σταματά να πάλλεται συνεχώς από συναισθήματα που ποτέ άλλοτε δεν είχε νιώσει.

Εικόνες που η κυρία Βρετού αποτυπώνει με μοναδική λεπτομέρεια και με γλαφυρή παραστατικότητα, τόσο που φαντάζει να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας οι εικόνες από τα ταξίδια της Ιφιγένειας, η Ανατολία του τότε, μυστηριώδης, γοητευτική, μα και επικίνδυνη, με τρόπους που κανείς δεν φαντάζεται, όχι μέχρι να βρεθεί απέναντι από εκείνες τις στιγμές, ή και τους ανθρώπους, που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τις πιο δύσκολες επιλογές και αποφάσεις, εκείνες που μαζί με το πέρασμα του χρόνου και τις αλλαγές που εκείνος φέρνει μαζί του, τους κάνει όχι απαραίτητα να αλλάζουν, γιατί στο ποιοι είναι παραμένουν σταθεροί, αλλά να ωριμάζουν, μέσα από τα σωστά και τα λάθη τους, μέσα από τα θέλω και τα πάθη τους, ακολουθώντας την πορεία του κύκλου της ζωής που αυτοί χαράζουν.

Ένα ταξίδι από τη Σμύρνη στη Μέση Ανατολή, στην Αλεξάνδρεια, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, με την Ιφιγένεια πάντα να πρωταγωνιστεί και να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, με τον Αντρέι και τον Τζέιμς να περιπλέκονται στη ζωή της, όπως και άλλοι άνθρωποι που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή της, που περιπλέκονται σ' έναν κυκεώνα πάθους, προδοσίας και προσωπικής αναζήτησης, εκεί που καθένας αποφασίζει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, ποιους ανθρώπους θα εμπιστευτεί, χωρίς να γνωρίζει εξ' αρχής αν κάνει το σωστό ή όχι. Και τελικά, ίσως να μην υπάρχει απόλυτο σωστό και λάθος, γιατί οι έννοιες αυτές καθορίζονται από τη στιγμή, από τους ανθρώπους, απ' αυτό που μας ολοκληρώνει στον χώρο και στον χρόνο. Με φόντο, λοιπόν, τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα, μα και τις ανθρώπινες σχέσεις και τη δυναμική εξέλιξης αυτών, η κυρία Βρετού έχει δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα πλούσιο σε εικόνες, πληροφορίες, γνώσεις, μα πάνω απ' όλα πλούσιο σε συναισθήματα και σκέψεις, αφήνοντάς μας με ένα καρδιοχτύπι μα και με μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Βρετού Στέλλα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-960-461-965-8