Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γεννήθηκαν και οι τρεις την πρώτη του μηνός. Στα δέκα τους χρόνια συναντήθηκαν τυχαία μια νύχτα σ’ ένα αστυνομικό τμήμα κι έγιναν αχώριστοι από ιδιοτροπία της μοίρας. Ήταν πλέον Οι τρεις Άσοι. Πήραν δρόμους που τους έφεραν αντιμέτωπους και το μόνο τους μέλημα ήταν να διαφυλάξουν εκείνη την αλλόκοτη φιλία. Ένας ιερέας, ένας αστυνομικός κι ένας νονός της νύχτας… Τι πιθανότητες είχαν να συνεχίσουν την παράλληλη πορεία τους; Δοκιμάστηκαν σκληρά σε κάθε τους βήμα, αλλά άντεξαν. Μέχρι που μια Ντάμα ανακάτεψε ύπουλα την τράπουλα και έστησε το παιχνίδι.
Η μοίρα αποφάσισε να ρίξει ξανά τα χαρτιά όπως εκείνη ήθελε. Κράτησε στο μανίκι της κρυμμένους τρεις Άσους…

Προσωπική άποψη:
Το ότι η Λένα Μαντά αποτελεί μία εκ των αγαπημένων Ελληνίδων συγγραφέων, είναι κάτι που φαντάζομαι δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, αλλά ότι το γνωρίζετε ήδη. Ενώ οι πλειοψηφία του κοινού την έχει στο μυαλό του ως μια κλασσική ρομαντική συγγραφέα, που καταπιάνεται με καθαρά αισθηματικά ζητήματα, μέσα στα τόσα χρόνια της συγγραφικής της πορείας μάς έχει προσφέρει και άλλες αναγνωστικές στιγμές, άλλοτε λιγότερο και άλλο περισσότερο ξεχωριστές, αλλά σίγουρα διαφορετικές και έξω από τα κλασσικά μοτίβα. Προσωπικά, δεν έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα τις πιο... "αστυνομικές" της προσπάθειες, αλλά αναγνωρίζω την διάθεση πειραματισμού και την προσπάθεια να βγει έξω από τα στενά καλούπια που καμιά φορά οι ίδιοι οι συγγραφείς τοποθετούν -ή επιτρέπουν σε άλλους να το κάνουν- τον εαυτό τους.

Το νέο βιβλίο της κυρίας Μαντά, "Οι τρεις άσοι", πλησιάζει αρκετά τις προαναφερόμενες προσπάθειες, κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς από την περίληψη και μόνο, πράγμα που με προκατέβαλε αρχικά απέναντί του. Ωστόσο, η εμπειρία της ανάγνωσής του με έκανε να αναθεωρήσω, όχι γιατί αποτελεί το καλύτερο έργο της κυρίας Μαντά, αλλά ίσως να είναι το καλύτερό της, από αυτά που δεν ακολουθούν την πεπατημένη αλλά προσπαθούν να πουν κάτι διαφορετικό. Και ναι, το πετυχαίνει, παντρεύοντας το αστυνομικό μυστήριο με τη δράση και όλα αυτά με το ανθρώπινο συναίσθημα και την ψυχογράφηση των ανθρωπίνων σχέσεων και το πως αυτές μας επηρεάζουν, μας καθορίζουν, μας οδηγούν στο να είμαστε άλλοτε αυτοί που μας μαθαίνουν, άλλοτε αυτοί που θέλουμε να είμαστε.

Ο Μάριος, ο Αρσένης και ο Δούκας είναι τρεις άντρες που όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα δέκα τους χρόνια, δεν μπορούσαν ούτε καν να φανταστούν με πόσους άλλους, αλλόκοτους τρόπους θα τους έδενε η ζωή και η μοίρα. Και οι τρεις τους γεννημένοι πρώτη του μηνός, με τον καθέναν όμως από αυτούς ν' ακολουθεί ένα πολύ ξεχωριστό μονοπάτι στο ταξίδι της εκπλήρωσης του προσωπικού του πεπρωμένου. Ο ένας έγινε ιερέας και ακολούθησε τον δρόμο του Θεού, ο άλλος νονός της νύχτας ακολουθώντας τα μονοπάτια της εγκληματικότητας, ενώ ο τρίτος έγινε αστυνομικός υπηρετώντας την ηθική και την ακεραιότητα. Παρά, όμως, τις διαφορές τους, πάντα τους έδενε ένα πράγμα. Η αγάπη! Η αγάπη του ενός για τον άλλον και η βαθιά φιλιά που ανέπτυξαν όλα αυτά τα χρόνια και που τίποτα δεν φαινόταν να μπορεί να την ταράξει. Μέχρι που στη ζωή τους μπήκε μια γυναίκα και όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τάραξε την ηρεμία και τις ισορροπίες τους.

Η αλήθεια είναι πως αν κάτι με κέρδισε, περισσότερο απ' όλα τα άλλα, στο βιβλίο αυτό, δεν είναι είναι άλλο από τους χαρακτήρες και το πόσο καλά αναπτυγμένοι είναι αυτοί, έτσι ώστε να ξετυλίγεται μπροστά μας όλο το φάσμα της προσωπικότητας του καθενός ξεχωριστά, αλλά και το φάσμα της διαφορετικότητας ανάμεσα στις προσωπικότητες των τριών τους. Όλο αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενώ μέσα από την σχέση των τριών αποτυπώνεται, θα λέγαμε, το μοντέλο των σχέσεων ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνίας μας, όπου δεν ισχύει μόνο ο κανόνας πως τα ετερώνυμα έλκονται, αλλά πως το ένα μπορεί και συμπληρώνει το άλλο, ενώ την ίδια στιγμή, ψυχαναλυτικά, οι άνθρωποι τείνουμε ν' αγαπάμε περισσότερο τις διαφορές μας παρά τις ομοιότητές μας, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε, ίσως γιατί μέσα στον καθρέφτη των πράξεων των άλλων, βλέπουμε τα δικά μας καταπιεσμένα θέλω που αρνούμαστε ή φοβόμαστε να διεκδικήσουμε.

Συνοπτικά, λοιπόν, έχουμε μια ιστορία που αν και είναι αρκετά προβλέψιμη, σε κερδίζουν οι χαρακτήρες της, οι οποίοι είναι άνθρωποι που μπορεί ο καθένας να ταυτιστεί μαζί τους, ενώ τους συνδέουν δεσμοί πολύ οικείοι προς εμάς, πράγμα που λειτουργεί σε ένα δεύτερο επίπεδο ταύτισης και κατανόησης. Μια ιστορία που έχει τις εντάσεις της, τόσο σε επίπεδο δράσης, μα κυρίως στους συναισθηματικούς της πυλώνες, που μας συγκινεί και μας παρασέρνει μαζί της, καταφέρνοντας να βάλει ακόμα και τις γυναίκες στη θέση των αντρών και να σκεφτούν τι θα έκαναν αν ήταν στη θέση τους -γιατί η φιλία μπορεί να έχει πολλές μορφές, αλλά δεν έχει φύλο και κάποια ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν και να κλονίσουν τους πάντες. Ή και όχι, αν αυτοί πατάνε γερά στα πόδια τους και καθορίζουν τις ανάγκες, τα θέλω και τις προτεραιότητές τους. Και οι τρεις άσοι μας, είναι "άσοι" σε όλα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαντά Λένα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-3326-4