Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εν αρχή, ένας άνδρας σκορπίζει καναρόσπορους στους δρόμους για να δελεάσει κουκουβάγιες που θα του φέρουν πίσω την αγαπημένη του. Τίποτα πιο δελεαστικό για τον αναγνώστη, που, όσο προχωράει η αφήγηση, βυθίζεται στην ιστορία μιας οικογενειακής κατάρας και σ’ αυτήν μιας καταραμένης χώρας που δοκιμάζεται σαν τον Ιώβ με αλλεπάλληλους κατακλυσμούς, σεισμούς, επιδημίες, δικτατορίες και άλλες μάστιγες, και σώζεται μονάχα με τη δύναμη της πίστης στους μύθους και στα θαύματα των μύθων. Ένας τέτοιος μύθος ξεδιπλώνεται σ’ αυτό το μαγικό μυθιστόρημα που ο αφηγητής του διασχίζει, πληγωμένος αλλά όρθιος, έναν αιώνα ιστορία του τόπου του.

Προσωπική άποψη:
Ο Jorge Galan ξεκίνησε τη συγγραφική του διαδρομή μέσω της ποίησης και ιστοριών που απευθυνόντουσαν κυρίως σε παιδιά, ποτισμένες με την μαγεία και τις στάλες εκείνες του ονείρου που μοναδικός τους σκοπός είναι να σε ταξιδέψουν πέρα από τα όρια του λογικού, μα και έξω από τη σφαίρα του πραγματικού, εκεί που ίσως, τελικά, να βρίσκεται μια αλήθεια που δεν είχες φανταστεί ποτέ, ή που ο σκληρός ρεαλισμός της ζωής σου σού απαγόρευε να δεις για πολλά χρόνια. Αυτά τα στοιχεία, ο Galan, τα αξιοποίησε και στο πρώτο του μυθιστόρημα ενηλίκων, "Το δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού", ενώ με το δεύτερό του βιβλίο, τον "Νοέμβρη", έκανε ένα διάλειμμα απ' όσα ήξερε και προσανατολίστηκε περισσότερο στον ρεαλισμό, δίνοντάς μας μια γερή γροθιά στο στομάχι, παρουσιάζοντάς μας μια αληθινή ιστορία με τέτοιον τρόπο που δύσκολα που μπορούμε να ξεχάσουμε.

Περίπου τρία χρόνια αργότερα, αποφάσισε να επανέλθει στα γνώριμα μονοπάτια όπου πρωτοπερπάτησε καλλιτεχνικά και δημιουργικά, και κάπως έτσι έχουμε σήμερα στα χέρια μας το βιβλίο του "Τα δικά μας χρόνια", που φέρει για μια ακόμα φορά την υπογραφή των εκδόσεων Ψυχογιός, και το οποίο στηρίζεται, τόσο αφηγηματικά όσο και ως προς την ανάπτυξή του, κάνοντας μεγάλη χρήση συμβολισμών και στοιχείων που επιδέχονται πολλές ερμηνείες, στον μαγικό ρεαλισμό που τόσο πολύ αγαπά και που τόσο βαθιά τον έχει σημαδέψει και χαρακτηρίσει. Μια λογοτεχνική και αφηγηματική τεχνική που μπορεί να είναι εξαιρετικά γοητευτική, αλλά την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού η αλληγορία μπορεί να "καταπιεί" την ουσία, πράγμα που ο συγγραφέας μας φαίνεται πως το γνωρίζει πολύ καλά, μένοντας πιστός στον στόχο του, αλλά χωρίς να χάνει το πάθος του και την πίστη του στη μαγεία και το όνειρο.

Ο Galan μάς μεταφέρει για μια ακόμα φορά στο πολύπαθο Ελ Σαλβαδόρ, παντρεύοντας το φανταστικό, το ονειρικό και το μεταφυσικό στοιχείο, με την σκληρή πραγματικότητα αυτού του τόπου, μα και με την πραγματικότητα του κεντρικού μας ήρωα και αφηγητή της ιστορίας αυτής, που μπορεί να βιώνει τα δικά του πάθη, αλλά που δεν χάνει την πίστη του στην ελπίδα και στο όνειρο, σκορπίζοντας στους δρόμους της πόλης του καναρόσπορους, ευχόμενος αυτό να είναι αρκετό για να δελεάσει τις κουκουβάγιες και να του φέρουν πίσω την αγαπημένη του. Μια χώρα που συνεχώς δοκιμάζεται, όπως και οι κάτοικοί της, με τον καθένα να διανύει τον δικό του Γολγοθά, αλλά χωρίς ο καθένας απ' αυτούς να συνεχίζει να πιστεύει πως υπάρχει σωτηρία. Όχι όσοι έχουν ξεχάσει το παρελθόν τους και έχουν πάψει να φαντάζονται το μέλλον τους.

"Τα δικά μας χρόνια" είναι ένα οδοιπορικό, ένα χρονικό, η αποτύπωση της αλήθειας και της σκληρής πραγματικότητας ενός τόπου βαθιά πληγωμένου, μέσα στο πέρασμα των χρόνων, μα και η αποτύπωση αγώνα για επιβίωση, καθώς και της δύναμης του ανθρώπου που πηγάζει από τη δύναμη των ίδιων των μύθων του τόπου του, με τους οποίους μεγάλωσε, γαλουχήθηκε, πορεύθηκε, και που ακόμα και αν τους ξέχασε κάποια στιγμή, στη μεγάλη του ανάγκη ανέτρεξε σε αυτούς και στη μαγική δύναμη που κρύβουν στον πυρήνα τους. Μια ιστορία που σίγουρα δεν θα την καταλάβουν όλοι, μα που όσοι το κάνουν θα την αγαπήσουν για τις ιδιαιτερότητές της.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jorge Galan
Μεταφραστής: Κυριακίδης Αχιλλέας
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-01-3076-8