Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μεσαιωνική Αγγλία, 1119
Η λαίδη Μπρένα είναι ταγμένη σ’ έναν άρχοντα των Χάιλαντς και, παρά τις αντιρρήσεις της, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Καθώς ταξιδεύει με τη συνοδεία της εκατοντάδες χιλιόμετρα για τη Σκοτία, πέφτει σε μια ενέδρα και πολεμιστές βαμμένοι με τα χρώματα του πολέμου την αιχμαλωτίζουν. Η λαίδη αναγκάζεται να παντρευτεί σε ένα ιερό δάσος τον αρχηγό των πολεμιστών, τον οξύθυμο και ατρόμητο Κόνορ ΜακΆλιστερ. Ποτέ, όμως, δεν φανταζόταν ότι αυτό ήταν απλώς μια πράξη σε ένα μεγαλύτερο δράμα εκδίκησης που ξεδιπλώνεται στα απέραντα βουνά, στις ασημένιες λίμνες και στις καταπράσινες κοιλάδες των Χάιλαντς.
Η Μπρένα καταλαβαίνει πολύ καλά ότι ο άντρας της δεν την παντρεύτηκε από αγάπη, ούτε έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό πιόνι σε ένα ευρύτερο πολιτικό παιχνίδι εξουσίας. Συνειδητοποιεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά στη ζωή της που συναντά τον Κόνορ ΜακΆλιστερ. Όταν ήταν παιδί, στο κάστρο του πατέρα της, είχε βρεθεί κι εκείνος εκεί με το σπάνιο χαμόγελό του. Τώρα, καθώς ένας λυσσαλέος πόλεμος ξεσπάει γύρω τους, η τιμή και το θάρρος θα μπουν πάνω από τη λογική και τη στρατηγική. Θα βρεθούν και οι δύο στην πρώτη γραμμή και η Μπρένα θα κληθεί να απαντήσει σε τρομερά διλήμματα.

Προσωπική άποψη:
Για ακόμα μία φορά, η Julie Garwood μάς ταξιδεύει στη Μεσαιωνική Σκοτία και στα Χάιλαντς, προκειμένου να μοιραστεί μαζί μας μία ακόμα ιστορία γεμάτη πάθη, έρωτα, ίντριγκες, πόλεμο, διλήμματα, συγκρούσεις -σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές-, ηθικούς ενδοιασμούς, εσωτερικές επιθυμίες, αίσθηση καθήκοντος. Γενικά, όλα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν μια ιστορία με ένταση και δυναμισμό, που μπορεί να παρασύρει ακόμα και τους πιο δύσκολους αναγνώστες, όχι μέσα από την υπερβολή όλων αυτών, αλλά από την άψογη διαχείρισή τους, που δεν προσφέρει τίποτα λιγότερο από ένα άρτιο μυθιστόρημα που είναι αδύνατον να μην σε καθηλώσει.

Η λαίδη Μπρένα αναγκάζεται να αφήσει πίσω της την Αγγλία και το σπίτι της προκειμένου προχωρήσει σε έναν γάμο που δεν θέλει με έναν άντρα για τον οποίο δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα, απλά και μόνο επειδή το αποφάσισε γι' αυτήν ο πατέρας της. Ουσιαστικά, δεν είναι τίποτα περισσότερο από το προϊόν μιας συναλλαγής για την οποία δεν μπορεί να έχει προσωπική άποψη. Μπορεί μόνο να υπακούσει και να δεχθεί την προσταγή του πατέρα της. Και πράγματι, αυτό κάνει, μόνο που η μοίρα της επιφυλάσσει εκπλήξεις, οι οποίες ξεκινάνε την ίδια στιγμή που ο εχθρός του μέλλοντα συζύγου της την απαγάγει και την κάνει δική του νύφη με τη βία, έτσι ώστε να πάρει ένα μέρος της εκδίκησής του, αλλά και για να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει στα μελλοντικά του σχέδια που σχετίζονται άμεσα με την εξουσία που προσπαθεί να αποκτήσει. Θα είναι, όμως, τόσο απλό;

Θεωρητικά η πλοκή του βιβλίου δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα το καινούργιο. Μια γυναίκα που εξαναγκάζεται να βιώσει φρικτές καταστάσεις -γιατί πραγματικά, η Μπρένα περνάει του Χριστού τα Πάθη- και που χρειάζεται να δώσει μεγάλο αγώνα προκειμένου να κατακτήσει τα θέλω και την ευτυχία της. Μια ιστορία που σίγουρα, αν πέσει στα χέρια μια καθολικής φεμινίστριας του σήμερα, το πιθανότερο είναι να θέλει να το πετάξει στην πυρά. Και ναι, δεν θα σας κρύψω πως υπήρξαν πάρα πολλές στιγμές που με ενόχλησαν στην ιστορία αυτή και που μου ανέβασαν το αίμα στο κεφάλι, για να το θέσω πολύ λαϊκά, όμως μετά πήρα μια βαθιά ανάσα και θυμήθηκα πως η αφήγηση είναι τοποθετημένη στον Μεσαίωνα. Και ναι, μπορεί η οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποίησης να μην είναι αποδεκτή σε οποιαδήποτε εποχή, αλλά αυτό το θεωρούμε δεδομένο σήμερα, τότε δεδομένο ήταν το αντίθετο.

Μπορεί, λοιπόν, να μην είμαι "εντάξει" με τα παραπάνω, αλλά επειδή μιλάμε για ένα μυθιστόρημα που είναι τοποθετημένο σε μια πολύ συγκεκριμένη εποχή, με πολύ συγκεκριμένα δεδομένα, πρέπει να παραδεχτούμε πως η Garwood έχει καταφέρει να το αποδώσει με εξαιρετικό ρεαλισμό, σκληρό και ωμό κάποιες φορές, αλλά τόσο όσο χρειάζεται προκειμένου να μην παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις της ιστορίας αυτής, αλλά να γινόμαστε κομμάτι της. Και το γεγονός και μόνο πως καταφέρνει να μας προκαλέσει τόσο έντονα συναισθήματα, ακόμα και αυτά του θυμού και του εκνευρισμού, αποδεικνύει πόσο καλά έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, ώστε να μας προσφέρει όχι απλά μια ιδανικά ρομαντική ιστορία, αλλά μια ιστορία που ωρίμασε και εξελίχθηκε έτσι όπως έπρεπε για να γίνει πιστευτή.

Μέσα από την ιστορία αυτή, όμως, ωριμάζουν και οι ίδιοι οι ήρωές μας, περνώντας από καταστάσεις που δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμες, αλλά που αν καταφέρεις να βρεις τις ισορροπίες και να αντιμετωπίσεις τους δαίμονές σου, τότε μπορείς να βγεις νικητής και να κερδίσεις αυτό που πραγματικά έχεις ανάγκη για να είσαι ευτυχισμένος. Την προσωπική σου λύτρωση, που πολλές φορές είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση και όχι πάντα κατανοητή από τους άλλους, αλλά που εσένα μπορεί να σε κάνει να αναπνεύσεις ελεύθερα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της Μπρένα, που είναι αξιαγάπητη από την πρώτη στιγμή -τόσο που σε κάνει αρχικά να αμφιβάλλεις για την καλοσύνη της, αλλά που στο τέλος σε κερδίζει απόλυτα, και όχι μόνο εμάς-, αλλά και σε εκείνη του Κόνορ, που μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να κερδίσει την συμπάθειά μας, αλλά που στο τέλος το καταφέρνει, μαζί με την κατανόησή μας -αν όχι απόλυτα, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Έχουμε, λοιπόν, ένα ειδύλλιο που εξελίσσεται σε σωστούς χρόνους, με σωστές ταχύτητες, χωρίς να βιάζει καταστάσεις και χωρίς να προσπαθεί να πιέσει τα πράγματα εκεί που δεν χρειάζεται. Παράλληλα, έχουμε μια ιστορία που, εκτός του ότι αποτυπώνει όλο το κοινωνικό και ηθικό πλαίσιο μιας ολόκληρης εποχής, διαθέτει έντονες πολιτικές πτυχές και προεκτάσεις, που ξετυλίγονται και εξελίσσονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, καταφέρνοντας να δέσουν με τον ρομαντικό άξονα της αφήγησης και να γίνουν ένα, σε μια κοινή πορεία μέσα στην οποία κανένα απ' τα δύο αυτά στοιχεία δεν φαντάζει ξένο ή ασύνδετο με το άλλο. Ένα βιβλίο γεμάτο ένταση, αγωνία, δράση, περιπέτεια και έρωτα, που σε παρασύρει μαζί του από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julie Garwood
Μεταφραστής: Τουτουνζή Ουρανία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-618-5394-75-2