Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Τόμπι ήταν ανέκαθεν τυχερός στη ζωή του. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν. Μια βάναυση επίθεση τον αφήνει τραυματισμένο — δεν θα είναι πια ποτέ ο ίδιος άνθρωπος. Αναζητά καταφύγιο στο πατρικό του, ένα σπίτι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια του και τα εφηβικά πάρτι με τα ξαδέλφια του. Λίγο μετά την άφιξή του εκεί όμως, στη γέρικη φτελιά του κήπου θα βρεθεί κρυμμένο ένα κρανίο. Και καθώς ο κλοιός των αστυνομικών αρχίζει να σφίγγει γύρω από την οικογένειά του, ο Τόμπι θα αναγκαστεί να επανεξετάσει όσα γνωρίζει για τους αγαπημένους του, για το παρελθόν του και, τελικά, για τον ίδιο.
Για ποιες πράξεις είμαστε ικανοί, αν δεν γνωρίζουμε πια ούτε τον εαυτό μας;

Προσωπική άποψη:
Αγαπάμε τις αστυνομικές σειρές των αγαπημένων μας συγγραφέων και όπως είναι φυσικό, οι σειρές της Tana French δεν θα μπορούσαν ν' αποτελούν την εξαίρεση. Αλλά εξίσου αγαπάμε και τα βιβλία τους που στέκονται μόνα τους και που μας παρουσιάζουν αυτόνομες ιστορίες, που πολλές φορές αποδεικνύονται πολύ διαφορετικά και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, δείχνοντάς μας και μια άλλη πλευρά των συγγραφέων που τόσο φανατικά ακολουθούμε. Ούτε σε αυτή την περίπτωση η French αποτελεί εξαίρεση, αφού σε κάθε της βιβλίο έχει να μας προσφέρει κάτι το διαφορετικό και να μας δείξει μια ακόμα πτυχή της πένας της που ίσως να μην είχαμε φανταστεί

Ο Τόμπι υπήρξε σε ολόκληρη τη ζωή του εξαιρετικά τυχερός άνθρωπος, μέχρι που ήρθε εκείνη η νύχτα που έμελλε ν' αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Η νύχτα εκείνη που έπεσε θύμα μιας άγριας επίθεσης που τον άφησε με φρικτά τραύματα, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή του, μην μπορώντας ποτέ να αναρρώσει πλήρως και πάνω απ' όλα, χωρίς ποτέ να μπορεί να επιστρέψει στον παλιό του εαυτό. Παρ' όλα ταύτα, επιλέγει να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι, εκεί που έχει τις πιο όμορφες αναμνήσεις του και που νιώθει πιο ασφαλής από οπουδήποτε αλλού και ίσως να καταφέρει να γιατρευτεί. Όμως τα πράγματα παίρνουν για μια ακόμα φορά μια τροπή που δεν περίμενε, όταν στον κήπο βρεθεί ένα ανθρώπινο κρανίο, με τις αστυνομικές έρευνες να στρέφονται στην οικογένειά του, πιέζοντας καταστάσεις αλλά και τους ίδιους.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από τον ίδιο τον Τόμπι, κάτι που σε μια ιστορία όπως η συγκεκριμένη δεν σημαίνει πως έχουμε απαραίτητα την οπτική της πραγματικότητας και όλες τις αλήθειες στη διάθεσή μας. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως μια τόσο προσωπική αφήγηση σε μια τόσο προσωπική ιστορία, μπορεί να χαρακτηριστεί μέχρι και αναξιόπιστη. Αυτό βέβαια, αν το δούμε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, προσδίδει μια διαφορετική νότα ενδιαφέροντος στο όλο εγχείρημα και στην τοποθέτηση αυτού, ιδίως εξαιτίας της χαρισματικής προσωπικότητας του Τόμπι που σε κάνει να νιώθεις οικεία μαζί του και να χαλαρώνεις -για να τσιτώσεις λίγο αργότερα, όταν θα σε τσιμπήσει το κεντρί της αμφιβολίας.

Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες είναι εξίσου ενδιαφέροντες, με τον καθέναν από αυτούς να έχει τη δική του προσωπικότητα, με τα φανερά και τα κρυφά στοιχεία αυτών να μας προβληματίζουν και να μας κάνουν συνεχώς να αμφιβάλλουμε για τα όσα βλέπουμε μα και για τα όσα πιστεύουμε. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως όλους τούς βλέπουμε μέσα από τα μάτια του Τόμπι και αυτό σημαίνει πως η δική του οπτική δεν είναι απαραίτητα σωστή ούτε αντικειμενική, αλλά είναι η μόνη που έχουμε και με αυτά πρέπει να "δουλέψουμε", συνδυαστικά με τα μικρά κομμάτια του παζλ που έρχονται σταδιακά στην επιφάνεια, ώστε να δημιουργήσουμε και να έχουμε την πλήρη εικόνα.

Το "σκοτεινός κήπος", αν και διαθέτει κάποια στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, θα έλεγα πως είναι ένα καθαρόαιμα ψυχολογικό θρίλερ, που δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ιστορία του, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα και πίσω από αυτήν. Είναι ένα βιβλίο καθαρά ανθρωποκεντρικό, που παρουσιάζει τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης υπόστασης και τα πιο άγρια ένστικτα του ανθρώπινου μυαλού. Γι' αυτό, άλλωστε, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, καταφέρνει να σου προκαλέσει ένα αίσθημα αγωνίας που κάνει το στομάχι σου να σφίγγεται, κάτι που αυξάνεται όσο περισσότερο βυθίζεσαι στις αλήθειες τις ιστορίας αυτής, πολύ περισσότερο δε επειδή μέσα σε αυτές αναγνωρίζεις αλήθειες της ίδιας της ζωής σου.

Πηγαίνοντάς μας μπρος και πίσω στον χρόνο, η French μάς προσφέρει μία ιστορία πλημμυρισμένη από μυστήριο και αγωνία, όπου όλα φαίνονται αληθινά και την ίδια στιγμή όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ο ιερός θεσμός της οικογένειας μπαίνει στο στόχαστρο, τα θεμέλιά του κλονίζονται και μετά απ' αυτό τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως πριν. Ο Τόμπι αρχίζει ν' αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα και μαζί μ' αυτούς ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, τις μνήμες που έχει από παιδί, τα βιώματα και τα συναισθήματά του, με όλα αυτά να φτάνουν στη δραματική τους κορύφωση όσο φτάνουμε προς το τέλος και στην αποκάλυψη της αλήθειας, που έρχεται με τρόπο ευφυή και ιδανικό, ακόμα κι αν δεν φέρνει μαζί του την λύτρωση, με την κλασσική έννοια του όρου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tana French
Μεταφραστής: Δρακάκη Δέσποινα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 752
ISBN: 978-618-03-2049-7