"Το βρεγμένο ψάρι" του Volker Kutscher

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1929
Στη βερολινέζικη αστυνομική αργκό, «βρεγμένο ψάρι» σημαίνει «ανεξιχνίαστη υπόθεση». Ο φιλόδοξος αστυνόμος Γκέρεον Ρατ μόλις έχει έρθει στο Βερολίνο και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγαλούπολη σε έκσταση, γεμάτη πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές. Ένας νεκρός που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί και φέρει ίχνη απάνθρωπων βασανιστηρίων παραμένει αίνιγμα για το Εγκληματολογικό της Αστυνομίας. Στον Ρατ πετάνε το βρεγμένο ψάρι και σύντομα η έρευνά του τον οδηγεί σε μια ομάδα εξόριστων Σοβιετικών αντιφρονούντων που έχουν πολύ χρυσό προκειμένου να αγοράσουν πολλά όπλα.
Ο Ρατ, ζαλισμένος από τους ρυθμούς της υπόθεσης, εισέρχεται σε κύκλους παραστρατιωτικών και παρασύρεται στη δίνη των δολοπλοκιών του Μεσοπολέμου. Οι κομμουνιστικές κινητοποιήσεις έρχονται σε σύγκρουση με τη ραγδαία άνοδο του ναζισμού και όλα συνθέτουν ένα βερολινέζικο ντελιριακό πάνθεον χαρακτήρων οι οποίοι θα γίνουν μάρτυρες της αρχής του τέλους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Γκέρεον Ρατ, πάνω στο οποίο έχει βασιστεί η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Babylon Berlin.
Ο Kutscher δεν δημιουργεί μόνο εξαίσια αστυνομική λογοτεχνία, αλλά αποτυπώνει με δεξιοτεχνία τη ζωή του Βερολίνου λίγο πριν κατακλυσμιαία γεγονότα αλλάξουν τον κόσμο.

"Η μυστική ζωή των συγγραφέων" του Guillaume Musso

Όλοι έχουν τρεις ζωές:
μία δημόσια, μία ιδιωτική και μία μυστική…
Gabriel Garcιa Marquez
1999
Έπειτα από την έκδοση τριών εμβληματικών μυθιστορημάτων, ο διάσημος συγγραφέας Νατάν Φολ ανακοινώνει το τέλος της συγγραφικής του καριέρας και αποσύρεται στο Μπομόν, ένα παρθένο και όμορφο νησί της Μεσογείου.
Φθινόπωρο 2018
Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Φολ δεν έχει δώσει ούτε μία συνέντευξη. Καθώς όμως τα μυθιστορήματά του εξακολουθούν να συναρπάζουν τους αναγνώστες, η νεαρή Ελβετίδα δημοσιογράφος Ματίλντ Μονέ καταφτάνει στο απομονωμένο νησί, αποφασισμένη να ξεκλειδώσει τα μυστικά του μοναχικού συγγραφέα. Την ίδια μέρα, ανακαλύπτεται στην παραλία το πτώμα μιας γυναίκας και οι Αρχές αποκλείουν το νησί. Κι έτσι ξεκινάει μια επικίνδυνη αναμέτρηση ανάμεσα στη Ματίλντ και στον Φολ, όπου αλήθειες χρόνια θαμμένες συγκρούονται με απροκάλυπτα ψέματα, ενώ έρωτας και φόβος συνυφαίνονται σε ένα διαβολικό παιχνίδι…
Η συγκλονιστική αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί παρά μόνο όταν θα μπει και το τελευταίο κομμάτι του παζλ στη θέση του…

"Οι σιωπηλοί οδηγοί" του Steve Peters

Ο καθηγητής Steve Peters εξηγεί τα ευρήματα της νευροεπιστήμης με προσιτό και εύληπτο τρόπο, προτείνοντας δέκα απλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε ως παιδιά και αργότερα ως ενήλικες για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Αυτές οι δέκα συνήθειες πρέπει και μπορούν να μας συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή μας.
Μέσα από 2 θεματικές ενότητες στοχεύει:
*Να βοηθήσει τους ενήλικες να καταλάβουν από πού προέρχονται κάποιες από τις βλαβερές ή ακόμα και καταστροφικές συμπεριφορές και πεποιθήσεις τους, και στη συνέχεια να προτείνει τρόπους να τις αντικαταστήσουν με άλλες, υγιείς και εποικοδομητικές.
*Να προσφέρει ιδέες και υποστήριξη στους γονείς, τους δασκάλους ή τους φροντιστές ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς και εποικοδομητικές συνήθειες, και να αποτρέψουν την υιοθέτηση επιβλαβών ή ακόμα και καταστροφικών συμπεριφορών.
Παραδείγματα επιβλαβών σκέψεων, συμπεριφορών και συνηθειών που μπορούν να αλλάξουν είναι:
Η υπερβολική αυτοκριτική
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση
Ο φόβος της αποτυχίας και η τελειομανία
Το υπερβολικό άγχος ή η υπερβολική αντίδραση σε καταστάσεις
Η αναβλητικότητα
Παραδείγματα βοηθητικών σκέψεων, συμπεριφορών και συνηθειών είναι: 
*Η ικανότητα να ξεπερνάει κανείς τα λάθη του
*Η έκφραση των συναισθημάτων
*Η αναζήτηση της κατάλληλης βοήθειας
*Η προδραστική, ενεργητική στάση
*Η θετική αντίληψη για τη ζωή
Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό σε συνδυασμό με Το Παράδοξο του Χιμπατζή , θα μάθουμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το μυαλό μας από την παιδική μέχρι και την ενήλικη ζωή μας.

"Γαλάζιος πλανήτης ΙΙ" της Leisa Stewart-Sharpe

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ ΜΙΑ OMOΡΦΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΠΟΥ ΑΙΩΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΑΣΤΕΡΙΑ. Οι ωκεανοί φιλοξενούν τη μεγαλύτερη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που υπάρχει στη Γη, αλλά ακόμα και σήμερα παραμένουν ανεξερεύνητοι. Γνωρίστε, λοιπόν, τα πλάσματα της αβύσσου και περιπλανηθείτε σε υποθαλάσσια δάση. Ακολουθήστε τους μεγαλύτερους θηρευτές των ωκεανών, εξερευνήστε τους κοραλλιογενείς υφάλους και ανακαλύψτε για πρώτη φορά τον μυστηριώδη κόσμο του θαλάσσιου πυθμένα. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον Γαλάζιο Πλανήτη, βασισμένο στο ντοκιμαντέρ του BBC.
ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ.

"Οικονομία σε 100 λέξεις" του Jean-Paul Betbeze

Μπορούμε να καταλάβουμε την Οικονομία μέσα από 100 λέξεις;
Η Οικονομία είναι το άθροισμα δισεκατομμυρίων επιθυμιών, βουλήσεων, συναισθημάτων, στρατηγικών. Είναι πολυσύνθετη, ιδίως σήμερα, στον πολύπλοκο και κλυδωνιζόμενο κόσμο μας. Αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο αυτόν, αν πρώτα δεν κατανοήσουμε την Οικονομία.
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αναλύει τις εκατό λέξεις-κλειδιά της Οικονομίας, από τις βασικές έννοιες μέχρι τους πιο πρόσφατα καθιερωμένους όρους, εισάγοντάς μας απλά και κατανοητά σ’ αυτή την επιστήμη που κινεί τα νήματα, και καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας.
Η σειρά Que sais-je? (Τι ξέρω;) στην οποία ανήκει το βιβλίο είναι μια από τις πιο φημισμένες σειρές γενικών γνώσεων στον κόσμο. Από το 1941 μέχρι σήμερα εμπλουτίζεται συνεχώς, καλύπτοντας με εκλαϊκευμένο τρόπο μια τεράστια ποικιλία θεμάτων, από τον Όμηρο μέχρι τη γαστρονομία. Τίτλοι της σειράς έχουν μεταφραστεί σε 45 γλώσσες.
Υπάρχουν αγαθά που τα αγοράζουμε επειδή ακριβώς γνωρίζουμε ότι είναι ακριβά; Μπορούν οι απολύσεις να οδηγήσουν σε νέες προσλήψεις; Βρισκόμαστε στον πέμπτο κύκλο Κοντράτιεφ;
Από τη μόχλευση ως τα μεγάλα δεδομένα και την εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, εκατό έννοιες συγκεντρώνονται και επεξηγούνται σ’ έναν περιεκτικό, εύχρηστο οδηγό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους νόμους της Οικονομίας που επηρεάζουν τη ζωή μας.
 
"Ο κρυφός μου χιμπατζής" του Steve Peters

Προσέξτε! Κυκλοφορεί ένας Χιμπατζής εδώ τριγύρω.
Ο Κρυφός μου Χιμπατζής είναι ένα αποτελεσματικό εκπαιδευτικό βιβλίο για να το μελετήσουν τα παιδιά είτε μαζί με έναν ενήλικα είτε μόνα τους. Προσφέρει στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές μερικές ιδέες και σκέψεις πάνω στο πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες για όλη τους τη ζωή.
Τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από αυτές τις συνήθειες παρουσιάζονται πρακτικά, με ασκήσεις και δραστηριότητες. Ο καθηγητής Peters εξηγεί τη νευροεπιστήμη του εγκεφάλου με απλοποιημένο τρόπο, ώστε να την κατανοήσουν και να την αξιοποιήσουν τα παιδιά, προτείνοντας 10 απλές συνήθειες για το «οπλοστάσιο» γονέων και παιδιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν:
*Το χαμόγελο
*Τη σπουδαιότητα της έκφρασης των συναισθημάτων
*Να μάθουμε να ζητάμε συγγνώμη
*Να μάθουμε να ζητάμε βοήθεια
Πρόκειται για άλλο ένα ριζοσπαστικό βιβλίο από τον συγγραφέα του best seller Το Παράδοξο του Χιμπατζή, με σημαντικά διδάγματα για την παιδική και την ενήλικη ζωή μας.

"Κάνε focus" των Jack Canfield, Mark Victor Hansen & Les Hewitt

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι παίρνουν πάντα αυτό που θέλουν και άλλοι πρέπει διαρκώς να παλεύουν, συναντώντας μόνο εμπόδια στον δρόμο τους;
Είναι απλό: Οι πρώτοι εστιάζουν σε αυτό που θέλουν, ενώ οι δεύτεροι όχι.
Στο Κάνε Focus θα ανακαλύψετε ορισμένες στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, θα μάθετε πώς:
*Να εστιάσετε στα δυνατά σας σημεία και να αποβάλετε οτιδήποτε σας κρατά πίσω.
*Να μεταμορφώσετε τις κακές συνήθειες σε συνήθειες που θα σας εξασφαλίσουν ευημερία.
*Να δημιουργήσετε μια ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή, χωρίς ενοχές.
Είστε υπεύθυνοι για τη ζωή σας. Αυτό που είστε σήμερα είναι συνέπεια των επιλογών που κάνατε στο παρελθόν. Δεν υπάρχουν λάθη, μόνο μαθήματα. Και η ικανότητά σας στο να εστιάζετε στα σημαντικά θα καθορίσει το μέλλον και την επιτυχία σας σε κάθε επίπεδο.

"Τα ψάρια που σκαρφαλώνουν στα δέντρα" του Sebastian Fitzek

Ο Sebastian Fitzek, o δημιουργός των μεγάλων αστυνομικών best sellers, μας ξανασυστήνεται συγγραφικά με ένα διαφορετικό βιβλίο που θέτει υπαρξιακά ερωτήματα:
*Τι μετράει στη ζωή;
*Πώς βρίσκεις την ευτυχία;
*Ποιοι στόχοι είναι σωστοί;
*Τι μαθαίνεις από την ήττα;
Ο Fitzek εμπνεύστηκε αυτό το βιβλίο από τον ρόλο του ως πατέρα – και συγκεκριμένα από το ερώτημα τι συμβουλές θα έδινε στα παιδιά του για τη ζωή αν δεν είχε πολύ χρόνο μπροστά του. Χωρίς να ισχυρίζεται ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, πετυχαίνει να μιλήσει για πράγματα πολύ σοβαρά χωρίς καμία σοβαροφάνεια, με χιούμορ, ειλικρίνεια και αμεσότητα.
Έτσι, Τα Ψάρια που Σκαρφαλώνουν στα Δέντρα είναι μια πολύ προσωπική κληρονομιά ενός πατέρα για τα παιδιά του, μια «πυξίδα», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Fitzek, που τους κληροδοτεί για να πορευτούν. Αλλά συνάμα είναι εξαιρετική τροφή για σκέψη κι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για κάθε άνθρωπο που αναζητά τον δρόμο του στον κόσμο.
Το όνειρο δεν είναι ο προορισμός. Είναι το καύσιμο για τα ταξίδια της ζωής σας!
Μια ρήση που αποδίδεται στον Αϊνστάιν λέει: «Όλοι είναι ιδιοφυΐες! Αλλά αν το κριτήριο για την ευφυΐα ενός ψαριού είναι η ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, τότε θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο». Εγώ θα συμπληρώσω: Μην αφήνετε τίποτα να σας εμποδίσει να σκαρφαλώσετε σε ένα δέντρο, απλώς και μόνο επειδή οι άλλοι σας θεωρούν ψάρι. Μην ακούτε όσους σας λένε: «Αυτό είναι αδύνατον, δεν θα το καταφέρεις!»
Να είστε ψάρια που θέλουν να σκαρφαλώσουν στα δέντρα.

"Γεωπολιτική σε 100 λέξεις" των Pascal Gauchon & Jean-Marc Huissoud

Μπορούμε να καταλάβουμε τη Γεωπολιτική μέσα από 100 λέξεις; Η Γεωπολιτική γεννήθηκε πριν από τον ορισμό της – από την εποχή ακόμη του Ηροδότου προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τον κόσμο μέσω της γεωγραφίας. Το βιβλίο αυτό, αναλύοντας εκατό λέξεις-κλειδιά, μας εισάγει με απλό και σύντομο τρόπο σ’ αυτή τη συναρπαστική επιστήμη που ενσωματώνει πλέον στοιχεία από άλλα πεδία, όπως η Ιστορία και η Οικονομία, για να εξηγήσει τον πολύπλοκο σημερινό κόσμο. Διαβάζοντάς το, θα αποκτήσετε μια πολύ καλή γνώση όχι μόνο για τις εδαφικές διεκδικήσεις και τις πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στους λαούς, αλλά και για τα νέα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας, από την τρομοκρατία μέχρι το πρόβλημα του περιβάλλοντος, τη μετεγκατάσταση της παραγωγής και τις πανδημίες.
Η σειρά Que sais-je? (Τι ξέρω;) στην οποία ανήκει το βιβλίο είναι μια από τις πιο φημισμένες σειρές γενικών γνώσεων στον κόσμο. Από το 1941 μέχρι σήμερα εμπλουτίζεται συνεχώς, καλύπτοντας με εκλαϊκευμένο τρόπο μια τεράστια ποικιλία θεμάτων, από τον Όμηρο μέχρι τη γαστρονομία. Τίτλοι της σειράς έχουν μεταφραστεί σε 45 γλώσσες.
Μπορεί ένας πόλεμος να είναι δίκαιος; Τι ακριβώς είναι η ισχύς των τροφίμων; Υπάρχει περίκλειστο κράτος που να είναι πάμπλουτο; Αυτά και άλλα 97 ερωτήματα απαντώνται απλά και διαφωτιστικά σ’ ένα βιβλίο-εισαγωγή σε μια επιστήμη που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς μπορεί, σ’ έναν ρευστό κόσμο, να βοηθήσει τις προβλέψεις για την ευημερία, την ειρήνη και το μέλλον μας.
Ο Pascal Gauchon και ο Jean-Marc Huissoud αποτελούν τους συντονιστές της παρούσας έκδοσης με συν-συγγραφείς τους Frederic Munier, Hugues Poissonnier και Cedric Tellenne.

"Ολίβια - Μυστικό τετράδιο No 9: Στα ίχνη του δράκου" της Meredith Costain

Έχω τόσo πολλά σούπερ-φανταστικά και ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πράγματα να περιγράψω… θα σας τα πω ΟΛΑ!
Θα πάμε για κάμπινγκ στο Ρυάκι της Δρακοουράς!!!
Μαζί μας θα έρθει και η κολλητή μου, η Ματίλντα.
Μόνο που το βράδυ ακούγαμε κάτι τρομακτικούς ήχους.
Επιπλέον, βρήκαμε κάτι ασυνήθιστα ίχνη στο χώμα και είδαμε ένα παράξενο πλάσμα στο ρυάκι!!!
Και αν υπάρχει ένας αληθινός δράκος που από το στόμα του βγάζει φωτιές;
Ένα είναι σίγουρο! Οι δρακο-κυνηγοί Ματίλντα και Ολίβια θα βρουν την απάντηση!!!

"Αν ερχόσουν στη Γη" της Sophie Blackall

Αν ερχόσουν στη Γη, θα ήθελα να ξέρεις ότι...
Μένουμε σε διαφορετικά μέρη.
Κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια.
Ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες.
Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός.
Θα μας βρεις κοντά σε έναν μεγάλο ήλιο και σε ένα μικρό φεγγάρι.
Και όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη.
Είναι ο μόνος που έχουμε, οπότε θα πρέπει να τον φροντίζουμε.
Και ο ένας τον άλλον...