Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Βαρκελώνη, 1387. Οι καμπάνες της εκκλησίας της Σάντα Μαρία δε λα Μαρ χτυπούν για όλους τους κατοίκους της συνοικίας Ριμπέρα, αλλά κάποιος τις ακούει με ιδιαίτερη προσοχή. Ο Ούγο Λιορ, γιος ναυτικού που έχει πεθάνει, στα δώδεκά του δουλεύει στα ναυπηγεία χάρη στη γενναιοδωρία ενός από τους πλέον σεβαστούς προκρίτους της πόλης, του Αρνάου Εστανιόλ. Ωστόσο το νεανικό του όνειρο να γίνει ναυπηγός ανατρέπεται από τη σκληρή κι ανελέητη πραγματικότητα, όταν η οικογένεια των Πουτζ, που μισούν τον Εστανιόλ, εκμεταλλεύονται την προνομιακή τους θέση κοντά στον νέο βασιλιά για να πάρουν την εκδίκηση που χρόνια επιζητούσαν.
Δέκα χρόνια μετά την Παναγιά της Θάλασσας, ο Ιλδεφόνσο Φαλκόνες επιστρέφει στον κόσμο που τόσο καλά γνωρίζει, τη μεσαιωνική Βαρκελώνη. Αναδημιουργεί με ακρίβεια τη φεουδαρχική κοινωνία μιας ταραχώδους εποχής, αιχμάλωτη της διεφθαρμένης τάξης των ευγενών, εξιστορώντας τον αγώνα ενός ανθρώπου να τα βγάλει πέρα χωρίς να θυσιάσει την αξιοπρέπειά του.

Προσωπική άποψη:
Ήταν το 2006 όταν ο μεγάλος Ισπανός συγγραφέας Ildefonso Falcones εντυπωσίασε κριτικούς και απλούς αναγνώστες με το έργο του "Η Παναγία της θάλασσας", ένα βιβλίο από εκείνα που σου θυμίζουν τι πάει να πει καλή και ποιοτική λογοτεχνία. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2016, επέστρεψε με την άτυπη συνέχεια της ιστορίας του αυτής -αφού πρόκειται για δύο βιβλία που μπορεί να διαβάσεις κανείς αυτόνομα-, μεταφέροντάς μας για μια ακόμη φορά στη μεσαιωνική Βαρκελώνη, στην Ιστορία της, αλλά και στη μαγεία που αυτή κρύβει μέσα της και που σε παρασύρει σε μονοπάτια του παρελθόντος σαν να είναι βγαλμένα από παραμύθι.

Ο Ούγο Λιορ, ένας δωδεκάχρονος που έχει χάσει τον ναυτικό πατέρα του, εργάζεται στα ναυπηγεία χάρη στη γενναιοδωρία του Αρνάου Εστανιόλ, ενός εκ των πλέον σεβαστών προκρίτων της πόλης. Το όνειρό του είναι να γίνει ναυπηγός, αλλά πολύ σύντομα αυτό θα προσκρούσει πάνω στην κόντρα των Εστανιόλ και των Πουτζ, με τους δεύτερους να εκμεταλλεύονται τη θέση τους κοντά στον βασιλιά προκειμένου να μπορέσουν να εκδικηθούν την οικογένεια εκείνη που τόσα χρόνια μισούν θανάσιμα. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και οι συνέπειες αυτής ακόμα περισσότερο

Με λογοτεχνική μαεστρία, ο Falcones αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή, τα ήθη και τα έθιμά της, τους νόμους -άγραφους και μη- και τις παραδόσεις της, τις αλήθειες και τα μυστικά της, τις αγωνίες και τις προκαταλήψεις, τις συγκρούσεις και την αγριότητα της, με την διαφθορά της αριστοκρατικής κοινωνίας να βρίσκεται πάντα στο φόντο για να θυμίζει όχι μόνο τις πληγές που προκάλεσε στις τάξεις της, αλλά και σε εκείνες των απλών ανθρώπων που όπως είθισται να συμβαίνει, καλούνται να πληρώσουν ως λαός τις αποφάσεις και τα λάθη όσων βρίσκονται πάνω από αυτούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αποφάσεις και λάθη που καθόρισαν τη ζωή και το μέλλον τους, την ίδια την καθημερινότητά τους, μέσα στην οποία τίποτα δεν μπορούσε να είναι πια δεδομένο.

Με τρόπο απλό, λιτό, χωρίς περιττές φλυαρίες -παρά τον όγκο του βιβλίου-, αλλά με αμεσότητα και με μια εσωτερική τρυφερότητα που δεν γίνεται να σε αφήσει ασυγκίνητο, ο συγγραφέας μάς καλεί ν' ακολουθήσουμε την πορεία του Ούγο να ανδρωθεί, καθώς παλεύει για τα όνειρά του, το μέλλον του, για όσα έχει λαχταρήσει και πασχίσει, χωρίς να χάνει τον εαυτό του μέσα στην προσπάθειά του αυτή, αλλά διατηρώντας το ήθος και την αξιοπρέπειά του, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί προκειμένου να βγει νικητής, όχι μόνο στον αγώνα του, αλλά και στην ίδια τη ζωή. Η Ιστορία συναντά τη μυθιστορία και το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό.

Υπάρχουν βιβλία που διαβάζονται με μιαν ανάσα. Υπάρχουν κάποια άλλα πάλι που χρειάζονται τον χρόνο τους, απαιτούν από τον αναγνώστη να τους αφοσιωθεί, να τα απολαύσει, να τα μελετήσει σχολαστικά, να ρουφήξει κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή τους, κάθε σημαντική και ασήμαντη λεπτομέρεια. Τέτοια είναι και τα βιβλία του Ildefonso Falcones, πόσο μάλλον εκείνα όπως το "Οι κληρονόμοι της γης", που μετράει 888 σελίδες μεγάλου μεγέθους, με την κάθε μία απ' αυτές να είναι πλημμυρισμένη με εικόνες, συναισθήματα, ανθρώπινες στιγμές, όπου όλες τους έχουν κάτι να σου πουν, κάτι να σου διδάξουν, να σου θυμίσουν κάτι από την αξία της ίδιας της ζωής.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ildefonso Falcones
Μεταφραστής: Δημητρούκα Αγαθή
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 888
ISBN: 978-960-16-8438-3