Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Καταρίνα εξαφανίστηκε πριν από 24 χρόνια…
Κάθε χρόνο, στην «επέτειο» της εξαφάνισής της, ο Βίστιν επισκέπτεται τον σύζυγό της, τον άνθρωπο που δεν κατάφερε ποτέ να βοηθήσει.
Διαβάζει και ξαναδιαβάζει τον φάκελο της υπόθεσης με την ελπίδα να βρει την απάντηση που δεν βρήκε τότε. Να λύσει τον γρίφο που δεν έλυσε…
Μέχρι τώρα.
Αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική. Άλλη μία γυναίκα αγνοείται. Το ίδιο και ο σύζυγος της Καταρίνα. Ο Βίστιν θα πρέπει να τον βρει, όμως δεν μπορεί να αγνοήσει το ερώτημα που τριβελίζει το μυαλό του…
Προσπαθεί να σώσει έναν αγαπημένο φίλο ή παίζει ένα θανάσιμο παιχνίδι;
Με φόντο τα παγωμένα φιόρδ και τα σκοτεινά δάση της Νορβηγίας, ο Φάκελος Καταρίνα είναι μια ιστορία με αλλεπάλληλες ανατροπές. Ατμοσφαιρικό, καθηλωτικό και απόλυτα μυστηριώδες, ένα νορβηγικό νουάρ στα καλύτερά του, από έναν συγγραφέα που γνωρίζει άριστα το είδος.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ WALLANDER ΚΑΙ THE GIRL WITH THE DRAGON TATOO.

Προσωπική άποψη:
Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει, ζούμε το lockdown τύπου Inception -lockdown, νούμερο δεν θυμάμαι πόσο, μέσα σε lockdown, μέσα σε lockdown. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με το νέο βιβλίο του Νορβηγού συγγραφέα Jorn Lier Horst, "Φάκελος Καταρίνα", το οποίο αποτελεί το δωδέκατο βιβλίο της σειράς των περιπετειών του Βίλιαν Βίστιν, αλλά και το πρώτο βιβλίο του κουαρτέτου "Ξεχασμένες υποθέσεις", που λαμβάνει χώρα στο ίδιο λογοτεχνικό σύμπαν, με την ίδια αισθητική και αφηγηματική διάθεση και πάνω απ' όλα με τον ίδιο κεντρικό ήρωα. Ουσιαστικά, έχουμε μια νέα σειρά μέσα σε μια ήδη υπάρχουσα σειρά, με τον Βίστιν ν' αποφασίζει να επικεντρώσει την προσοχή του στο να κλείσει κάποιες παλιές υποθέσεις, ώστε να μην έχει εκκρεμότητες, μια οπτική αρκετά ενδιαφέρουσα τολμώ να πω.

Έχουν περάσει είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια απ' όταν εξαφανίστηκε η γυναίκα του Μάρτιν, Καταρίνα, χωρίς ν' αφήσει κανένα απολύτως στοιχείο πίσω της. Ο Βίστιν προσπάθησε πολύ σκληρά ν' ανακαλύψει τι της συνέβη, όμως δεν τα κατάφερε, και έτσι κάθε χρόνο, στην "επέτειο" της εξαφάνισής της, επισκέπτεται τον σύζυγό της, τον οποίο δεν κατάφερε να βοηθήσει ν' αποβάλλει το βαρύ φορτίο που βρέθηκε ξαφνικά να κουβαλά στους ώμους του. Συνεχώς ανατρέχει πίσω στον φάκελο της υπόθεσης, με την ελπίδα πως θα καταφέρει να εντοπίσει αυτό το κάτι, αυτή τη μικρή λεπτομέρεια που θα του δώσει το πολυπόθητο στοιχείο που θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει τι συνέβη, έστω και μετά από τόσα χρόνια, όμως μάταια. Μέχρι τη στιγμή, τουλάχιστον, που ξημερώνει μια "επέτειος" διαφορετική από τις προηγούμενες, που θ' αλλάξει τα πάντα.

Μια ακόμα γυναίκα εξαφανίζεται και ο Βίστιν δεν μπορεί να πιστέψει πως πρόκειται για σύμπτωση. Πολύ περισσότερο όταν μαζί με τη γυναίκα αυτή εξαφανίζεται και ο Μάρτιν. Το ερώτημα, τώρα, είναι το εξής: Υπάρχει κάποιος που επέστρεψε για να συνεχίσει το έργο του και εκείνος καλείται να τον προλάβει πριν να το ολοκληρώσει, σώζοντας παράλληλα τη ζωή του φίλου του, ή έχει βρεθεί άθελά του μπλεγμένος σε ένα "παιχνίδι" πολύ πιο επικίνδυνο απ' όσο φαίνεται κι απ' όσο μπορεί αρχικά να φανταστεί; Όσοι έχετε διαβάσει και τις προηγούμενες περιπέτειες του Βίστιν, θα ξέρετε πολύ καλά πως ποτέ τα πράγματα δεν είναι απλά για εκείνον και πως ο Horst λατρεύει να του βάζει συνεχώς εμπόδια και να τον φέρνει αντιμέτωπο με καταστάσεις που δοκιμάζουν τα όριά του.

Αυτό που αμφίβολα γνωρίζει πολύ καλά να κάνει, ο Horst, είναι το να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Πραγματικά, τα βιβλία του είναι παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά τη Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, τουλάχιστον ως προς την δημιουργία και διαχείριση αυτής. Ακόμα και στα βιβλία του που μου αρέσουν λιγότερο από άλλα, η άγρια αισθητική της αφήγησης και ο τρόπος με τον οποίο περιγράφονται και αποδίδονται οι φυσικοί χώροι που πλαισιώνουν το δράμα και τη δράση, είναι αρκετά για να σου παγώσουν το αίμα και να σου κόψουν την ανάσα, λες και βρίσκεται κι εσύ μαζί με τους ήρωές μας σε σκοτεινά και απειλητικά δάση, με τον κίνδυνο να παραμονεύει σε κάθε γωνιά και σε κάθε σκιά.

Αφήνοντας πίσω μας την αισθητική του βιβλίου και τη διάθεση που αυτό που δημιουργεί, ας μιλήσουμε λίγο για την πλοκή, που όπως ήδη ανέφερα, έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πυρήνα, που δεν είναι άλλος απ' αυτόν μιας άλυτης υπόθεσης, πόσο μάλλον όταν αυτή μοιάζει να επαναλαμβάνεται είκοσι τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά. Προσωπικά είμαι λάτρης των ιστοριών που δεν έχει βρεθεί ακόμα η απάντηση εκείνη που θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου τους, γιατί θεωρώ πως είναι πολύ πιο δύσκολο να λύσεις μια υπόθεση όπου τα ίχνη του δράστη έχουν σβήσει με το πέρασμα των χρόνων, παρά μιας υπόθεσης που αφορά το σήμερα, άρα μπορεί κανείς να προλάβει καταστάσεις αν ακολουθήσει τη σωστή πορεία των ενδείξεων που έχει στη διάθεσή του -ενώ και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να τον βοηθήσουν είναι σαφώς ανώτερα, άρα "παίζει μπάλα" με άλλα δεδομένα. Και αυτή είναι μια πολύ ωραία αντίθεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν και από μόνη της μας δίνει πολύ ισχυρές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Όπως έχουμε ξανασχολιάσει στο παρελθόν, ο Βίστιν είναι από τους πιο γήινους και ρεαλιστικούς κεντρικούς χαρακτήρες σε αστυνομική σειρά. Έχει τα φυσιολογικά προβλήματα που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, έχει μια ζωή με τις όποιες εντάσεις της, αλλά πάντα μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, φαντάζει οικείος και προσιτός, ένας άνθρωπος που θα μπορούσαμε να στραφούμε σε αυτόν για βοήθεια και να τον εμπιστευτούμε. Μπορεί να μην έχει την γοητεία του "προβληματικού", αλλά παρέχει μια ασφάλεια που οι άλλοι δεν μπορούν. Όσον αφορά την αρχή αυτού του νέου κουαρτέτου, σίγουρα είναι ενδιαφέρουσα, κρατάει το ενδιαφέρον σου μέχρι τέλους -κι ας απουσίαζε η κορύφωση που περίμενα-, έχει κάποιες ανατροπές που καταφέρνουν να σε ιντριγκάρουν, και σίγουρα είναι μια σειρά με πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές για το μέλλον.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lier Jorn Horst
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-653-143-9