Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Πόρος 1950: Ένα άγριο φονικό, που όμοιο του δεν έχει συμβεί ξανά στην περιοχή, ταράζει τους κατοίκους του νησιού. Η ζωή του δράστη μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Γοητευτικός, με τα θηλυκά να νιώθουν ιδιαίτερη έλξη για εκείνον, αδίστακτος κι επικίνδυνος. Φαντάζει κενός από οποιοδήποτε βαθύ συναίσθημα κι αδυνατεί να αγαπήσει αληθινά. Το μεγάλο, ένοχο μυστικό που κουβαλάει καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πράξεις του. Παραδομένος στα πάθη, το μίσος και τη δίψα για πλούτο στήνει παγίδες και βάφει με περίσσεια άνεση τα χέρια του με αίμα. Αυτός ο άνθρωπος θα έρθει ποτέ αντιμέτωπος με τις προσωπικές του Ερινύες; Πόσο θάνατο είναι ικανός να σκορπίσει, πόσα κρίματα μπορεί να κουβαλήσει η ήδη επιβαρυμένη συνείδησή του;

Προσωπική άποψη:
Το γλυκό κουταλιού λεμόνι είναι ένα από τα αγαπημένα μου, ίσως γιατί η γεύση του ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και στο ξινό, όπως ακριβώς είναι και οι γεύσεις που σου προσφέρει η ίδια η ζωή, στο διάβα σου σε αυτήν, πράγμα που την καθιστά τόσο ιδιαίτερη, μοναδική, γοητευτική και πολυδιάστατη. Από την άλλη, ο Πόρος είναι ένα νησί απ' το οποίο έχω μερικές υπέροχες αναμνήσεις των παιδικών και νεανικών μου χρόνων, αλλά κι ένας τόπος με πολλές δικές του ιστορίες, που μπορεί να μην είναι γνωστές στον περισσότερο κόσμο, αλλά έχουν κι αυτές τη δική τους μοναδικότητα και που σε ταξιδεύουν όταν τις ακούς. Ως εκ τούτου, θα ήταν αδύνατον ν' αντισταθώ σε ένα βιβλίο που συνδυάζει δύο μου αγάπες, ενώ μου υπόσχεται και μια νέα ιστορία γεμάτη μυστήριο και πάθη.

Ο Θωμάς υπήρξε ένας άντρας εξαιρετικά γοητευτικός, και χειριστικός συνάμα, που δεν άφηνε ποτέ ασυγκίνητη καμία γυναίκα, στο πέρασμά του. Είχε έναν μοναδικό τρόπο να κατακτά πάντα αυτό που επιθυμούσε, ακόμα κι αν χρειαζόταν να φτάσει στα άκρα για να πετύχει τους στόχους του. Κι όπως είναι φυσικό, ένας άνθρωπος χωρίς όρια και ηθικούς φραγμούς, εκτός από αδίστακτος, μπορεί να γίνει κι εξαιρετικά επικίνδυνος. Γιατί τίποτα δεν είναι ικανό να σταματήσει κάποιον που έχει πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο, που έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στα πάθη του και που μπροστά στο μίσος του και στην ανάγκη να εκδικηθεί όσους θαρρεί πως τον έβλαψαν, γεμίζοντας παράλληλα τις τσέπες του με όσα περισσότερα λεφτά μπορεί.

Ένας άντρας κενός από κάθε συναίσθημα, σημαδεμένος ανεξίτηλα από γεγονότα του παρελθόντος, όπου δεν μπορεί να τ' αλλάξει, μα ούτε και να τα σβήσει από μέσα του, αφού έχουν καθορίσει το είναι του, την ύπαρξή του, τη συνείδησή του, που έχει λαβωθεί τόσο βαθιά κι ανεπανόρθωτα, που δεν διστάζει να βουτήξει τα χέρια του στο αίμα και όχι μόνο μια φορά. Γιατί μέσα στη μαύρη του ψυχή, όλα είναι επιτρεπτά και τίποτα δεν μπορεί να την λυτρώσει. Ή μήπως, μια αγάπη, θα μπορούσε να το πετύχει αυτό, έστω κι αν αυτή ξεκίνησε πλασματικά, με απώτερους σκοπούς, με δόλια σχέδια που σκοπό είχαν το δικό του και μόνο όφελος; Θα μπορούσε, αν αφηνόταν, ή όλο αυτό δεν θα ήταν παρά ένα χαμένο, από την αρχή, παιχνίδι;

Ένας άγριος φόνος στον Πόρο της δεκαετίας του '50 μέλλει να ταράξει τα νερά της ήσυχης κοινωνίας του νησιού, και η συγγραφέας μάς μεταφέρει όλη αυτή την αναταραχή με τρόπο άμεσο, αβίαστο, μην διστάζοντας να γίνει αρκετά ωμή, ορισμένες στιγμές, πράγμα που δεν σχετίζεται απόλυτα με την αποτύπωση της εικόνας, αλλά περισσότερο με την αποτύπωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των κινήτρων εκείνων που καλούμαστε να εξερευνήσουμε, καθώς περιδιαβαίνουμε στα γραφικά σοκάκια, μαζί με την ανάμνηση μιας κοπέλας, που αν και είχε τόσα όνειρα και τόσα πράγματα να ζήσει, θυσιάστηκε, κλείνοντας τα μάτια της μπροστά στα όσα έβλεπε, τ' αφτιά της μπροστά στα όσα άκουγε, ρισκάροντας ν' ακολουθήσει το μονοπάτι της δικής της τής καρδιάς και όχι της λογικής των άλλων.

Υπήρξαν κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της αφήγησης, όπου η πλοκή είχε κάποια κενά, αλλά προσωπικά δεν θα επέλεγα να σταθώ σε αυτά, αφού περισσότερο από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θέλει να εντείνει την αγωνία μας, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα δράμα ανθρώπινων χαρακτήρων με ψυχολογικές προεκτάσεις, που δεν στέκεται τόσο σε ερωτήματα που σχετίζονται με το "ποιος;", αλλά σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το "γιατί;", αναζητώντας απαντήσεις που καθορίζουν τον άνθρωπο ως ύπαρξη και πως μπορεί να λειτουργήσει κάτω από διάφορες συνθήκες, και σε αυτό το κομμάτι η προσέγγιση είναι πολύ καλή, προσφέροντάς μας ένα μυθιστόρημα που σίγουρα μας ταράζει, σε μεγάλο βαθμό, αλλά μας κάνει να σκεφτούμε σε ακόμα μεγαλύτερο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Καρρά Χριστίνα
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-5556-23-5