Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Οι Βαλκανικοί, ο Μεγάλος Πόλεμος, η βουλγαρική κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας συνθέτουν ένα τραγικό σκηνικό στο οποίο παλεύει να επιβιώσει η ξεριζωμένη οικογένεια του Θρακιώτη Αντώνη Καραντρέα. Η ομηρία του Αντώνη και η εξοντωτική εργασία στα βουλγαρικά στρατόπεδα αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο κορμί και στην ψυχή του. Θα καταφέρει να ξεφύγει από τις φρικιαστικές θύμησες και να ξαναβρεί τον εαυτό του, όπως εύχονται οι δικοί του;
Η οδύσσεια της οικογένειας συνεχίζεται με την αρρώστια του μικρού γιου Φώτη και την αιχμαλωσία του πρωτότοκου Αντρέα κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Πώς θα βιώσει ο Αντρέας τα τέσσερα χρόνια της αιχμαλωσίας; Τι εμπειρίες θα κουβαλά στις αποσκευές του γυρνώντας; Πώς θα σταθεί στα πόδια του, αφού στην πατρίδα τον περιμένουν καινούργιες συμφορές; Θα βρει το κουράγιο να συνεχίσει να αγωνίζεται για καλύτερες μέρες; Ο έρωτας, η αγάπη, η φιλία και η ανάγκη για μια πατρίδα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του και θα γίνουν η βάση για αποφάσεις ζωής.
Ένα φορτισμένο συγκινησιακά οδοιπορικό στους τόπους που βίωσαν τη φρίκη τριών βουλγαρικών κατοχών, ένα προσκύνημα στους τάφους όσων μαρτύρησαν, μια σταγόνα σεβασμού σ’ εκείνους που πόλεμοι, κατοχές και συνθήκες τούς ανάγκασαν να αλλάξουν βηματισμό, σχέδια και πορεία ζωής, αλλά κατάφεραν να σταθούν όρθιοι.

Προσωπική άποψη:
Βαριά φορτωμένο με ιστορικά μυθιστορήματα, το πρώτο εξάμηνο του 2021, βαριά φορτισμένοι κι εμείς ψυχολογικά μετά απ' όλα όσα έχουμε διαβάσει. Ιστορίες του τόπου μας και των ανθρώπων του. Ιστορίες που άλλες τις γνωρίζαμε πολύ καλά, άλλες τις είχαμε απλά ακουστά, ενώ κάποιες άλλες τις αγνοούσαμε παντελώς. Ιστορίες διαφορετικές, μα και τόσο όμοιες την ίδια στιγμή, με μεγαλύτερο κοινό όλων, ένα πράγμα, την αποτύπωση των κακουχιών, των δυσκολιών και των βασάνων που πέρασαν οι άνθρωποι τα χρόνια εκείνα, δίνοντας τους δικούς τους μεγάλους και σπουδαίους αγώνες, διεκδικώντας εκείνο το κομμάτι ουρανού που δεν θα το θόλωνε τίποτα και κανείς, αποζητώντας τη δική τους ελευθερία και την προσωπική τους λύτρωση.

Μια τέτοια ιστορία είναι και το "Οι εποχές της καταχνιάς" της κυρίας Ελευθερίας Χατζοπούλου, το οποίο μας μεταφέρει στην Ανατολική Θράκη και μας παρουσιάζει τις τρεις διαφορετικές βουλγαρικές κατοχές που έζησε η περιοχή και οι κάτοικοί της, μέσα από αφηγήσεις που μας συστήνουν την πορεία της ζωής της οικογένειας του Θρακιώτη Αντώνη Καραντρέα, η οποία έμελλε να σηκώσει βαρύ φορτίο στις πλάτες της, να υποφέρει, να βασανιστεί και να περάσει από μυριάδες συμφορές, χωρίς ωστόσο να παραιτηθεί ποτέ, προσπαθώντας πάντοτε να σταθεί στα πόδια της, να συνεχίσει να παλεύει, όχι μόνο για τις καλύτερες μέρες που ήλπιζε να 'ρθουν, αλλά και για όσα ζούσαν βαθιά μέσ' την καρδιά της.

Από τους Βαλκανικούς Πολέμους στον ο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και από εκεί στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, με τις τρεις βουλγαρικές κατοχές (1913, 1916-1918 και 1941-1944) της Μακεδονίας να παρεμβάλουν σε αυτή τη χωροχρονική αφήγηση, έχουμε μια τραγική εξιστόρηση γεγονότων, καταστάσεων και ανθρώπινων ιστοριών, που κάνουν την καρδιά μας να σφίγγεται σε κάθε σελίδα που γυρίζουμε, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως η συγκεκριμένη ιστορία μπορεί να είναι μυθοπλαστική, αλλά την ίδια στιγμή υπήρξε και η πραγματικότητα κάποιων ανθρώπων, που αν και δεν τους γνωρίσαμε ποτέ και παρά που δεν θα μάθουμε ποτέ τα δικά τους, προσωπικά δράματα, δεν αναιρεί το ότι πέρασαν από τον κόσμο τούτο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, τόσο για τους ίδιους, όσο και για όσα άφησαν πίσω τους.

Η κυρία Χατζοπούλου έχει δημιουργήσει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που κάθε σελίδα του είναι μαχαίρι στην καρδιά του αναγνώστη, χάρη στην περιγραφικότητά της και στην παραστατική απεικόνιση της κτηνωδίας, της αγριότητας και της φρίκης που επικράτησαν για χρόνια ολόκληρα, σε έναν τόπο που βασανίστηκε και υπέφερε πολύ περισσότερο απ' όσο γνωρίζουν οι περισσότεροι -ή απ' όσο επιλέγουν να θυμούνται. Μια εξιστόρηση συγκινητική, βαθιά ανθρώπινη, που σου θυμίζει πως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς τις ρίζες σου, από που προέρχεσαι και ποιος έχεις την υποχρέωση να γίνεις, όχι επειδή είσαι δέσμιος του παρελθόντος σου, αλλά γιατί του δείχνεις τον σεβασμό που του αξίζει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Χατζοπούλου Ελευθερία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 520
ISBN: 978-618-01-3703-3