Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΠΟΘΟΣ. ΑΠΙΣΤΙΑ. ΖΗΛΙΑ.
Μια γυναίκα έχει συλλάβει το απόλυτο σχέδιο εκδίκησης απέναντι στον άντρα της που την απατάει με την καλύτερή της φίλη. Θα το ομολογήσει στον διπλανό της στη μοιραία πτήση της ζωής της. Ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός ως «Άρχοντας της Ζήλιας», αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο και να λυτρωθεί από το παρελθόν του.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ.
Πολύ μακριά, σε μια άλλη χώρα, ένας οδηγός ταξί βρίσκει το σκουλαρίκι της συζύγου του μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας στην οποία ο ίδιος εργάζεται. Πώς βρέθηκε εκεί; Ένας συγγραφέας αλλάζει ζωή και διεκδικεί τον έρωτά του χωρίς ενδοιασμούς.
ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Μια πρόσφυγας αποφασίζει να παίξει τον ρόλο της Ατρόπου ενώ ακόμη ζει με τα φαντάσματά της. Σε μια γειτονιά του Όσλο ένα πτώμα καταλήγει στα σκουπίδια. Ποια αμαρτία διέπραξε όσο ζούσε για να αξίζει ένα τέτοιο τέλος; Και κάπου αλλού η αυτοκτονία μιας πλούσιας κληρονόμου ίσως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ευθύνεται κάποιος από τους πρώην συντρόφους της για τον θάνατό της; Υπέφερε ή οι τελευταίες της στιγμές ήταν γλυκές;
Επτά ιστορίες που πραγματεύονται τα πιο δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα και ισορροπούν στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας μέσα από την πένα του θρυλικού Jo Nesbo.

Προσωπική άποψη:
Από το καλοκαίρι κιόλας περιμέναμε πως και πως την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Jo Nesbo, το οποίο φαινόταν πολλά υποσχόμενο κι ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι δεν θα είχαμε να κάνουμε με ένα ακόμα μυθιστόρημά του, αλλά με μια σειρά διηγημάτων, στο επίκεντρο της οποίας θα βρισκόταν, τι άλλο, παρά αυτό που μαρτυρά και ο ίδιος του ο τίτλος -παρμένος από το δεύτερο κατά σειρά διήγημα που παρουσιάζεται στο βιβλίο αυτό... Η ζήλια, φυσικά, που όποια πηγή προέλευσης κι αν έχει, μόνο σε αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει, κι ανάλογα πάντα με το πόσο αυτά διευρύνονται μέσα στο μυαλό και στην ψυχή μας, μπορούν να φτάσουν ακόμα και στα πιο ακραία σημεία και να μας οδηγήσουν σε μονοπάτια που ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα μπορούσαμε να διαβούμε και που όμως, βρεθήκαμε να βαδίζουμε μέσα τους.

Εκτός, όμως, από τη ζήλια, ο Nesbo αξιοποιεί κι άλλο ένα "θανάσιμο αμάρτημα" ως κεντρικό του άξονα, την εξουσία και τα επίσης ακραία σημεία που αυτή μπορεί να σε φέρει, γιατί όταν έχεις νιώσει τη δύναμή της και την έχεις αφήσει να γίνει ένα με σένα, είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να ζήσεις χωρίς αυτήν, και πολύ εύκολο να θυσιάσεις τα πάντα προκειμένου να την διατηρήσεις. Προσωπικά, απόλαυσα λίγο περισσότερο τις ιστορίες που αξιοποιούν τον πρώτο άξονα, ίσως γιατί μπόρεσα να ταυτιστώ περισσότερο μαζί τους και να βρω κοινά σημεία επαφής, που ακόμα κι αν δεν αποδέχομαι είμαι σε θέση να τα κατανοήσω, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως τα δεύτερα υστερούσαν αφηγηματικά. Απλά, είναι λίγο πιο έξω από τα όρια του συνηθισμένου για έναν μέσο άνθρωπο.

Κάθε ιστορία είναι ξεχωριστή, έχει δικό της χαρακτήρα και καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, κάτι που δεν συναντάμε συχνά σε συλλογές διηγημάτων. Φυσικά και υπάρχουν εκείνες οι ιστορίες που είναι κάπως πιο δυνατές από τις άλλες, αλλά αν τις κρίνουμε ως ένα σύνολο, τότε το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες, γιατί δεν υπάρχει καμία που να είναι αδιάφορη ή έστω χλιαρή ή άνευρη. Σε ό,τι αφορά τη γραφή του Nesbo, νομίζω πως δεν έχω να πω πολλά. Είναι ένας συγγραφέας που είτε θα τον λατρέψεις πολύ είτε θα τον μισήσεις, και όσον αφορά εμένα, είναι γνωστό πως ανήκω στην πρώτη κατηγορία -ακόμα και τις φορές εκείνες που οι ιστορίες του μπορεί να μην με κέρδισαν όσο θα ήθελα, αλλά που την ίδια στιγμή δεν με άφηναν ν' αμφισβητήσω την αφηγηματική του ικανότητα.

Μια συλλογή διηγημάτων που διαφέρει αρκετά από τις συνηθισμένες του είδους της, που συνδυάζει τον ρεαλισμό με το παραμύθι, και που παρά την μικρή τους έκταση, παρουσιάζει ολοκληρωμένες ιστορίες, άλλες περισσότερο σκοτεινές και ζοφερές, μα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, που σίγουρα θα καλύψουν τις προτιμήσεις πολλών, διαφορετικών μεταξύ τους αναγνωστών, προσφέροντάς τους μια ευχάριστη, ως προς το σύνολό τους, αναγνωστική εμπειρία, που θα τους ταξιδέψει στα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μεταφραστής: Γλυνιαδάκη Κρυστάλλη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-03-2674-1