"Σκοτεινά βάθη" της Susanne Jansson

Καµιά φορά τους χειµώνες, όταν η θάλασσα µοιάζει να βαθαίνει και να σκοτεινιάζει, ακούγονται κραυγές που φτάνουν ως τη στεριά. Κραυγές παιχνιδιάρικες και δελεαστικές.
Ο Μάρτιν, που πάντοτε ένιωθε µια ανεξήγητη έλξη προς τη θάλασσα, µετακοµίζει µε τη σύζυγό του Αλεξάντρα και τα δυο µικρά παιδιά τους στο ειδυλλιακό εξοχικό της οικογένειάς του, σε ένα γραφικό χωριό στο νησί Ούρουστ, στις δυτικές ακτές της Σουηδίας.
Ένα Σαββατοκύριακο του Γενάρη, ένα τηλεφώνηµα αποσπά την προσοχή του και ο τρίχρονος γιος του εξαφανίζεται αφήνοντας πίσω του µόνο το κόκκινο κουβαδάκι του που επιπλέει στη θάλασσα. Παρά το γεγονός ότι το σώµα του δεν έχει βρεθεί, η αστυνοµία καταλήγει πως πρόκειται για πνιγµό.
Όταν η πρώην φωτογράφος της αστυνοµίας Μάγια Λίντε φτάνει στο Ούρουστ, µαθαίνει για την εξαφάνιση του αγοριού και αποφασίζει να κάνει τη δική της έρευνα. Με τη βοήθεια της Μάγιας ο Μάρτιν θα ανακαλύψει τις κρυµµένες αλήθειες της πόλης και των κατοίκων της που ανέκαθεν έδιναν µυθολογική διάσταση στη θάλασσα.
Μαζί θα κάνουν µια µακάβρια ανακάλυψη: και άλλα παιδιά έχουν βρει τραγικό θάνατο στα ίδια νερά την ίδια µέρα του Γενάρη, όλα στο ίδιο ακριβώς σηµείο, αν και µε µερικές δεκαετίες διαφορά. Είναι δυνατόν να πρόκειται για σύµπτωση ή µήπως η θάλασσα καλεί τα παιδιά στα σκοτεινά της βάθη;
Μια συναρπαστική ιστορία για τον χειρότερο φόβο κάθε γονιού, για τον πόνο, την απώλεια και την ελπίδα, αλλά και την οµορφιά της άγριας θάλασσας.

"Το εξπρές των αρουραίων" του Harald Gilbers

Βερολίνο 1947, αρχές του Ψυχρού Πολέµου: Ο επιθεωρητής Οπενχάιµερ φτάνει στη σκηνή του εγκλήµατος. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία. Το θύµα είναι ένας ληστής που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Εκ πρώτης όψεως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοάµυνα. Ο Οπενχάιµερ, όµως, έχει ορισµένες αµφιβολίες σχετικά µε την αλληλουχία των γεγονότων, αµφιβολίες που σύντοµα θα επαληθευτούν όταν ένα διαβατήριο µε το όνοµα του δράστη της επίθεσης βρεθεί στο σπίτι του δολοφονηµένου. Όταν και ο επιθεωρητής Μπίλχαρντ βρεθεί βαριά τραυµατισµένος µέσα σε ένα κτίριο παγιδευµένο µε εκρηκτικά, ο Οπενχάιµερ θα ανακαλύψει ότι είναι µπλεγµένος σε ένα κύκλωµα παράνοµης φυγάδευσης ναζί. Πρώην µέλη των SS περνούν, µέσω Βατικανού, στην Αργεντινή ακολουθώντας το λεγόµενο «Εξπρές των αρουραίων». Οι υποστηρικτές των ναζί εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλές θέσεις — όπως επίσης και στην αστυνοµία του Βερολίνου...

"Το χαμένο κορίτσι" του R.L. Stine

Η καινούρια µαθήτρια Λίζι Γουόκερ είναι το θέµα συζήτησης στο λύκειο Σέιντισαϊντ Χάι. Ο Μάικλ και το κορίτσι του, η Πέπερ, γίνονται φίλοι µαζί της, όµως όσο περισσότερο τη γνωρίζουν, τόσο πιο παράξενη τη βρίσκουν... κι ο Μάικλ πιο ελκυστική. Την καλεί να πάει µαζί του σε έναν αγώνα σνόουµοµπιλ, που καταλήγει όµως σε τραγικό ατύχηµα. Σύντοµα οι φίλοι του Μάικλ αρχίζουν να δολοφονούνται και η Πέπερ είναι σίγουρη ότι πίσω από τους φόνους κρύβεται η Λίζι. Έντροµη όµως ανακαλύπτει ότι εκείνη και ο Μάικλ έχουν παρασυρθεί σε µια σκοτεινή ιστορία προδοσίας και εκδίκησης που πηγαίνει περισσότερο από 60 χρόνια πριν.

"Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή" του Βασίλη Γκουρογιάννη

[…]Το παλιό λεωφορείο, ένα Βόλβο εικοσαετίας, με αεροπορικό βόμβο και ξερούς τριγμούς, ξεκίνησε για μια σύντομη περιήγηση στην παλαιά Λευκωσία και αποκεί θα κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο Nicosia. Στην ατμόσφαιρά του πλανιόταν η αίσθηση ότι εγκατέλειπαν πίσω στη Μακεδονίτισσα τους νεκρούς συμπολεμιστές, ηττημένοι από το πάθος για μια παγωμένη μπίρα. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούσαν να τους παρηγορήσουν. Δεν γνωρίζουν αν οι νεκροί χρειάζονται παρηγοριές. Αυτό που έγινε πριν από λίγο ήταν μια βιαστική συνάντηση έπειτα από τριάντα τόσα χρόνια παλαιών φίλων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτε πλέον να πουν πέρα από τα τυπικά και ανυπομονούσαν να χωρίσουν με εύσχημο τρόπο. Εξάλλου οι νεκροί ήταν ήδη ενήλικες: ήταν τριάντα τριών ετών νεκροί. Είχαν πια προσαρμοστεί να είναι νεκροί, ενώ ως ζωντανοί βίωσαν μόλις είκοσι πέντε χρόνια, και προφανώς τα είχαν λησμονήσει. […]
Με πρωταγωνιστές μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στην Κύπρο το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα, οι οποίοι επιστρέφουν στα πεδία των μαχών τριάντα τόσα χρόνια μετά, ο Βασίλης Γκουρογιάννης στήνει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για τον αγνοημένο αυτό πόλεμο αλλά και για κάθε πόλεμο. Μεγάλο μέρος του μυθοπλαστικού υλικού του βιβλίου είναι βασισμένο σε μαρτυρίες ελλήνων και τούρκων βετεράνων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα.

"Τo Τέλος των Πάντων (…σύμφωνα με την αστροφυσική)" της Κatie Mack

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ.
Γνωρίζουμε πως το σύμπαν από κάπου άρχισε. Με τη Μεγάλη Έκρηξη πέρασε από μια κατάσταση αδιανόητης πυκνότητας στη μορφή της κοσμικής πύρινης σφαίρας, σκορπώντας τους πρώτους σπόρους για τα πάντα, από τις μαύρες τρύπες μέχρι έναν βραχώδη πλανήτη, όπου έτυχε να αναπτυχθεί η ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Τι θα συμβεί όμως στο τέλος αυτής της ιστορίας; Και τι σημαίνει αυτό για μας τώρα;
Στη λαμπρή αυτή περιγραφή της εσχατολογικής κοσμολογίας, η Katie Mack, με αστείρευτο χιούμορ, μας ταξιδεύει στις πέντε πιθανές εκδοχές του τέλους του σύμπαντος: στη Μεγάλη Σύνθλιψη, τον Θερμικό Θάνατο, τη Μεγάλη Θραύση, την Αποσύνθεση Κενού (αυτή που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή!) και την Αναπήδηση. Αξιοποιώντας το χάρισμά της να κάνει τις πιο δύσκολες έννοιες εύκολα κατανοητές, το ανερχόμενο αστέρι της αστροφυσικής μάς βοηθάει να αντιληφθούμε το σύμπαν στο σύνολό του, να γνωρίσουμε τα συστατικά του στοιχεία, την εξέλιξή του, τους θεμελιώδεις νόμους που το διέπουν.
Μπορεί ακόμη να μη γνωρίζουμε αν το τέλος του σύμπαντος θα περιλαμβάνει πάγο, φωτιά ή κάτι άλλο πιο εξώκοσμο. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως αποτελεί ένα τεράστιο, όμορφο και πραγματικά εκπληκτικό μέρος, το οποίο αξίζει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να εξερευνήσουμε – όσο ακόμη μπορούμε.
Απόσπασμα από το βιβλίο

"Ψυχο-γαστρονομία: Απολαμβάνοντας τη μαγειρική, τη διατροφή, τη ζωή" της Καλλιόπης Εμμανουηλίδου

Αν η διατροφή σας σας προκαλεί σύγχυση και άγχος, αν οι ενοχές δεν σας αφήνουν να απολαύσετε το φαγητό, η Ψυχο-γαστρονοµία θα σας μάθει να τρέφεστε σωστά και να κάνετε τη μαγειρική αγαπημένη θεραπευτική συνήθεια!
Ακολουθώντας αυτόν τον πρακτικό οδηγό, θα αφήσετε το ντοσιέ µε τις αποτυχημένες δίαιτες και θα προσεγγίσετε τη διατροφή µε διαφορετικό τρόπο: ήρθε η ώρα να χτίσετε συνειδητή και ποιοτική σχέση µε τη διαδικασία της προετοιμασίας και της πρόσληψης της τροφής, µια σχέση που θα βασίζεται στην αποδοχή του εαυτού, την απελευθέρωση από την τελειομανία και το αίσθημα ανεπάρκειας, ενώ θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.
Καλώς ήρθατε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας, απενοχοποίησης και υγείας!
Με πρακτικές συμβουλές και συνταγές δημιουργικής μαγειρικής που μετατρέπουν το φαγητό σε πράξη θρέψης και απόλαυσης.
ΨΥΧΟ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και ΟΦΕΛΗ
• Σωματική και ψυχική υγεία: η επιλογή της τροφής µας και ο τρόπος που τρώμε καθορίζονται από τις πραγματικές µας ανάγκες, ενώ αποκτούμε µια πιο ήρεμη και απολαυστική σχέση µε το φαγητό.
• Σύνδεση µε την τροφή µας: δεν τρώμε μηχανικά και ασχολούμαστε µε αυτήν (τόσο στην προετοιμασία όσο και στην κατανάλωσή της) συνειδητά και δημιουργικά.
• Αυτοπεποίθηση: εμπιστευόμαστε τον εαυτό µας και τις λειτουργίες του.
• Σύνδεση µε το περιβάλλον µας: αντιλαμβανόμαστε και εκτιμάμε την αξία της τροφής, ενώ καταλαβαίνουμε πώς αυτή µας συνδέει και κοινωνικά.
• Σύνδεση µε τη ζωή µας: η ενσυνειδητότητα, η ανάγνωση των «σινιάλων» του σώματός µας, η απόλαυση, η δημιουργικότητα αποτελούν αξίες και δεξιότητες που μπορούμε να εφαρμόζουμε και σε άλλους τομείς της ζωής µας, πέρα από τον διατροφικό.
Μαθαίνοντας να τρεφόμαστε µε περισσότερη συγκέντρωση, απόλαυση, σοφία, μαθαίνουμε να ζούμε καλύτερα!
Χρήσιμο εργαλείο για όλους, καθώς και για επιστήμονες της διατροφής και της ψυχικής υγείας.