Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΑ. ΤΟΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ Α.
Κάθε βδομάδα η Έλι βρίσκει στο γραμματοκιβώτιό της καρτ ποστάλ από την Ελλάδα που, αν και δεν προορίζονται για την ίδια, φωτίζουν τη μουντή λονδρέζικη καθημερινότητά της.
ΚΑΡΤ ΠΟΣΤΑΛ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΤΟΜΟ.
Γοητευμένη από τα ειδυλλιακά στιγμιότυπα, θα αποφασίσει να ταξιδέψει για να γνωρίσει από κοντά αυτόν τον ιδιαίτερο τόπο. Τη μέρα της αναχώρησής της για την Αθήνα, ωστόσο, στο γραμματοκιβώτιό της θα βρει ένα σημειωματάριο.
ΚΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΑ.
Στις σελίδες αυτού του τετραδίου, που θα γίνει οδηγός της Έλι, ξεδιπλώνεται η προσωπική διαδρομή του Α, καθώς ανακαλύπτει την καρδιά μιας χώρας, αλλά και τη βαθύτερη αλήθεια της δικής του καρδιάς.
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΟΤΙΤΛΗ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΡΤ.

Προσωπική άποψη:
Οι Έλληνες έχουμε μια τάση να συγκινούμαστε υπερβολικά, να παρασυρόμαστε συναισθηματικά και μην είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί όταν πρόκειται να σχολιάσουμε ένα βιβλίο που στον πυρήνα του βρίσκεται η Ελλάδα μας και μάλιστα, οι μεγαλύτερες ομορφιές αυτής, εκείνες που μας κάνουν να θυμόμαστε γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τον τόπο αυτό -τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς. Τα βιβλία της Victoria Hislop είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου επικρατεί το φαινόμενο αυτό, αφού έχει έναν πολύ ιδιαίτερο, τρυφερό και γεμάτο στοργή τρόπο ν' αποτυπώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που δίνουν στον κόσμο να καταλάβει γιατί η Ελλάδα αξίζει την αγάπη του, ρίχνοντας φως στα θετικά της και σκιές στα ελαττώματά της, που ξαφνικά φαντάζουν αμελητέα.

Το "Καρτ Ποστάλ", το οποίο μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη και προβλήθηκε μέσα απ' τη συχνότητα της ΕΡΤ, δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα αυτού, και η ιστορία της Έλι, όσο απλοϊκή κι αν είναι στην πραγματικότητα στον πυρήνα της, περιστρέφεται γύρω από έναν όμορφο άξονα, με ταξιδιάρικα παρακλάδια, πλούσιες εικόνες, υπέροχους τόπους να σου συστήσει, αλλά ακόμα και γι' αυτούς που γνωρίζεις θα έχει να σου αποκαλύψει κάποιο μυστικό που αγνοούσες, μα πάνω απ' όλα την εσωτερική αλήθεια που κρύβει ο καθένας από εμάς βαθιά μέσα του, που ίσως να μην τολμάει πάντα να παραδεχθεί, αλλά που παλεύει να την κρατήσει σφιχτά, προστατευτικά, περιμένοντας εκείνη τη στιγμή που δεν θα είναι απλά κομμάτι του, αλλά κάτι που θα μπορεί να μοιραστεί.

Η Hislop έχει δημιουργήσει μια ιστορία που ουσιαστικά αποτελείται από πολλές μικρότερες ιστορίες, οι οποίες είναι σαν να είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα που χρειάζονται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας αφηγηματικός χάρτης που μας ταξιδεύει τόσο με τον νου μας, όσο και με όλες μας τις αισθήσεις. Μας ταξιδεύει με εικόνες και με συναισθήματα, μας μεταφέρει στον χρόνο και στον χώρο χωρίς να μας μπερδεύει, χωρίς να μας αποπροσανατολίζει, ούσα απόλυτα ειλικρινής μαζί μας, δίνοντάς μας παράλληλα τον χρόνο να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα δεδομένα, μέχρι που θα είμαστε σε θέση να τα τοποθετήσουμε καθώς πρέπει, έχοντας έτσι τον ολοκληρωμένο καμβά μιας ζωής και της πραγματικότητας αυτής.

Σίγουρα, αν μπούμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε το βιβλίο αυτό με άλλα της συγγραφέως, όπως π.χ. "Το νησί" ή "Το νήμα", το συγκεκριμένο θα χάσει τη μάχη, αν και αυτή θα είναι παντελώς άνιση εξ' αρχής και κυρίως άδικη. Οπότε, όσον αφορά εμένα, θ' αφήσω στην άκρη το συναισθηματικό κομμάτι και θα προσπαθήσω να δω τα πράγματα αποστασιοποιημένα, λέγοντας το εξής: Το "Καρτ ποστάλ" είναι ένα βιβλίο απλοϊκά γραμμένο, η ροή του οποίου κυλάει με αρκετά σταθερό ρυθμό και στερείται δυνατών εντάσεων, εκπλήξεων και ανατροπών, αλλά που την ίσια στιγμή καταφέρνει να μας παρασύρει σε ένα μαγευτικό οδοιπορικό της χώρας μας, συνοδεύοντας την Έλι, τόσο ως προς την εξερεύνηση της πορείας της ζωής του Α., που της έστειλε τις κάρτες που έμελλαν να επηρεάσουν τόσο τη δική της πορεία, όσο και της αλήθειας της καρδιάς του και γιατί όχι, και της δικής της.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Victoria Hislop
Μεταφραστής: Πίπη Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-618-01-4084-2