Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Αγαπητέ μου νέε φίλε,
Έχω ζήσει έναν αιώνα και ξέρω πώς είναι να κοιτά κάποιος το κακό κατάματα. Έχω αντικρίσει τις χειρότερες πλευρές της ανθρωπότητας, τις φρικαλεότητες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τις προσπάθειες των ναζί να αφανίσουν τον λαό μου. Τώρα όμως θεωρώ τον εαυτό μου τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στη γη. Μέσα απ’ όσα βίωσα, έμαθα αυτό: η ζωή μπορεί να είναι όμορφη, αν την κάνεις όμορφη. Θα σας διηγηθώ την ιστορία μου – για μεγάλα διαστήματα θλιβερή και ζοφερή, αλλά με ευτυχή κατάληξη. Επειδή η ευτυχία είναι τελικά επιλογή μας. Από εμάς εξαρτάται. Ας δούμε πώς.

Προσωπική άποψη:
Ο Eddie Jaku γεννήθηκε στη Γερμανία του 1920. Στις 12 Οκτωβρίου αυτού του έτους έφυγε από τη ζωή έχοντας συμπληρώσει τα 101 χρόνια της ζωής του. Μια ζωή εξαιρετικά πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις, που δεν ήταν όμως πάντα εύκολες. Αντίθετα, ο Jaku πέρασε μέσα από την ίδια την Κόλαση, αλλά αντί να την αφήσει να τον κυριεύσει και να καταβάλλει το είναι, την ψυχή, τη δύναμή του, εκείνος βρήκε το θάρρος ν' αντιπαλέψει όλα όσα συνάντησε και θα μπορούσαν να τον έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα, κάνοντας ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας, και που αν και το γνωρίζουμε πολύ καλά, τείνουμε να το αγνοούμε και να παρασυρόμαστε από τις αδυναμίες μας και τις πιο σκοτεινές στιγμές μας. Να ζούμε τη ζωή μας κάνοντάς την καλύτερη και, συνεπώς, πιο όμορφη.

Στα 25 του έτη, ο Jaku, και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνελήφθη, φυλακίστηκε και οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, καταδικασμένος να οδηγηθεί στον πρόωρο θάνατό του. Όμως, κατάφερε να δραπετεύσει και να σωθεί από του Συμμάχους, ενώ το 1950 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αυστραλία, όπου έζησε εκεί μέχρι και την τελευταία του πνοή, κάνοντας, επί της ουσίας, αυτό που είναι το μότο μου και που πασχίζω να το ακολουθώ κι εγώ η ίδια κι όχι απλά να λέω ωραία λόγια. Έκανε την κάθε μέρα του ν' αξίζει! Γιατί μόνο αν κάνουμε την κάθε μέρα μας ν' αξίζει, θα μπορέσουμε ν' αγγίξουμε την πραγματική ευτυχία και το βαθύτερο νόημα αυτής, που δεν κρύβεται στα υλικά αγαθά, στην καταξίωση, στη φήμη, στη δόξα, μα στην αναγνώριση της σπουδαιότητας του ν' αντικρίζεις κάθε μέρα τον ήλιο και να νιώθεις ευλογημένος γι' αυτό.

Το βιβλίο αυτό, που όσο μικρό είναι τόσο μεγάλες αλήθειες και μαθήματα ανθρωπιάς, τρυφερότητες, πίστης, ελπίδας, καλοσύνης και αγάπης περιέχει, είναι απ' αυτά που δεν θα επέλεγα εύκολα, αλλά που χαίρομαι πολύ που βρέθηκε στα χέρια μου και που του αφιέρωσα λίγο από τον χρόνο μου. Γιατί αυτή δεν είναι απλά η ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε μια φρικτή τραγωδία απ' την οποία κατάφερε να ξεφύγει, αλλά ενός ανθρώπου που η βία και η αγριότητα δεν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα του, δεν έσβησαν την ανθρωπιά του, δεν έπνιξαν την επιθυμία του για ζωή, αλλά αντίθετα τον έσπρωξαν στο να παλεύει κάθε μέρα, μέρα με τη μέρα, να κρατηθεί απ' αυτήν για να μπορέσει να συνεχίσει. Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δεν στάθηκε σε όσα φρικτά υπέμεινε, αλλά σε εκείνες τις μικρές στιγμές που ήταν πολύτιμες στο να ενισχύεται η θέλησή του και η λαχτάρα του για να ζήσει.

Λίγο πολύ, όλες οι ιστορίες που αφορούν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης μοιάζουν μεταξύ τους, αφού έχουν κοινό πυρήνα, μοιράζονται τις ίδιες αλήθειες, τον ίδιο πόνο, τις ίδιες τραυματικές αναμνήσεις. Όμως η ιστορία του Jaku είναι λίγο διαφορετική, γιατί μέσα απ' αυτήν βλέπουμε την πορεία ενός ανθρώπου στον δρόμο για να εκτιμήσει περισσότερο την αξία της ζωής, πετυχαίνοντάς το στον απόλυτο βαθμό, ζώντας μια πραγματικά όμορφη ζωή, που άξιζε κάθε της στιγμή, και που πράγματι τον έκανε να είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη γη, χωρίς αυτό να εμποδίζει οποιονδήποτε άλλο να γίνει εξίσου ευτυχισμένος. Αντίθετα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, με βαθιά τρυφερότητα και με απέραντη αγάπη απέναντι στη ζωή και στους ανθρώπους, σου δίνει πολύτιμα μαθήματα που όχι απλά αξίζει να κρατήσεις, αλλά επιβάλλεται να το κάνεις. Ένα βαθιά συγκινητικό "ταξίδι" μιας πραγματικά πανέμορφης ψυχής.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Eddie Jaku
Μεταφραστής: Τρουλίννου Σοφία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Βιογραφικά
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 208
ISBN: 978-618-01-3886-3