"Mexican Gothic" της Silvia Moreno-Garcia

Μια νεαρή κοσμική ανακαλύπτει τα στοιχειωμένα μυστικά ενός παλιού αρχοντικού στο Μεξικό της δεκαετίας του 1950.
Το πολυαναμενόμενο best seller της Silvia Moreno-Garcia είναι μια προκλητική, ηλεκτρισμένη ιστορία τρόμου τοποθετημένη σε μια σκοτεινή έπαυλη στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50. Η Moreno-Garcia, της οποίας η γραφή προσομοιάζει με το στιλ των Daphne du Maurier και Guillermo del Toro, πειραματίζεται με τη φόρμα των gothic θρίλερ χτίζοντας μια στοιχειωτική αφήγηση γύρω από τους αινιγματικούς χαρακτήρες των πρωταγωνιστών.
Το Mexican Gothic μετρά ήδη εκατομμύρια πωλήσεων σε όλο τον κόσμο μεταφράζεται σε 23 γλώσσες και θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από το Hulu.

"Καμένη ζάχαρη" της Avni Doshi

Μια διαφορετική οπτική πάνω στην πιο θεμελιώδη σχέση της ζωής μας.
«Θα έλεγα ψέµατα αν ισχυριζόµουν ότι η δυστυχία της µητέρας µου δεν µου έχει προκαλέσει ποτέ ευχαρίστηση.»
Η Τάρα θυµάται το παρελθόν µε συγκεκριµένο τρόπο· η Αντάρα το θυµάται εντελώς διαφορετικά. Η κάθε γυναίκα έχει τραύµατα που της προξένησε η άλλη. Η καθεµιά φροντίζει τις πληγές της µε τη ζηλόφθονη απόλαυση ενός εραστή.
Στα νιάτα της, η Τάρα ήταν ατίθαση. Εγκατέλειψε έναν γάµο χωρίς έρωτα για να πάει σ’ ένα άσραµ, έζησε για λίγο καιρό σαν ζητιάνα (κυρίως για να πικάρει τους εύπορους γονείς της) και πέρασε µερικά χρόνια κυνηγώντας έναν ατηµέλητο, άστεγο «καλλιτέχνη» –κι όλα αυτά µε την κόρη της µαζί. Τώρα ξεχνάει πράγµατα, µπερδεύει τους µισθούς της υπηρέτριάς της, αφήνει όλη νύχτα το γκάζι αναµµένο, και η Αντάρα βρίσκεται αντιµέτωπη µε την υποχρέωση να φροντίσει µια γυναίκα που ποτέ της δεν τη φρόντισε.
Ένα βιβλίο για τη µνήµη και τον µύθο, για το πώς οι ιστορίες που λες στον εαυτό σου γίνονται µε τον καιρό πιο αληθινές από το ίδιο το πρόσωπό σου στον καθρέφτη. Μια διερεύνηση της ζήλιας, της εµµονής, της προδοσίας, µια ιστορία αγάπης –όχι µεταξύ εραστών, αλλά µεταξύ µητέρας και κόρης. Γεµάτη καυστικό πνεύµα, η Καµένη ζάχαρη ρωτάει πόσα πραγµατικά γνωρίζουµε για τους πιο κοντινούς µας ανθρώπους και, κατ’ επέκταση, για τον εαυτό µας.

"Ο μπλε κλήρος" της Sophie Mackintosh

Ένα συνταρακτικό φεμινιστικό μυθιστόρημα, άμεσα συνδεδεμένο με τη σημερινή δυστοπική πραγματικότητα.
Η Κάλα γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα. Όλοι το γνωρίζουν. Την ημέρα της πρώτης περιόδου σου παρουσιάζεσαι στον σταθμό κλήρωσης για να μάθεις τι είδους γυναίκα θα γίνεις. Ο λευκός κλήρος υπαγορεύει οικογένεια και παιδιά, ο μπλε κλήρος καριέρα και ελευθερία. Έτσι απαλλάσσεσαι από το βάρος της επιλογής μια για πάντα: Αφού πάρεις τον κλήρο, δεν υπάρχει επιστροφή. Όμως τι θα έκανες αν η ζωή που σου δόθηκε είναι η λάθος ζωή;
Όταν η Κάλα παίρνει τον μπλε κλήρο, αρχίζει να αμφισβητεί το πεπρωμένο της, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα πάντα και να φύγει κυνηγημένη. Η επιβίωσή της θα εξαρτηθεί από εκείνες τις ικανότητες που η κλήρωση της έμαθε να αμφισβητεί ότι διαθέτει, αλλά και από τις άλλες γυναίκες, τις οποίες το σύστημα έχει στρέψει εναντίον της.
Διερευνώντας επίμονα το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης, τον ρόλο των κοινωνικών προσδοκιών, αλλά και το ευαίσθητο θέμα της μητρότητας, ο Μπλε κλήρος συναρπάζει με την ωμή αναπαράσταση της επιθυμίας και καθηλώνει με τις αδιαμφισβήτητα γνώριμες πτυχές του.

"Πράκτορας Σόνυα" του Ben Macintyre

Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας.
Μια συναρπαστική πραγματική ιστορία γραμμένη με τη διορατικότητα ενός δημοσιογράφου που κατέχει βαθιά γνώση της κατασκοπείας.
ΕΡΩΜΕΝΗ, ΜΗΤΕΡΑ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ, ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ
Την έλεγαν Ούρσουλα. Αλλά και Σόνυα. Και Ρουθ. Έδρασε τον 20ό αιώνα και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον ρου της Ιστορίας, αν και ελάχιστοι το γνώριζαν μέχρι πρόσφατα. Έζησε, όχι μία, αλλά τρεις ζωές: της νοικοκυράς (ως Ούρσουλα), της κατασκόπου (ως Σόνυα), της μυθιστοριογράφου (ως Ρουθ). Μεγάλωσε τρία παιδιά, όλα από διαφορετικό πατέρα. Οι πάντες ξέραμε τη Μάτα Χάρι. Πλέον θα μιλάμε για τη Σόνυα.
Η Ούρσουλα Κοτσίνσκι εκπαιδεύτηκε στη Μόσχα, και έδρασε στη Μογγολία, την Πολωνία, την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία. Σχεδίασε την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ πριν από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Καλίνιν και έγινε η πρώτη υψηλόβαθμη αξιωματικός στην ιστορία της GRU. Η σημαντικότερη, όμως, συμβολή της υπήρξε η διαβίβαση στη Μόσχα σχεδόν όλων των μυστικών του Προγράμματος Μανχάταν για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Η Κοτσίνσκι δεν συνελήφθη ποτέ, δεν καταδόθηκε ποτέ, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ όσο δρούσε. Η ζωή της ήταν συναρπαστική και συγχρόνως γαλήνια, ενώ γύρω της αποκαλύπτονταν, φυλακίζονταν και εξοντώνονταν φίλοι, σύντροφοι και συνεργάτες της.

"Η πολιτική με απλά λόγια" - Συλλογικό έργο

Είναι δίκαιο να καθαιρεθεί ένας άδικος ηγέτης; Είναι η δημοκρατία πραγματικά το καλύτερο πολίτευμα; Μπορεί, αλήθεια, να αιτιολογηθεί ο πόλεμος; Σε όλη την ιστορία, η ανθρωπότητα έθετε αυτά και άλλα μεγάλα ερωτήματα για τον καλύτερο τρόπο διακυβέρνησης –και οι μεγάλοι διανοητές πρότειναν λύσεις που διαμορφώνουν τον κόσμο μας έως και σήμερα.
Γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα, το βιβλίο είναι γεμάτο με σύντομες, αλλά περιεκτικές εξηγήσεις, διαγράμματα που εξηγούν αναλυτικά τις θεωρίες, και έξυπνη εικονογράφηση, σε μια συναρπαστική εξέταση των πολιτικών ιδεών.
Είτε ασχολείστε με την πολιτική για πρώτη φορά, είτε είστε ένθερμοι μελετητές, είτε απλώς σας συναρπάζει να διαβάζετε γι’ αυτή στις ελεύθερες ώρες σας, εδώ θα βρείτε άφθονη τροφή για σκέψη.

"Οι κεφαλές του Κέρβερου" του Francis Stevens

Ένα πρώιμο δυστοπικό pulp μυθιστόρημα που γράφτηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τη συγγραφέα «μητέρα» της επιστημονικής φαντασίας, την Gertrude Barrows Bennett με το ψευδώνυμο Francis Stevens. 102 χρόνια μετά την αρχική του έκδοση, Οι κεφαλές του Κέρβερου είναι ένα ευφυέστατο βιβλίο που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη φαντασία, το μυστήριο και την αγωνία.
Προφητεία, εφιάλτης ή αναπόδραστη πραγματικότητα;
Πολύ πριν από τους Αγώνες πείνας και τον Άνθρωπο στο ψηλό κάστρο του Φίλιπ Ντικ ή τον Χ. Φ. Λάβκραφτ, αυτό το κλασικό pulp μυθιστόρημα του 1919 εξερεύνησε μια εφιαλτική εναλλακτική πραγματικότητα και συνέβαλε στο να εδραιωθεί ως είδος η δυστοπική μυθοπλασία.
Φιλαδέλφεια 1918: Τρεις φίλοι–η θαρραλέα και γεμάτη αυτοπεποίθηση Βαϊόλα Τρένμορ, ο έξυπνος αλλά ντροπαλός Ρόμπερτ Ντρέιτον και ο ρωμαλέος και ευέξαπτος αδελφός της Βαϊόλα, ο Τέρι– ανακαλύπτουν μια μυστηριώδη σκόνη που τους μεταφέρει διακόσια χρόνια στο μέλλον. Η Φιλαδέλφεια του 2118 δεν είναι πλέον μια πολύβοη μητρόπολη, αλλά μια πόλη σε πλήρη απομόνωση ως επακόλουθο μιας άγνωστης καταστροφής. Οι πολίτες έχουν αριθμούς αντί για ονόματα και η κοινωνία είναι χωρισμένη σε μια πλούσια και ισχυρή μειοψηφία, από τη μια, και σε μια καταπιεσμένη κατώτερη τάξη από την άλλη.
Η ανώτατη εξουσία είναι στα χέρια μιας δράκας «Υπηρετών του Πεν» που διοργανώνουν αγώνες για να ορίσουν ποιος θα κυβερνά στο πλευρό τους. Όταν η Βαϊόλα, ο Τέρι και ο Ρόμπερτ αναγκάζονται να λάβουν μέρος σ’ αυτούς τους παράξενους και θανάσιμους αγώνες, θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όλη τους την ευφυΐα για να δραπετεύσουν από τούτον τον αλλόκοτο κόσμο και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μια ευφάνταστη ιστορία με γρήγορο ρυθμό από τη γυναίκα που, κατά πολλούς, επινόησε το είδος της σκοτεινής φαντασίας (dark fantasy), Οι κεφαλές του Κέρβερου μνημονεύονται ως το πρώτο μυθιστόρημα στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν παράλληλοι κόσμοι σε μια αφήγηση επιστημονικής φαντασίας.
Πρόλογος: Μιχάλης Μακρόπουλος

"Επιτυχία από το μηδέν" του Nick Ruiz

Στρατηγικές για αναγνώριση των ευκαιριών που οδηγούν στην επιτυχία.
Υπάρχει άπειρο υλικό που μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με το πώς να επιτύχετε, πώς να κερδίσετε χρήματα, πώς να αναπτύξετε την επιχείρησή σας και πώς να ενισχύσετε την καριέρα σας. Στις μέρες μας, δεν λείπουν οι άνθρωποι που διδάσκουν τους άλλους πώς να είναι επιτυχημένοι, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων που μελετά αυτό το υλικό δεν οδηγείται συχνά στην επιτυχία.
Ευκαιρίες επιτυχίας μπορεί να σας παρουσιάζονται καθημερινά, αλλά είναι κωδικοποιημένες σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνετε.
Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να σας διδάξει πώς να μιλάτε άπταιστα τη γλώσσα της επιτυχίας και της ευκαιρίας, ώστε να κατακτήσετε αυτόν τον νέο κόσμο, τον οποίο πλέον θα αντιλαμβάνεστε με πλήρη σαφήνεια.
Το βιβλίο καλύπτει τη δημιουργία πραγματικής επιτυχίας από το μηδέν. Δεν έχει σημασία αν βρίσκεστε στην αφετηρία από άποψη γνώσεων, οικονομικής κατάστασης ή εργασιακού επιπέδου. Δεν έχει σημασία αν κηρύξατε πτώχευση χθες. Μάλιστα, το να βρίσκεται κάποιος «στο μηδέν» είναι απολύτως εντάξει επειδή, στην πραγματικότητα, δεν έχει καμία σχέση με το αν θα γίνει επιτυχημένος ή επιτυχημένη. Το σημείο εκκίνησης δεν σημαίνει τίποτα, αρκεί να αναπτύξετε στρατηγική σκέψη και να καλλιεργήσετε την κατάλληλη ψυχολογία που παράγει επιτυχία και ευκαιρίες.
Ο Νικ Ρουίζ έχει κατορθώσει δύο φορές να επιτύχει από το μηδέν: ξεκίνησε στον κλάδο της αγοράς ακινήτων στα τέλη της εφηβείας του και μέχρι τα 25 του είχε δημιουργήσει καθαρή αξία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Η μεγάλη κρίση στην αγορά ακινήτων και η οικονομική ύφεση του 2008 συνέθλιψαν την επιχείρησή του και τελικά τον οδήγησαν σε χρεοκοπία. Αφού έμεινε εντελώς απένταρος για ένα μικρό χρονικό διάστημα, άρχισε γρήγορα να εφαρμόζει τη στρατηγική σκέψη και τη σοφία που είχε αποκτήσει από την πολυετή επιχειρηματική του εμπειρία και ανέκαμψε. Λίγο καιρό μετά την πτώχευση, ήταν σε θέση να ξαναδημιουργήσει πολύ γρήγορα την επιχείρησή του, αρχικά μέσω περιορισμού του εύρους εργασιών. Λόγω της φήμης του για επιτυχία από το μηδέν, τόσο στο ξεκίνημά του αλλά και εκ νέου μετά από πλήρη οικονομική καταστροφή, είναι σε θέση να δείξει πραγματικά στους ανθρώπους πώς να δημιουργήσουν επιτυχία από το μηδέν, ανεξάρτητα από το ποια είναι η αφετηρία τους.
Με αυτό το βιβλίο:
Κατανοούμε την αξία των δοκιμών και των γρήγορων κινήσεων
Λαμβάνουμε υπόψη τους νόμους της οικονομικής ανάπτυξης
Συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχουν κανόνες

"Ευτυχισμένοι ό,τι κι αν συμβεί" του Tal Ben-Shahar, Phd

«Λοιπόν, Ταλ, δεν πρέπει τώρα να βάλουμε την ευτυχία σε καραντίνα;» με ρώτησε ένας φίλος μου.
Καταμεσής αυτής της νέας πραγματικότητας, τι νόημα είχε να μελετάς την ευτυχία; Από τη στιγμή που ξεκίνησε το δράμα του κορωνοϊού, πολλοί είναι αυτοί που συμμερίζονται την άποψη του φίλου μου –ότι ίσως πρέπει να βάλουμε την ευτυχία σε καραντίνα, ότι η επιστήμη της ευτυχίας πρέπει να μπει για λίγο στην αναμονή. Σκέφτονται: Εντάξει, μόλις τα πράγματα επανέλθουν στο φυσιολογικό, μπορούμε να δούμε και πάλι το ζήτημα της ευτυχίας, αλλά με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να πατήσουμε «παύση»;
Η απάντησή μου είναι όχι, δεν πρέπει να βάλουμε την ευτυχία σε καραντίνα. Σίγουρα δεν πρέπει να τη βάλουμε σε αναμονή!
Αντιθέτως, σε δύσκολους καιρούς –όποια και αν είναι η αιτία– η μελέτη της επιστήμης της ευτυχίας είναι πιο σημαντική και πιο επίκαιρη από ποτέ.
Ο διάσημος ψυχολόγος, Ταλ Μπεν-Σαχάρ καταρρίπτει την κλασική ιδέα ότι η επιτυχία είναι αυτή που οδηγεί στην ευτυχία και ότι χωρίς αυτήν η αναζήτηση είναι μάταιη. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζει τη μέθοδο SPIRE, πέντε βήματα που προσφέρουν ελπίδα και αίσθημα σκοπού για να είμαστε ευτυχισμένοι ό,τι κι αν συμβεί!