Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Άλεκ Μακένζι ζει εξόριστος ως δάσκαλος ζωγραφικής, μια ψεύτικη ταυτότητα που χρησιμοποιεί ενώ αναζητά τον εξαφανισμένο αδελφό του.
Η λαίδη Σίλια, μια νεαρή Αγγλίδα που αρνείται πεισματικά να παντρευτεί τους κυρίους που η αυστηρή μητέρα της επιλέγει για εκείνη, στέλνεται στον Άλεκ για να παρακολουθήσει μαθήματα και να μάθει έστω μια χρήσιμη δεξιότητα.
Ο Άλεκ αποφασίζει ότι η θαρραλέα Σίλια πρέπει να διευρύνει την γκάμα των καλλιτεχνικών της δυνατοτήτων ζωγραφίζοντας την ανθρώπινη φύση. Το ενδιαφέρον της Σίλια κεντρίζεται από τον άντρα που ψεύδεται για το όνομα και την καταγωγή του. Είναι Σκοτσέζος, συμπεραίνει, αλλά αποκλείεται να είναι ένας από τους άγριους Χαϊλάντερ που ξεσηκώθηκαν πρόσφατα ενάντια στο στέμμα, αλλιώς θα ήταν ήδη αιχμάλωτος ή νεκρός.
Καθώς η Σίλια αφήνει την περιέργειά της να την καθοδηγήσει, ανακαλύπτει περισσότερα για τον Άλεκ και μαθαίνει το όνομα και τον τίτλο του. Πάνω απ’ όλα, έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια για την καταγωγή του. Κατανοεί τη μοναξιά του Άλεκ, την αίσθηση απώλειας που τον κατακλύζει, την τρυφερότητα που δείχνει προς την κόρη του και συνειδητοποιεί ότι είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ζήσει ενώ η πατρίδα του έχει καταστραφεί.
Ένα ερώτημα, όμως, παραμένει βασανιστικό: Αν ο Άλεκ κινδυνεύει θανάσιμα στην Αγγλία, γιατί έχει έρθει; Όταν το επικίνδυνο μυστικό αποκαλυφθεί, οι φλόγες του πολέμου θα ζωντανέψουν ξανά.

Προσωπική άποψη:
Οι περιπέτειες της οικογένειας Μακένζι συνεχίζονται στο ένατο βιβλίο της σειράς με τίτλο "Ο δάσκαλος ζωγραφικής", με τον Ίαν να μιλάει στην Μπεθ για τους προγόνους του και πιο συγκεκριμένα για τον Άλεκ Μακένζι, που σε μια δύσκολη περίοδο για τους Σκοτσέζους, όπου έπρεπε να προστατεύσει τον εαυτό του διατηρώντας κρυφή την ταυτότητα και την καταγωγή του για να επιβιώσει, αναζητούσε τον χαμένο του αδερφό Γουίλ, ενώ παράλληλα, από εκεί που δεν το περίμενε, γνώρισε τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο της λαίδης Σίλια, μιας Αγγλίδας που κόντρα στα κοινωνικά πρέπει και στην προσπάθεια της μητέρας της να της επιβληθεί, εκείνη ακολούθησε το μονοπάτι που όριζε η δικιά της καρδιά και τα δικά της θέλω.

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσω του ημερολογίου του Άλεκ, στο οποίο ο ίδιος κατέγραψε όλα τα παραπάνω, ενώ μέσω αυτού μαθαίνουμε και περισσότερες πληροφορίες και σε ό,τι αφορά τον πόλεμο ανάμεσα στους Άγγλους και στους Σκοτσέζους, και ιδίως τη μάχη του Κάλλοντεν, όπου η οικογένεια Μακένζι αποδεκατίστηκε. Ή ίσως και όχι, αφού κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να επιζήσουν -πράγμα που εν μέρη το γνωρίζουμε ήδη, αλλά όχι με τις λεπτομέρειες που μας δίνονται χάρη στον Άλεκ και στις καταγραφές του, που όχι μόνο μας προσφέρουν πληροφορίες που δεν κατείχαμε ως τώρα κι ενισχύουν άλλες, αλλά μας βάζουν ακόμα περισσότερο μέσα στο κλίμα της εποχής, σε κοινωνικό, πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο.

Αν κάτι μου αρέσει σε αυτή τη σειρά, είναι το γεγονός πως η Ashley δεν αφηγείται απλά μια σειρά από ρομαντικές ιστορίες αγάπης που έχουν να περάσουν εμπόδια και σκοπέλους μέχρι ν' αγγίξουν την απόλυτη ευτυχία, αλλά μαι σειρά από ιστορίες που έχουν τις ρίζες τους σε πραγματικά γεγονότα, δημιουργώντας ρεαλιστικές συνθήκες δημιουργίας και ανάπτυξης σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους που ακόμα κι αν δεν θα έπρεπε να είναι μαζί, έχουν την αρετή και την τόλμη να πάνε κόντρα στα "πρέπει" των άλλων, ή ακόμα και της συνείδησής τους, και να παλέψουν με όλη τους τη δύναμη για τα "θέλω" τους χωρίς, ωστόσο, αυτό να τους κάνει ν' απορρίπτουν τις όποιες ηθικές ευθύνες μπορεί να έχουν απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή στις υπόλοιπες συνθήκες και καταστάσεις που περιπλέκονται στην ιστορία αυτή.

Η Ashley έχει αποδείξει πολλάκις το πόσο πολύ αγαπάει και γοητεύεται από τα Χάιλαντς και δεν χάνει ευκαιρία να μας το δείχνει ξανά και ξανά, σε κάθε ευκαιρία που της δίνεται. Κι ακριβώς επειδή τ' αγαπάει πολύ, ο τρόπος με τον οποίο τα προσεγγίσει είναι μοναδικός, τόσο ως προς την παραστατικότητα των περιγραφών της, όσο και ως προς τη μυστηριακή δυναμική των αφηγήσεών της. Μια δυναμική που μοιράζονται και οι ήρωές της, που ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή τους, κι ακόμα κι αν πέσουν κάτω, βρίσκουν τη δύναμη, το θάρρος και το κουράγιο να ξανασηκωθούν, να σταθούν στα πόδια τους και να παλέψουν με όλη τη γενναιότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει κάποιον που έχει ψυχή βαθιά.

Και μέσα σε όλα αυτά, τις περιπέτειες, τους αγώνες, τις μάχες, τις ίντριγκες και τις προδοσίες, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για ν' ανθίσει και ο έρωτας, με τη χημεία ανάμεσα στον Άλεκ και στη Σίλια να είναι εξαιρετική και να αναπτύσσεται όλο και περισσότερο όσο η ιστορία εξελισσόταν. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως μέσα απ' την αλληλεπίδρασή τους, εξελίχθηκαν και οι δύο ως άνθρωποι, ως προσωπικότητες, βρήκαν τον εαυτό τους, συνειδητοποίησαν τα θέλω τους κι ανακάλυψαν που πραγματικά θέλουν ν' ανήκουν. Μια ιστορία γεμάτη εντάσεις, εκπλήξεις κι ανατροπές, που παρά την έμμεση αφήγησή της δεν χάνει τον ρεαλισμό και τη ζωντάνια της, με έντονη δράση και δυνατά συναισθήματα που δε γίνεται να μην σε κερδίσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία της σελίδα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Ashley
Μεταφραστής: Καλλιοντζή Αναστασία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτενχία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-5543-38-9