Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Γαλήνη, μια παντρεμένη γυναίκα που διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής της, αποφασίζει να καλέσει στο αρχοντικό της στο Μέτσοβο πέντε αγνώστους για να περάσουν μαζί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων. Πόσο τυχαία είναι όμως η έλευση των ανθρώπων αυτών στο αρχοντικό της Γαλήνης;
Το παρελθόν τους συγκρούεται με το παρόν και σύντομα αποκαλύπτονται κρυμμένα μυστικά και θαμμένα από καιρό συναισθήματα. Μέσα στη θύελλα των δραματικών γεγονότων που συγκλονίζουν το αρχοντικό, εμφανίζεται απρόσκλητος ο έρωτας. Δύο άνθρωποι βρίσκονται απροετοίμαστοι απέναντί του και καλούνται να βιώσουν το πιο ισχυρό συναίσθημα.
Έχουν δικαίωμα να αρχίσουν τη ζωή τους από την αρχή, ενώ έχουν αφήσει προ πολλού πίσω τους τη νιότη; Έχουν δικαίωμα να πληγώσουν τους αγαπημένους τους και να υπερπηδήσουν όλα τα εμπόδια για να αντικρίσουν επιτέλους την ευτυχία;

Προσωπική άποψη:
Λένε πως τα πενήντα είναι μια πολύ κρίσιμη καμπή στη ζωή του ανθρώπου. Κι αν το καλοσκεφτεί κανείς, κάπως έτσι πρέπει πράγματι να είναι, για τους περισσότερους τουλάχιστον, αφού το χρονικό αυτό σημείο οριοθετεί, κατά μία έννοια, το μέσον της ζωής του ανθρώπου και τον φέρνει αντιμέτωπο με όλα όσα έχει πράξει στο παρελθόν, τα οποία πολλές φορές αναθεωρεί, αναδιαμορφώνει μέσα στο μυαλό του, και τον βοηθάνε να πάρει αποφάσεις που θα καθορίσουν το υπόλοιπο της ζωής αυτής και το μέλλον του. Αποφάσεις που είτε θα τον οδηγήσουν να συνεχίσει να πορεύεται με παρόμοιο ρυθμό και ταχύτητα, ή που θα τον παρασύρουν σε διαδρομές που ίσως να μην έχουν επιστροφή, αλλά που μπορεί να τον πάμε εκεί που πραγματικά θέλει να είναι.

Η Γαλήνη είναι μια παντρεμένη γυναίκα, όπως τόσες και τόσες άλλες, που βρίσκεται σε αυτή την καμπή της ζωής της. Διανύει την πέμπτη πενταετίας της, κι όσο κι αν το όνομά της προσφέρει ασφάλεια και σιγουριά, όσα όμορφα συναισθήματα κι αν γεννάει η ιδέα και μόνο πίσω απ' αυτό, κάπου μέσα στην ψυχή της μαίνεται μια φουρτούνα, μια τρικυμία. Παίρνει την απόφαση να καλέσει στο αρχοντικό της στο Μέτσοβο μια ομάδα πέντε ανθρώπων, διαφορετικοί όλοι μεταξύ τους, αλλά ο καθένας τους με το δικό του βάσανο μέσα στην καρδιά του, προκειμένου να περάσουν μαζί τις ημέρες των Χριστουγέννων. Δέκα μέρες γαλήνης, όπου θα μπορέσουν ν' αναζητήσουν τον εαυτό τους, τα θέλω τους, όλα εκείνα που ίσως καταπιέζουν χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται.

Όμως, άραγε, η συνάντηση αυτών των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι τυχαία, ή υπάρχει κάτι άλλο, βαθύτερο, ουσιαστικότερο που τους συνδέει; Καμιά φορά, η μοίρα παίζει παράξενα παιχνίδια, κι όταν το παρελθόν κάνει την εμφάνισή του στο παρόν, φέρνοντας μαζί σκοτεινά μυστικά και καλά κρυμμένα πάθη που καταπιέστηκαν για χρόνια και χρόνια, τ' αποτελέσματα δεν μπορούν παρά να είναι αμφίβολα. Γιατί όταν σε βασανίζουν οι μνήμες, κι όταν οι σκιές του χρόνου εμφανίζονται και προσπαθούν να σε πνίξουν μέσα στα σκοτάδια τους, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να παλέψεις και να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Και ναι, δεν είναι εύκολο να έρθει σε κόντρα με τους δαίμονές σου, αν όμως δεν προσπαθήσεις καν να τους αντιμετωπίσεις, τότε ποτέ δεν θα μάθεις αν θα μπορούσες να είσαι νικητής.

Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια πολύ ατμοσφαιρική ιστορία που είναι πλημμυρισμένη από εικόνες και συναισθήματα. Η ομορφιά του Μετσόβου και η απόκοσμο σχεδόν αίσθηση που προκαλεί το αρχοντικό της Γαλήνης -με ό,τι αυτό συνεπάγεται-, μας ταξιδεύει και μας μεταφέρει εκεί ακριβώς όπου η ανθρώπινη ψυχή καλείται να έρθει σε επαφή με τον πυρήνα της, ώστε να μπορέσει ν' ανακαλύψει μέσα σε αυτόν το πραγματικό νόημα της ζωής, της ύπαρξης του ανθρώπου, της πορείας και της διαδρομής του καθώς κυνηγάει την προσωπική του ευτυχία, ακόμα και τις φορές εκείνες που παρασύρεται και χάνει τον δρόμο του. Μια ιστορία για ανθρώπους σαν εσάς κι εμένα, αληθινούς, προσιτούς, γήινους, που το μόνο που πρέπει να θυμούνται είναι ότι σκοπός μας σε αυτή τη ζωή πρέπει το να είναι είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί μόνο τότε μπορούμε να είμαστε πλήρεις, μα πάνω απ' όλα, λυτρωμένοι και γαλήνιοι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tami Gkektsian
Εκδόσεις: Υδροπλάνο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-618-207-027-7