"Τα λύτρα της Αφροδίτης" της Πόπης Λαμπροπούλου

Η Μελίνα κι ο Ιάσονας είναι ένα νέο ζευγάρι που ξεκινάει την έγγαμη ζωή του με όνειρα και αισιοδοξία.
Ταξίδια, αγαπημένοι φίλοι, διασκεδάσεις και δημιουργία. Εκείνη ψυχολόγος καριέρας, εκείνος ένας χαρισματικός και περιζήτητος οικονομολόγος.
Όμως ένα συνηθισμένο επαγγελματικό ταξίδι του Ιάσονα θα ανατρέψει το σύμπαν του ευτυχισμένου μικρόκοσμού τους… Το αεροπλάνο στο οποίο ταξιδεύει ο Ιάσονας, δέχεται τρομοκρατική επίθεση, ανατινάζεται και διαλύεται στον αέρα. Δεν υπάρχουν επιζώντες.
Η αεροπορική εταιρεία βεβαιώνει τη συγκλονισμένη Μελίνα ότι το όνομα του συζύγου της δεν υπήρχε στη λίστα επιβατών του μοιραίου αεροπλάνου. Η πληροφορία αυτή τη συνταράσσει. Αν είναι έτσι, τότε ο Ιάσονας της είπε ψέματα για το ταξίδι… Τί μπορεί να κρύβεται πίσω απ’ αυτό; Τί μπορεί να κρύβεται πίσω από την εξαφάνισή του;
Ο ντετέκτιβ που προσλαμβάνει, παρά τις έρευνές του δεν μπορεί να εντοπίσει τα ίχνη του. Η Μελίνα, μετά από πολλά χρόνια μάταιης αναζήτησης, γνωρίζει τον Μάρκο και αποφασίζει να προχωρήσει τη ζωή της.
Όμως ενώ το μέλλον μοιάζει να της χαμογελά με συμπόνοια, όλα ανατρέπονται ξαφνικά. Εφιάλτες από το παρελθόν ξαναγυρνούν για να στοιχειώσουν τη ζωή της…

"Το σπίτι κάτω από τον βράχο" του Γιάννη Σπανδώνη

Η Αθήνα καίγεται. Για πολλοστή φορά. Μετά τους Γότθους, τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Οθωμανούς, την καίνε τώρα και οι κάτοικοί της.
Τις ίδιες ώρες, ένας σαραντάρης δικηγόρος, ο Λάζαρος, βρίσκει ανακούφιση και παρηγοριά στην αγκαλιά της Ζωής.
Δύο είναι οι μεγάλοι έρωτες του Λάζαρου: η Ζωή που γνώρισε κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και μια «ιδιωτική» ανασκαφή που ανακαλύπτει σ’ ένα σπίτι που κληρονόμησε στην Πλάκα. Όπου, σε κάθε επίπεδό της, βρίσκει συγκλονιστικά επεισόδια από την ιστορία της πόλης του.
Πρόκειται για την ιστορία δυο ερωτευμένων ανθρώπων. Για την ιστορία της Αθήνας. Δεμένες αξεδιάλυτα. Στη σκιά της Ακρόπολης. Του Ιερού Βράχου. Την ώρα που τον αέρα της «σμαραγδόπετρας στης γης το δαχτυλίδι» ξεσκίζει μια κραυγή μίσους και φρίκης: ΝΑ ΚΑΕΙ, ΝΑ ΚΑΕΙ, ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ!
 
"Το τυφλό ηλιοτρόπιο" του Θεοδόση Μοσχόπουλου

Ιούνιος του 307 π.Χ.
Ο ήλιος μόλις είχε ανατείλει από την κορφή του Υμηττού κι άρχισε σιγά-σιγά να διαλύεται το πούσι που σκέπαζε σαν άσπρο σεντόνι τη θάλασσα.
Τα πλοία που έριξαν άγκυρα στο λιμάνι της Μουνιχίας τη δεύτερη χρονιά της 118ης Ολυμπιάδας δεν ήταν τελικά του Πτολεμαίου, όπως αβασάνιστα είχαν πιστέψει οι Αθηναίοι που ετοιμάζονταν για την υποδοχή του βασιλιά της Αιγύπτου. Ήταν του άρχοντα Δημητρίου, γιου του Αντιγόνου και άσπονδου εχθρού του Πτολεμαίου…
Οι Αθηναίοι κατάλαβαν το λάθος τους κι έστειλαν στρατό στη Μουνιχία για να προβάλει αντίσταση…
Κανένα από τα πρόσωπα αυτού του μυθιστορήματος δεν είναι φανταστικό. Είναι όλα πρόσωπα υπαρκτά που έζησαν σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε σήμερα εμείς, πριν από 2.300 χρόνια. Ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο θα παρατηρήσει ότι τα πρόσωπα αυτά είναι σαν να ζουν στη σημερινή εποχή και να κινούνται ανάμεσά μας, παρότι έχουν περάσει από τότε 23 αιώνες.

"Λίγα φλούδια από κάστανο" της Αλεξάνδρας Μάντη

Ένα ζαρωμένο χαρτάκι που το φύλαγε στον σκούφο του –γράμμα ενός μικρού φίλου– είναι η αιτία που ο Αϊ-Βασίλης νιώθει αυτήν την Πρωτοχρονιά πιο χαρούμενος, σαν να χοροπηδάει μέσα του ένα ανάλαφρο Χοπ! Χοπ!
Άραγε θα καταφέρει να χαρίσει στο παιδάκι αυτό το ξεχωριστό δώρο που του ζητάει;
Και τί ρόλο θα παίξει ο κυρ Αυγερινός, ο καστανάς, που μια τέτοια βραδιά ψήνει τα κάστανά του με το βλέμμα καρφωμένο, όπως πάντα, στη φουφού;