"Το σύμπαν, η ζωή και ο άνθρωπος. Η αστερόσκονη που γεννά ιδέες" του Δημήτρη Μακρατζάκη

Τι είναι το σύμπαν και ποιες δυνάμεις δρουν μέσα σ΄ αυτό;
Τι είναι η ζωή, πώς και πότε εμφανίστηκε; Πώς η μεγάλη συμπαντική περιπέτεια έγινε και βιολογική;
Πότε εμφανίστηκαν τα αμέτρητα είδη του ζωικού και του φυτικού βασιλείου στον πλανήτη Γη και πώς εξελίχθηκαν;
Τι ακριβώς είπε ο Δαρβίνος; Είναι αποδεκτή σήμερα η θεωρία του για την εξέλιξη των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής;
Πότε και πώς εμφανίστηκε ο άνθρωπος και πώς εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή και λειτουργία; Είναι πραγματικά φτιαγμένος από υλικά των άστρων; Σχετίζεται η καταγωγή του με τους πιθήκους;
Τι ακριβώς είναι ο λόγος και η συνείδηση και πώς παράγονται;
Πώς ξεκίνησε ο ανθρώπινος πολιτισμός και ποια είναι τα κύρια στάδιά του;
Ποια είναι τα κρίσιμα προβλήματα του πλανήτη μας σήμερα, πού οφείλονται και πώς μπορούν να διορθωθούν;
Σχετίζεται η ηθική με τη βιολογία;

"Σκοτεινό αδιέξοδο" του Vladimir Nabokov

Ο Κρέτσμαρ έμεινε αμίλητος για λίγη ώρα. Μια ανείπωτη αγωνία τον έπνιγε. Για πρώτη φορά, από τότε που ζούσε με τη Μάγδα, μετρούσε καθαρά τον εξευτελισμό που είχε σκιάσει τη ζωή του. Τώρα, το πεπρωμένο φαινόταν να τον πιέζει να συνέλθει μ' αλόγιστη κτηνωδία, άκουγε καθαρά την προσταγή του και καταλάβαινε πως είχε χάσει οριστικά τη δυνατότητα να ανέβει πάλι μεμιάς στο επίπεδο που ήταν άλλοτε. Ήξερε καλά πως αν ξαναγύριζε τώρα στη γυναίκα του κι έμενε κοντά της, χωρίς να ειπωθεί τίποτα, η προσέγγιση, αδύνατη κάτω από συνηθισμένους όρους, θα ερχόταν από μόνη της σχεδόν. Οι αναμνήσεις αυτής της νύχτας δεν τον άφηναν να ησυχάσει...

 
"Φωνές Αφγανών Γυναικών. Τα Λάντις" του Γιάννη Σουλιώτη

ΛΑΝΤΙΣ
Η δίστιχη ποίηση, τα ΛΑΝΤΙΣ, είναι φωνές –φωτιές που καίνε Αφγανών γυναικών.
«Είμαι μια Αφγανή και έτσι πρέπει να θρηνώ».

"Το έβδομο γράμμα. Η ζωή μετά από σένα!" του Νίμερ Γεωργίου Σαχίν

Ένα γράμμα στον πατέρα, αυτή τη φορά στα Ελληνικά.
Έχουν προηγηθεί έξι γράμματα στη μητρική γλώσσα του συγγραφέα, τα Αραβικά, περίπου μισό αιώνα πριν, όταν ακόμη o πατέρας του ζούσε.
Ο συγγραφέας πιστεύει ότι, αν και στα Ελληνικά, αυτό το γράμμα θα το διαβάσει ο πατέρας του, με την ικανότητα που έχουν αυτοί που δεν βρίσκονται πια στη ζωή.
Του θυμίζει γεγονότα, περιγράφει αλλαγές, του γράφει για τη ζωή μετά απ' αυτόν, για την οικογένεια, το χωριό, τη χώρα τους, τον κόσμο...

"Όψεις της ιστορίας του Ελληνικού Τεκτονισμού" του Άρη Ξ. Κατωπόδη

Το 1860, ο Θεόδωρος Φαλέζ Κολοκοτρώνης, εγγονός του συνονόματού του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης, στο βιβλίο του «Ἱερεῖς τῶν Ἐλευσινίων» και συγκεκριμένα στο σημείο όπου αφιερώνει το πόνημά του στον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ σημειώνει: «Ἂς εἶναι εὐλογημέναι αἱ Στοαί, αἱ Μασονικαί, αἱ ὁποῖαι σᾶς ἐβάπτισαν εἰς τὴν κολυμβήθραν τῆς Ἐλευθερίας». Έκτοτε, εκατοντάδες μελέτες γράφτηκαν, προσπαθώντας άλλοτε να ενισχύσουν και άλλοτε να υπονομεύσουν τον ρόλο του τεκτονισμού στη ζωή του νέου και νεότερου ελληνισμού.
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από προκατειλημμένες θεωρήσεις, κατηγορηματικές απόψεις και αφοριστικές τοποθετήσεις και να προσεγγίσει κριτικά την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Στόχος της είναι να ρίξει λίγο περισσότερο φως σε μία εν πολλοίς ανεξερεύνητη πτυχή της ελληνικής ιστορίας και να καταστήσει εναργή την ανάγκη μελέτης του τεκτονικού φαινομένου υπό αποκλειστικά επιστημονικούς όρους.
Από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη ως τα νησιά του Ιονίου και τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να ξετυλίξει το νήμα των γεγονότων από την αρχή και, επανεξετάζοντας τις πηγές, να αφηγηθεί την πορεία μίας από τις σημαντικότερες αδελφότητες της ελληνικής ιστορίας.

"Κυνηγώντας μια Ιθάκη" της Ρίκης Ματαλιωτάκη

Νικόλας και Μάνια. Δυο νέοι με όνειρα στο ξεκίνημα της ζωής τους.
Ο Νικόλας, ένα παιδί του χωριού, χάνει από νωρίς τον πατέρα του και αναλαμβάνει να στηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του και τη χήρα μάνα του.
Η Μάνια πιστεύει ότι είναι γεννημένη ηθοποιός. Εγκαταλείπει τον τόπο της και πάει στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό της.
Η ζωή όμως φτιάχνει τα δικά της σενάρια και οι δυο τους μπλέκονται με τον σκληρό κόσμο των ψευδαισθήσεων. Οι δρόμοι τους συναντιούνται, γίνονται ζευγάρι…
«Ποιο ήταν άραγε το υλικό που έκανε τούτη τη σχέση να διαρκέσει; Με τι μολύβι άραγε γράφτηκε τούτη η σχέση; Με την πένα της αληθινής αγάπης ή με τη λάσπη των εξαρτήσεων που μας έδεναν από κοινού αναγκάζοντάς μας να ζούμε δίπλα-δίπλα χωμένοι σαν τους αρουραίους στα λαγούμια των εθισμών μας; Τι βάραινε άραγε περισσότερο στις στιγμές μας, η ευτυχία ή η δυστυχία;»
Τελικά υπάρχει ελπίδα για επιστροφή; Είναι ικανή η ανυπέρβλητη αγάπη να κάνει θαύματα;
Φυσικά… αρκεί να το πιστέψεις βαθιά και να κυνηγήσεις με πάθος την Ιθάκη σου!!!