Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Οι τέλειες προδιαγραφές για εκείνη.
Άγρια, απρόβλεπτη, η πιο επιθυμητή γυναίκα:
Η Μέγκαν Πενγουόρθι.
Η ερωτική της πυξίδα δείχνει προς τον Άμπροουζ Σεντ Τζέιμς, δούκα του Ρόθστον, έναν άντρα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ της, αλλά έχει την πρόθεση να τον παντρευτεί.
Kανένας άλλος μνηστήρας δεν μπορεί να την ικανοποιήσει περισσότερο.
Και σίγουρα όχι ο Ντέβλιν Τζέφρις.
Η γυναίκα που πάντα επιθυμούσε εκείνος.
Προσποιούμενος έναν άντρα ταπεινής καταγωγής, τον Τζέφρις, προκειμένου να ξεφύγει από μια δυνητικά θανατηφόρα αντιπαράθεση, ο σερ Άμπροουζ είναι ενθουσιασμένος με την κοκκινομάλλα που κυνηγάει τον δούκα.
Χωρίς να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, ορκίζεται να την αποπλανήσει και να ματαιώσει τα σχέδιά της να παντρευτεί τον άντρα των ονείρων της.
Αυτό που δεν υπολόγισε ο διαβόητος απατεώνας είναι ότι η Μέγκαν θα ήταν η μοναδική γυναίκα που θα ονειρευόταν ποτέ του να παντρευτεί.
Από εκείνες τις ιστορίες της Johanna Lindsey που κάνουν την καρδιά μας να χτυπά δυνατά.

Προσωπική άποψη:
Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, οι εκδόσεις Elxis φέρνουν στα χέρια μας το πρώτο βιβλίο της σειράς "Sherring cross" της Johanna Lindsey με τίτλο "Δάσκαλος στην απάτη", το οποίο αποδείχθηκε μια πολύ πιο ευχάριστη κι απολαυστική αναγνωστική εμπειρία απ' αυτήν που περίμενα. Γιατί μπορεί να υπάρχει ένα χάσμα τριών δεκαετιών ανάμεσα στο σήμερα και στο πότε γράφτηκε το βιβλίο αυτό, ωστόσο, σου δίνει την αίσθηση πως είναι πολύ φρέσκο και σύγχρονο, κάτι που το καθιστά παράλληλα κι εξαιρετικά μοντέρνο και ιδιαίτερο για την εποχή του.

Η Μέγκαν Πενγουόρθι είναι αποφασισμένη να παντρευτεί τον αντρά εκείνο που θεωρεί πως πληροί τις κατάλληλες για εκείνη προδιαγραφές, οι οποίες συγκεντρώνονται όλες στο πρόσωπο του δούκα του Ρόθστον, Άμπροουζ Σεντ Τζέιμς. Τι κι αν δεν τον έχει γνωρίσει ποτέ, στο μυαλό της είναι κελεπούρι και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος από εκείνον, οπότε είναι αποφασισμένη να τον κατακτήσει και να πετύχει τον σκοπό της. Την ίδια στιγμή, ο σερ Ντέβλιν Τζέφρις, που υποδύεται πως είναι ένας άντρας ταπεινής καταγωγής, θέλοντας να ξεφύγει από τα προβλήματά του, και την πιθανότητα να βρεθεί συνάμα νεκρός, γοητεύεται από την Μέγκαν και βάζει στοίχημα με τον εαυτό του πως θα καταφέρει να την αποπλανήσει, χωρίς, όμως, να λογαριάζει πόσο πολύ θα την ερωτευτεί, με μοναδική του σκέψη να την στεφανωθεί με δόξα και τιμή.

Το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, αλλά τα βιβλία της Lindsey, αν και πάντοτε τα διαβάζω ευχάριστα, δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών μου, όσον αφορά την κατηγορία του historical romance. Αυτή τη φορά, όμως, νομίζω ίσως να έχω βρει τη σειρά της εκείνη που μιλάει περισσότερο από κάθε άλλης της στην καρδιά και στο μυαλό μου. Γιατί το "Δάσκαλος στην απάτη" δεν είναι απλά ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, αλλά μια ξέφρενη ερωτική περιπέτεια, με ένα γαϊτανάκι εξελίξεων που δεν φτάνει στα άκρα, αντίθετα κινείται μέσα σε πολύ κανονιστικά και ρεαλιστικά πλαίσια, γεγονός, όμως, που το καθιστά πολύ πιο αληθινό στα μάτια μας, ενώ παράλληλα μάς δίνει την ευκαιρία να ταυτιστούμε πολύ περισσότερο τόσο με την ίδια την ιστορία όσο και με τους χαρακτήρες αυτής.

Οι Μέγκαν και Τζέφρις έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και κάθε στιγμή που μοιράζονται, από τις κόντρες τους μέχρι τις πιο παθιασμένες τους στιγμές, είναι απολαυστική, διασκεδαστική και σε κάνει να έχεις ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη. Ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις και μπερδέματα, οδηγούν τους χαρακτήρες μας σε μια μόνιμη σύγκρουση η οποία δεν μένει μόνο μεταξύ τους, αλλά και σε σχέση με τους στόχους που ο καθένας τους έχει θέσει όταν πρωτομπήκε σε αυτό το παιχνίδι διεκδίκησης. Γιατί η ζωή, και πολύ περισσότερο ο έρωτας, είναι στοιχεία απρόβλεπτα που δεν μπορείς να τα ελέγξεις, και όταν η επιθυμία υπερτερεί της λογικής και του προγραμματισμού, τότε τα γεγονότα μπορούν να πάρουν αναπάντεχη τροχιά κι εμείς την ακολουθούμε χωρίς να διαμαρτυρόμαστε και χωρίς να θέλουμε να χάσουμε λέξη.

Η συγγραφέας έχει καταφέρει να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο το χιούμορ και το ερωτικό στοιχείο, προσφέροντάς μας μια ιστορία που μπορεί να στερείται δράματος, διαθέτει, όμως, σε αφθονία όλα τα υπόλοιπα. Μια ιστορία που βασίζεται στην όχι και τόσο πρωτότυπη ιδέα του ότι απ' τις μεγαλύτερες κόντρες έχουν ξεκινήσει και οι μεγαλύτεροι έρωτες, την οποία η Lindsey έχει καταφέρει να την διαμορφώσει και να την πλασάρει με τέτοιον τρόπο που τελικά φαντάζει ιδιαίτερη μέσα στην απλότητά της. Μα πάνω απ' όλα, είναι μια ιστορία που μας θυμίζει πως ο άνθρωπος των ονείρων μας δεν είναι παρά μια θολή ιδέα, και πως στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε πως θα είναι αυτός, παρά μονάχα όταν τον συναντήσουμε και καταλάβουμε τι είναι αυτό που λαχταράει η καρδιά μας και το είναι μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5543-41-9