Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Οι γάτες έχουν έξι ζωές στις αραβικές χώρες και την Τουρκία, επτά στην ισπανόφωνη Αμερική και την Πορτογαλία, εννιά εκεί όπου ομιλείται η γλώσσα του Σαίξπηρ. Γιατί χρειάζεται άραγε τόσες ζωές ένας γάτος;
Αναμφίβολα μέχρι να μπει στο Neko Café, η Ναγόρε δεν έχει ιδέα για τις γάτες, νιώθει όμως πως δεν έχει ζωή. Ούτε μία. Από τότε που χώρισε και απολύθηκε από την τελευταία της δουλειά, οι συμφορές διαδέχονται η μια την άλλη στη ζωή της.
Λίγο πριν χάσει το διαμέρισμά της λόγω αδυναμίας πληρωμής του ενοικίου, μια φίλη από τα παλιά τής προτείνει μια ασυνήθιστη δουλειά: σερβιτόρα στο Neko Café. Ανάμεσα στους θαμώνες της καφετέριας αυτής, επτά γάτοι ευελπιστούν να βρουν τον νέο τους ιδιοκτήτη. Καθώς ο καιρός περνά και η Ναγόρε αρχίζει να ξεπερνά την αιλουροφοβία της, καθένα από αυτά τα ιδιαίτερα πλάσματα θα της διδάξει κάτι σημαντικό για την τέχνη της ζωής: η γαλήνη, η συγκέντρωση, η ευελιξία και η αυθεντικότητα είναι κάποιες από τις αξίες που θα εφαρμόσει στην καθημερινότητά της, για να δώσει στη ζωή της άλλη τροπή.
Ένα πρωτότυπο και ξεκαρδιστικό ΒΙΒΛΙΟ για την τέχνη της ευτυχισμένης ζωής.

Προσωπική άποψη:
Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα, όχι να φανταστώ τον εαυτό μου να συμβιώνει με γάτες, ούτε καν να έχει τυπικές σχέσεις μαζί τους. Δεν είναι ότι τις αντιπαθούσα, αλλά μου έδιναν την αίσθηση ότι παραείναι αμυντικές κι εγωκεντρικές για να σε αφήσουν να τις πλησιάσεις. Σήμερα, δεν μπορώ να καταλάβω πως τόσα χρόνια μπορούσα και ζούσα χωρίς γάτες, και όχι απλά έχω δύο στο σπίτι μου, που είναι απ' τα πιο τρυφερά πλάσματα που έχω συναντήσει ποτέ μου, αλλά έχω καταλήξει η τρελή της γειτονιάς που ταΐζω, φροντίζω, περιποιούμαι κάθε μικρό τερατάκι που υπάρχει στα πέριξ -ενώ θα ήθελα να έχω ένα κτήμα και να τα υιοθετήσω όλα. Ως εκ τούτου, βλέποντας πως κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα της Anna Sólyom, "Neko, το καφέ των γάτων", από τις εκδόσεις Μίνωας, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο απ' το να σπεύσω και να το αποκτήσω.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας η Ναγόρε, που όχι απλά δεν έχει ιδέα από γάτες, αλλά νιώθει κι έναν κάποιον φόβο απέναντι σε αυτές. Και το πιθανότερο είναι να μην είχε ποτέ της σκοπό ν' ανακαλύψει περισσότερα για αυτές, αλλά με τη ζωή της να καταρρέει, αφού χώρισε κι απολύθηκε, ενώ τα "χτυπήματα" δεν φαίνεται να σταματούν, αποφασίζει να εργαστεί ως σερβιτόρα στο Neko Café, μόνιμοι θαμώνες του οποίου είναι επτά γάτοι που αναζητούν τον νέο και παντοτινό τους ιδιοκτήτη. Ερχόμενη σε καθημερινή επαφή μαζί τους, η Ναγόρε όχι απλά θα αναθεωρήσει την άποψή της γι' αυτά τα πλάσματα, αλλά θα ανακαλύψει την ιδιαιτερότητα που έχει το καθένα από αυτά, κάνοντάς την να δει τη ζωή με άλλα μάτια και ν' αναθεωρήσει τις αξίες αυτής, αξιοποιώντας τες στην καθημερινότητά της, βλέποντάς της ν' αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο, μα πάνω απ' όλα, βλέποντας την ίδια ν' αλλάζει σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού της που δεν ήξερε καν πως υπήρχε.

Η ιδέα πίσω από το βιβλίο βρίσκεται στα πραγματικά Neko Cafe -neko στα Ιαπωνικά σημαίνει γάτα-, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι το ότι παντού υπάρχουν, τις οποίες οι επισκέπτες μπορούν να χαϊδέψουν και να παίξουν μαζί τους. Οι πελάτες πληρώνουν την είσοδό τους στο καφέ, ή σε άλλα καταστήματα την ώρα παραμονής. Η πρώτη καφετέρια με γάτες άνοιξε το 1998 στο Ταϊπέι, στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, το οποίο άρχισε γρήγορα να προσελκύει εκτός από ντόπιους και Ιάπωνες τουρίστες, κάνοντας έτσι τα neko cafe γνωστά και στην Ιαπωνία, στην οποία το πρώτο κατ καφέ άνοιξε το 2004 στην Οσάκα, ενώ σήμερα, μόνο στο Τόκιο, υπάρχουν πάνω από 37 τέτοια καταστήματα. Η πρώτη καφετέρια με γάτες στην Ευρώπη άνοιξε το 2007 στην Βιέννη, ενώ έχουν ανοίξει αντίστοιχα καταστήματα σε Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη -και ναι, είμαι nerdουλας. Αν κάποιος, λοιπόν, είναι εξοικειωμένος με την ιδέα των cafe αυτών, και της φιλοσοφίας του, τότε σίγουρα το εν λόγω βιβλίο έχει γραφτεί γι' αυτόν.

Μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται περίεργο, μα πράγματι, κάθε γάτα εκεί έξω, έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και τη δική της προσωπικότητα. Έχοντας αλληλεπίδραση με κάποιες από αυτές, αρχίζεις ν' ανακαλύπτεις πτυχές του εαυτού σου που ίσως να μην γνώριζες, ενώ την ίδια στιγμή αρχίζεις να βλέπεις τον κόσμο και τους ανθρώπους μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, μα πάνω απ' όλα, αρχίζεις να αναθεωρείς πολλά πράγματα γύρω από τις πραγματικές και ουσιαστικές αξίες της ζωής. Οι γάτες, είναι ένα πραγματικό μέσον απόκτησης ψυχικής και πνευματικής ισορροπίας, σαν να έχεις τον προσωπικό σου ψυχαναλυτή στο σπίτι σου, ενώ μπορούν να σου προσφέρουν γαλήνη ακόμα και στις πιο ταραγμένες στιγμές σου. Κι ακριβώς αυτό συμβαίνει και με την ηρωίδα μας, που μέσω της αλληλεπίδρασής της με τις γάτες, που τόσο πολύ φοβόταν μέχρι πρόσφατα, αρχίζει ν' αναθεωρεί όσα πίστευε, μα πάνω απ' όλα, όσα έχουν σημασία στη ζωή για να είναι κανείς ευτυχισμένος.

Με λόγο απλό, άμεσο, κατανοητό, χωρίς πολλές φιοριτούρες ή κάποια ποιητική διάθεση, μα μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη, η Anna Sólyom, μέσα από μια σύντομη αφήγηση χωρίς πολλά παρακλάδια, παρά μένοντας στην ουσία των όσων θέλει να μοιραστεί μαζί μας, μας προσφέρει μια ιστορία σύγχρονη, μοντέρνα, αστερία, τρυφερή και ειλικρινή. Πάνω απ' όλα, όμως, μας προσφέρει μια ιστορία στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται τα ανθρώπινα συναισθήματα και η διαχείριση αυτών, κάτω από την πίεση, ή μη, συγκεκριμένων καταστάσεων και συνθηκών. Το βιβλίο αυτό έχει σκοπό να μας κάνει να περάσουμε καλά, πράγμα που πετυχαίνει, όμως δεν μένει μόνο εκεί. Η βαθύτερη πρόθεσή του είναι να μας προσκαλέσει σε ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού κι αναθεώρησης του τι θεωρούμε σημαντικό και τι είναι πραγματικά σημαντικό. Προσωπικά, επιλέγω να κρατήσω αυτά που πραγματικά είναι σημαντικά, γιατί αυτά φέρουν μαζί τους την ευτυχία, μα πάνω απ' όλα την εσωτερική μας γαλήνη και ηρεμία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Anna Sólyom
Μεταφραστής: Τσαχουρίδου Μαρία
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 168
ISBN: 978-618-02-1907-4