Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Φοίβη, λαίδη Κλέαρ, είναι μια όμορφη νεαρή χήρα με δύο παιδιά.
Παρόλο που δεν έχει γνωρίσει ποτέ της από κοντά τον Γουέστ Ρέιβενελ, είναι απολύτως σίγουρη ότι δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από έναν αισχρό τραμπούκο.
Στα σχολικά του χρόνια συνήθιζε να τυραννάει τον άντρα της και η Φοίβη ποτέ δεν θα του το συγχωρήσει αυτό.
Όμως η μοίρα παίζει το δικό της παιχνίδι.
Η Φοίβη νιώθει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια της όταν ανακαλύπτει ότι ο γοητευτικός άντρας που συναντά στον γάμο του αδελφού της ακούει στο όνομα Γουέστ Ρέιβενελ.
Η έλξη ανάμεσά τους είναι κεραυνοβόλα, ο Γουέστ δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό.
Όμως είναι ένας άντρας με αμαυρωμένο παρελθόν, όσο και αν πασχίζει να γυρίσει σελίδα.
Ξέρει πολύ καλά ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να έχει μια γυναίκα σαν τη Φοίβη.
Κι όμως τη θέλει όσο δεν θέλησε τίποτε άλλο στη ζωή του.

Προσωπική άποψη:
Το πέμπτο βιβλίο της σειράς της Lisa Kleypas, "Η εποχή των Ρέιβενελ", είναι εδώ και είναι αποφασισμένο να κατακτήσει τις καρδιές όχι μόνο των φαντικών αναγνωστών της Lisa Kleypas, αλλά κι όλων εκείνων που μπορεί να την έχουν αμφισβητήσει στο παρελθόν. Και μπορεί το "Η κόρη της σαγήνης" να είναι φαινομενικά ένα βιβλίο με κάπως κοινότυπη κεντρική ιδέα, άρα μια ιστορία με μια κάπως αναμενόμενη πλοκή χωρίς πολλές πολλές εκπλήξεις, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, όχι τουλάχιστον ως προς το συναίσθημα που σου δημιουργεί ενόσω το διαβάζεις. Γιατί, χωρίς να γνωρίζω τι μας περιμένει στα επόμενα βιβλία της σειράς, και λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το καλύτερο αυτής μέχρι σήμερα.

Η λαίδη Φοίβη Κλέαρ έμεινε χήρα πολύ νέα, με τον σύζυγό της να την αφήνει μόνη της με δύο παιδιά, τα οποία πρέπει να μεγαλώσει, ενώ παράλληλα πρέπει να σταθεί στα πόδια της αλλά και στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Το όνομα Γουέστ Ρέιβενελ το έχει μόνο ακουστά, από τον αποθανόντα σύζυγός της, ο οποίος, όταν ήταν μαθητής, τυραννήθηκε στα χέρια του, γεγονός που έχει δημιουργήσει μέσα της μια πολύ αρνητική εικόνα για εκείνον. Όταν, όμως, ούσα παρευρισκόμενη στον γάμο του αδερφού της, γνωρίσει έναν γοητευτικό άντρα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Γουέστ, δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που της συμβαίνει. Κι όσο κι αν η έλξη μεταξύ τους είναι κεραυνοβόλα κι αμοιβαία, το "ποινικό μητρώο" του Γουέστ δεν είναι λευκό και το να το καθαρίσει δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού ό,τι γράφει στο παρελθόν, δεν ξεγράφει στο παρόν. Παρ' όλα ταύτα, όμως, είναι αποφασισμένος να κερδίσει την Φοίβη και είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί.

Το concept του βιβλίου ίσως και να φαντάζει κάπως εφηβικό, αλλά εκεί βρίσκεται για μένα η μαγεία του. Στο ότι μας παραπέμπει σε μια άλλη φάση της ζωής μας, όπου λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με μια παρόμοια κατάσταση: να συναντάμε μετά από χρόνια έναν άνθρωπο που κάποτε δεν αντέχαμε να τον βλέπουμε και στο παρόν να μας ασκεί μια παράξενη γοητεία, ή το να γνωρίζουμε έναν άνθρωπο για τον οποίο έχουμε σχηματίσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα γι' αυτόν -απ' όσα έχουμε ακούσει γι' αυτόν- και η πραγματική μας αίσθηση να είναι διαφορετική, οπότε τα δύο αυτά άκρα να συγκρούονται και να μας οδηγούν σε μια εσωτερική πάλη, όπου η "γνώση" αντιμάχεται το ένστικτο και τούμπαλιν, με την ανάδειξη νικητή να είναι αμφισβητήσιμη. Η περίπτωση των Φοίβη και Γουέστ, λοιπόν, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και πραγματικά, μπορεί να μην είναι η πρώτη εκτέλεση της κεντρικής αυτής ιδέας, αλλά σίγουρα είναι απ' τις καλύτερες που έχω διαβάσει ποτέ.

Η χημεία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές μας είναι αδιαμφισβήτητη και η αλληλεπίδρασή τους εξαιρετική, οδηγώντας σε πνευματώδεις συζητήσεις κι έξυπνους διαλόγους που δεν χορταίνεις να διαβάζεις, ενώ αντιλαμβάνεσαι πως όσο περισσότερο προχωράς με την ανάγνωση, τόσο περισσότερο κορυφώνεται η ένταση μεταξύ τους, σε όλα τα επίπεδα. Ο ένας επιτυγχάνει να διεγείρει τον άλλον και οι δυο μαζί εμάς, με τη σειρά τους, μην επιτρέποντάς μας να βαρεθούμε ούτε για μια απειροελάχιστη στιγμή. Η Φοίβη είναι μια ηρωίδα πολύ προσγειωμένη και γήινη, τόσο φυσιολογική, που ξαφνιάζεσαι από την έλλειψη οποιουδήποτε στοιχείου εκκεντρικότητας. Κι όμως, αυτό είναι που τελικά την καθιστά μοναδική! Ότι φαντάζει στα μάτια μας ιδιαίτερη με το να είναι απλά φυσιολογική -και πόσο, άραγε, μας έχει λείψει αυτό, για να το απολαμβάνουμε τόσο όταν μας συμβαίνει; Στον αντίποδα, ο Γουέστ είναι ένα "κακό" αγόρι με παρελθόν, αλλά επίσης, σε αντίθεση με άλλους ήρωες της Kleypas, δεν είναι διατεθειμένος ν' αγκαλιάσει το παρελθόν αυτό, αλλά προσπαθεί να χτίσει ένα νέο παρόν, αλλάζοντας πραγματικά τον εαυτό του -κι όχι για τα μάτια του κόσμου, αλλά παραμένοντας μέσα του μια πονηρή αλεπού.

Αν κάτι εκτίμησα βαθύτατα στο βιβλίο αυτό, είναι το πως η Φοίβη διαχειρίστηκε τη θλίψη της, μετά την απώλεια του συζύγου, με την συγγραφέα να της επιτρέπει να περάσει απ' όλα τα στάδια του πένθους και να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο της ζωής της πριν να προχωρήσει στη ζωή της και να περάσει στον επόμενο. Δεν ακυρώνει το παρελθόν της, αντιμετωπίζει ώριμα το παρόν της και αποδεχόμενη όσα νιώθει, πορεύεται χωρίς μετάνοιες κι αμφιβολίες κι αυτό την κάνει να είναι τόσο ολοκληρωμένη και πλήρης. Επίσης, εκτίμησα τον τρόπο που η ίδια αλληλεπιδρά με την οικογένειά της και τα παιδιά της, με το δέσιμο μεταξύ τους να μην είναι ηθικοπλαστικό, αλλά βαθιά ουσιώδες και σπουδαίο, αναδεικνύοντας τον όρο οικογένεια σε όλο του το μεγαλείο, αλλά κι αποδεικνύοντας πως ακόμα και σε μια ρομαντική ιστορία εποχής, ο ρόλος τους μπορεί να είναι σημαντικός και η παρουσία τους στην εξέλιξη της πλοκής κάτι παραπάνω από διεκπεραιωτικός, γιατί δεν είναι απλά δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Συνοψίζοντας, και όπως ίσως ήδη να έχετε καταλάβει απ' όλα όσα ανέφερα παραπάνω, το "Η κόρη της σαγήνης" είναι ένα άκρως απολαυστικό βιβλίο σε όλα του τα επίπεδα. Μπορεί η πλοκή του να μην κερδίζει βραβείο πρωτοτυπίας, αλλά η Kleypas, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, καταφέρνει να την αναδιαμορφώσει και να μας την προσφέρει σχεδόν σαν να είναι κάτι ολότελα καινούργιο. Η ροή της αφήγησης εξαιρετική κι ορμητική, η δομή της ιστορίας άψογα χτισμένη, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο όταν χρειάζεται, όπου χρειάζεται και σε όποιον τον χρειάζεται, προκειμένου οι εξελίξεις να έρχονται με τη φυσικότητα αυτή που κάνει το σύνολο τόσο προσιτό και οικείο σε εμάς -ξυπνώντας μας, ίσως, και προσωπικές μας μνήμες-, δύο πρωταγωνιστές με υπέροχη χημεία που μας προσφέρουν, εκτός από σέξι κι αισθαντικές στιγμές, τροφή για σκέψη όσον αφορά τις σχέσεις, και δεύτεροι χαρακτήρες που ξέρουν πως να διεκδικούν τον χώρο τους στη σκηνή και δεν διστάζουν να τον διεκδικήσουν, κερδίζοντας, παράλληλα, και μια θέση στην καρδιά μας. Απλά, απολαυστικό!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-5543-66-2