Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Μίνα Χόλµπρουκ είναι µέλος της επίλεκτης οµάδας αεροσυνοδών που συµµετέχει στην παρθενική απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ, ένα ταξίδι-σταθµός διάρκειας είκοσι ωρών. Προσπαθεί να µείνει συγκεντρωµένη στη δουλειά της και να µην την αποσπούν οι σκέψεις για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η πεντάχρονη κόρη της και ο γάµος της που καταρρέει.
Ενώ όµως το Boeing 777 µε τους 353 επιβάτες βρίσκεται στον αέρα, η Μίνα λαµβάνει ένα ανατριχιαστικό σηµείωµα από έναν ανώνυµο επιβάτη, κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά της για να πετύχει τον στόχο του· να εµποδίσει το αεροσκάφος να φτάσει στον προορισµό του. Και ξέρει ακριβώς πώς να την κάνει να συνεργαστεί: Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σώσουν τη ζωή της κόρης σου.
Όταν ένας επιβάτης πέφτει νεκρός η Μίνα καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλα περιθώρια. Πρέπει να επιλέξει. Να σώσει τις ζωές εκατοντάδων επιβατών ή τις ζωές των δικών της ανθρώπων;
Είκοσι ώρες µέχρι την προσγείωση. Πολλά μπορούν να συµβούν σε είκοσι ώρες...

Προσωπική άποψη:
Όταν πρωτογνωρίσαμε την Clare Mackintosh πίσω, στο όχι και τόσο μακρινό 2018, ξέραμε πως είχαμε να κάνουμε με μια συγγραφέα απ' την οποία μπορούσαμε να περιμένουμε πολλά στο μέλλον. Από το ανατριχιαστικό "Σ' άφησα", στο αγωνιώδες "Σε είδα" και στο ανατρεπτικό "Ξέχασέ με", μέχρι το συγκλονιστικό, και πολύ διαφορετικό απ' τα προηγούμενα βιβλία της, "Μετά το τέλος", η Mackintosh έχει διανύσει μια πολύ μεγάλη και σημαντική πορεία στον λογοτεχνικό κόσμο, όχι μόνο λόγω του ότι έχει καταφέρει ν' αναγνωριστεί η συγγραφική της αξία και τα έργα της, αλλά γιατί μοιάζει να μην επαναπαύεται, προσπαθώντας κάθε φορά να μας προσφέρει κάτι το διαφορετικό, διατηρώντας, ωστόσο, ως πυρήνα των αφηγήσεών της την αγωνία, το ανθρώπινο δράμα και τις εντάσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες της, που πηγάζουν από τις βαθύτερες ανάγκες και φοβίες του καθενός.

Η Μίνα Χόλµπρουκ, αεροσυνοδός στο επάγγελμα, βρίσκεται ανάμεσα στους εκλεκτούς που θα επανδρώσουν το προσωπικό της παρθενικής απευθείας πτήσης από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ. Η Μίνα πρέπει να μείνει συγκεντρωμένη στη δουλειά της και να προσπαθήσει ν' αφήσει στην άκρη τα οικογενειακά της προβλήματα που περιλαμβάνουν τον τζογαδόρο σύζυγό της και την υιοθετημένη πεντάχρονη κόρη της. Όμως, πολύ σύντομα, η Μίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ' αυτά που μέχρι τώρα είχε, όταν το αεροσκάφος καταλαμβάνεται από τρομοκράτες, με την ίδια να καλείται να συνεργαστεί μαζί τους, έτσι ώστε αυτό να μην φτάσει στον προορισμό του, αν κι εφόσον θέλει να σώσει τη ζωή της κόρης της που απειλείται. Η Μίνα έχει είκοσι ώρες μπροστά της και πρέπει να πάρει την πιο σημαντική απόφαση της ζωή της. Αν θα σώσει τους εκατοντάδες επιβάτες που βρίσκονται στο αεροσκάφος ή αν θα θέσει σε προτεραιότητα τη ζωή των ανθρώπων της οικογένειά της.

Το "Ομηρία" είναι ένα μυθιστόρημα που, μετά το πιο κοινωνικό "Μετά το τέλος", επαναφέρει τη Mackintosh στα crime μονοπάτια, με μια ιστορία που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη σε ό,τι αφορά τις βάσεις της, την οποία, όμως, η συγγραφέας καταφέρνει να διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην χάσει τα ηνία της ούτε για μια στιγμή, διατηρώντας συνεχώς τον έλεγχο της αφήγησής της. Μια αφήγηση που έχει διπλή αφηγηματική ροή και που μας επιτρέπει να έχουμε μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα των καταστάσεων, αλλά πάνω απ' όλα να κατανοήσουμε καλύτερα τους χαρακτήρες και τα όποια κίνητρα που τους οδηγούν στις εκάστοτε αποφάσεις και πράξεις τους. Η αφήγηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα στη Μίνα και στον σύζυγό της, Άντα, κι έτσι μπορούμε να έχουμε πλήρη γνώση του τι συμβαίνει τόσο μέσα στο αεροπλάνο όσο και έξω από αυτό. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς, όπως και η δράση, ο ρυθμός της οποίας δεν χαλαρώνει ούτε για μια στιγμή, κάνοντάς μας -εμάς και τα νεύρα μας- ν' ακροβατούμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, όπως ακριβώς και η κεντρική μας ηρωίδα.

Αυτό που πραγματικά αγαπώ στη Mackintosh, είναι η εξαιρετική της ικανότητα να σκιαγραφεί πλήρως του χαρακτήρες της, δομώντας τους κι αποδομώντας τους μέσα στην ίδια ιστορία, αφήνοντας τον αναγνώστη ν' ανακαλύψει κάθε κρυφή πλευρά αυτών, να εισχωρήσει στον κόσμο τους, τον πραγματικό και τον συναισθηματικό, να μπει στο μυαλό και στην καρδιά τους, να κατανοήσεις τις σχέσεις και τα συναισθήματά τους, μα πάνω απ' όλα να χωρέσει στα παπούτσια τους, βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του και μπαίνοντας στη διαδικασία να σκεφτεί τι θα έκανε εκείνος αν βρισκόταν σε μια τέτοια κατάσταση. Έτσι κι εδώ, μπαίνουμε απόλυτα στη θέση της Μίνα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με το δίλημμα που την κάνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε αυτό που είναι ηθικά σωστό και σε αυτό που είναι σωστό για την ίδια και την οικογένειά της, ανάμεσα στις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων και στη ζωή της ίδιας της τής κόρης. Ένα δίλημμα όπου καμία επιλογή που σου αφήνει δεν είναι εύκολη και την ίδια στιγμή δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις απόλυτα σωστή ή απόλυτα λάθος.

Η ιστορία αυτή είναι από εκείνες που δεν είναι δυνατόν να μην σε καθηλώσουν, καθώς εξελίσσεται μέσα σε μια εξαιρετικά τεταμένη και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δεν σε αφήνει λεπτό να χαλαρώσεις και σε κρατά συνεχώς σε εγρήγορση. Τα ψυχογραφήματα των κεντρικών χαρακτήρων είναι άψογα σκιαγραφημένα, ενώ κατά τη διάρκεια των εξελίξεων έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και ορισμένους από τους επιβάτες της πτήσης, αλλά και μέλη του προσωπικού αυτής, ο καθένας με τη δική του προσωπική ιστορία, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κι αποτελούν μια έξυπνη πινελιά στην αφηγηματική ροή και δράση, προσδίδοντας μεγαλύτερο βάθος στο σύνολο της ιστορίας. Επιπλέον θίγονται πολλά ζητήματα που δεν θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια ιστορία, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές επιλογές των ανθρώπων για τη φύση, αλλά και το θέμα της υιοθεσίας και η διαχείριση ενός παιδιού που μοιάζει να μην μπορεί να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο, με τα όποια προβλήματα αυτό επιφέρει. Συνολικά, ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα, για το οποίο δυστυχώς δεν μπορώ να σχολιάσω όλα όσα θα ήθελα, για να μην καταστρέψω το στοιχείο της έκπληξης, αλλά που αναμφίβολα απολαμβάνεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Clare Mackintosh
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-03-2845-5