Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

1928, Παρίσι
Ένα αγόρι βρίσκεται μισοπεθαμένο και μια μεγαλόψυχη οικογένεια το περιμαζεύει.
Καλοσυνάτο, τρομερά ώριμο για την ηλικία του και χαρισματικό, το αγοράκι ανθίζει στο νέο του σπιτικό και η οικογένεια του δείχνει μια ζωή που δεν φανταζόταν ούτε στα όνειρά του.
Ωστόσο ο μικρός αρνείται να μιλήσει και να πει ποιος στ’ αλήθεια είναι.
Μεγαλώνει, ερωτεύεται και σπουδάζει στο έγκριτο Ωδείο του Παρισιού.
Μπορεί πια σχεδόν να ξεχάσει τα δεινά που βίωσε στο παρελθόν και τον όρκο που έχει δώσει.
Σε όλη την Ευρώπη, όμως, το κακό γιγαντώνεται και κανείς δεν είναι πλέον ασφαλής.
Κατά βάθος, ο νεαρός ξέρει ότι θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να τραπεί ξανά σε φυγή.
2008, Αιγαίο Πέλαγος
Για πρώτη φορά, οι επτά κόρες βρίσκονται όλες μαζί πάνω στον «Τιτάνα» για να πουν το ύστατο χαίρε στον μυστηριώδη πατέρα που λάτρευαν.
Έκπληκτες, ανακαλύπτουν ότι ο Πα Σαλτ επέλεξε να εμπιστευτεί στη χαμένη κόρη το μυστικό για το παρελθόν και των επτά τους.
Όμως, με κάθε αλήθεια που έρχεται στο φως, γεννιέται και ένα άλλο ερώτημα.
Οι αδελφές αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με το γεγονός ότι ο λατρεμένος πατέρας τους ήταν κάποιος που στην ουσία γνώριζαν ελάχιστα.
Αλλά και με κάτι που τις συγκλονίζει ακόμα περισσότερο: ότι αυτά τα από χρόνια θαμμένα μυστικά μπορεί να εξακολουθούν μέχρι και σήμερα ακόμα να έχουν συνέπειες για εκείνες.
Καταγράφοντας το χρονικό μιας ολόκληρης ζωής γεμάτης αγάπη και απώλειες, διασχίζοντας σύνορα και ωκεανούς, το βιβλίο Άτλας: Η Ιστορία του Πα Σαλτ οδηγεί τη σειρά Οι Κόρες των Αστεριών σ’ ένα συνταρακτικό, αξέχαστο τέλος!

Προσωπική άποψη:
Ήταν καλοκαίρι του 2015, όταν βρέθηκε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο της σειράς της Lucinda Riley "Οι κόρες των αστεριών". Μια σειρά που τότε δεν γνωρίζαμε ακόμα από πόσα ακριβώς βιβλία θα αποτελούνταν, αλλά που μέσα στα επόμενα χρόνια ανακοινώθηκε πως θα ολοκλήρωνε τον κύκλο της στα εφτά. Και κάπως έτσι, έφτασε το 2021, όπου κυκλοφόρησε το έβδομο και -θεωρητικά- τελευταίο βιβλίο, με την Riley να ανακοινώνει πως είχε μια μεγάλη έκπληξη για τους αναγνώστες της, που δεν ήταν άλλη από την κυκλοφορία ενός όγδοου βιβλίου, που όχι απλά θα έκλεινε τον μεγάλο αυτό κύκλο που είχε ανοίξει τόσα χρόνια πριν, αλλά που θα μας σύστηνε τον μυστηριώδη Πα Σαλτ με τρόπο που κανείς μας δεν είχε φανταστεί, παρά που στο διαδίκτυο κυκλοφορούσαν εκατοντάδες θεωρίες και υποθέσεις. Όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια, και μόλις λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του "Η χαμένη κόρη", η Riley έφυγε από τη ζωή, έπειτα από την τετραετή της μάχη με τον καρκίνο του οισοφάγου.

Ο θάνατος της Riley σκόρπισε μεγάλη θλίψη στον λογοτεχνικό κόσμο και στους αναγνώστες της, όχι μόνο γιατί χάθηκε μια εμπνευσμένη γυναίκα που τους προσέφερε μοναδικές ιστορίες, αφήνοντας μάλιστα και ανοιχτούς λογαριασμούς σε ό,τι αφορούσε τη μεγαλύτερη συγγραφική της επιτυχία, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωσή της, αλλά και γιατί ήταν νεότατη και σίγουρα είχε πολλά ακόμα να προσφέρει. Και κάπως έτσι, πενθήσαμε την αγαπημένη μας συγγραφέα και μαζί με αυτή και το όνειρο να δούμε την ιστορία να ολοκληρώνεται με την μεγαλοπρέπεια που την άξιζε. Όμως υπάρχουν κάποια όνειρα που πραγματοποιούνται, όσο τρελά κι αν ακούγονται, και το όνειρο της ίδιας της Riley να ολοκληρωθεί το έργο της, ανέλαβε να το ολοκληρώσει ο γιος της, Harry Whittaker, όπως ακριβώς της είχε υποσχεθεί.

Ουσιαστικά, το "Άτλας: Η ιστορία του Πα Σαλτ", φέρνει μαζί και τις εφτά αδερφές, που γνωρίσαμε μέσα από τις προσωπικές τους περιπέτειες, όπου έχουν συγκεντρωθεί στον «Τιτάνα», προκειμένου ν' αποχαιρετήσουν τον πατέρα που τόσο λάτρευαν και που τόσα λίγα γνώριζαν για εκείνον, κάτι που ανέλαβε ν' αλλάξει η έβδομη, η χαμένη κόρη, η μοναδική που της είχε εμπιστευτεί το παρελθόν του και κατ' επέκτασιν το παρελθόν εκείνης και των αδερφών της. Ένα παρελθόν που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '20, στο Παρίσι, και που έφτασε μέχρι της αρχές της νέας χιλιετίας, φέρνοντας μαζί του μυστικά χρόνων, που όσο καλά κι αν έμειναν κρυμμένα ως τώρα, πάντοτε θα έχουν τη δύναμη ν' ανατρέψουν τη ζωή όλων τους, με ό,τι συνέπειες μπορεί κάτι τέτοιο να συνεπάγεται.

Ο Whittaker έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της ιστορίας που του άφησε η μητέρα του ως κληρονομιά και παρακαταθήκη. Μια ιστορία που για το φινάλε της γνώριζε τόσα ώστε να ξέρει τι είχε εκείνη στο μυαλό της, αξιοποιώντας τα μικρά εκείνα στοιχεία που η ίδια είχε "κρύψει" περίτεχνα μέσα στα προηγούμενα βιβλία της, με τον ίδιο τον Πα Σαλτ να κάνει κάθε φορά μια μικρή εμφάνιση -ακόμα κι αν τότε δεν μπορούσαμε να το συνειδητοποιήσουμε, αλλά που στο σήμερα αναγνωρίζουμε τις στιγμές εκείνες που με τόση μαεστρία και με τόσο στρατηγικό τρόπο, τοποθετήθηκαν εκεί που έπρεπε, ώστε να ενωθούν στο σήμερα και να δημιουργήσουν το νήμα που μας οδηγεί στο φινάλε εκείνο που άξιζε η ιστορία να έχει και που γεμίζει την καρδιά μας συναισθήματα, ταξιδεύοντάς μας σε ολόκληρο τον κόσμο, μα πάνω απ' όλα σε αυτό που αντιπροσωπεύουν τα πραγματικά, αληθινά, πηγαία συναισθήματα.

Κάθε μία από τις αδερφές εξακολουθεί να έχει τη δικιά της φωνή, μέσα στο βιβλίο αυτό, όμως η παρουσία του Πα Σαλτ είναι εκείνη που κλέβει την καρδιά μας, μα περισσότερο από κάθε τι άλλο, τον απεριόριστο θαυμασμό μας, τόσο γι' αυτό που υπήρξε, όσο και για όλα όσα έκανε, και για τις επιλογές του που τις υποστήριξε με πάθος. Η ιστορία εξελίσσεται με τρόπο καταιγιστικό, που σε παρασύρει, γεμίζει το μυαλό σου εικόνες, την καρδιά σου συναισθήματα και την ψυχή σου αγαλλίαση, φτάνοντας σε μια κορύφωση που απέχει πολύ απ' αυτό που είχες στο μυαλό σου, αλλά που με έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει να σε ικανοποιήσει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε σενάριο κι αν είχες πλάσει μέσα σε αυτό. Και ναι, νιώθεις πως η Riley είναι ακόμα εδώ, ενώ την ίδια στιγμή βλέπεις να γεννιέται μία πένα που δεν θα συνεχίσει απλά το έργο της, αλλά που θα χαράξει μια δική του σπουδαία πορεία.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucinda Riley
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 880
ISBN: 978-618-220-293-7