Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Kate συγκατοικεί με τον ηθοποιό αδερφό της στη Νέα Υόρκη. Στον πάνω όροφο μένει ο πρώην της, Stuart, ο οποίος έχει ανακαλύψει μια ρωγμή στο χρόνο κοντά σε μια γέφυρα στο Μπρούκλιν.
Ο Leopold ζει στο 1876 και σαστίζει μόλις βλέπει τον Stuart με την φωτογραφική του μηχανή. Τον παρακολουθεί και περνώντας μέσα απο τη ρωγμή βρίσκονται και οι δυο στον 21ο αιωνα.
Ο Leopold παρόλο που δεν καταλαβαίνει τίποτα απο όσα βλέπει σ’ αυτόν τον αιώνα χάρη στην εξυπνάδα του καταφέρνει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.
Όταν θα συναντηθούν θα ερωτευτούν ο ένας τον άλλο. Η Kate σύντομα θα ανακαλύψει πως άλλα είναι αυτά που έχουν σημασία στη ζωή κι οχι το να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται και να κάνει την πλέον επιτυχημένη καριέρα.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν κάποιες ταινίες που κάτι θέλουν να περάσουν στον θεατή και υπάρχουν άλλες που απλά έχουν σκοπό να περάσει η ώρα μας. Η συγκεκριμένη λοιπόν θα έπρεπε δίχως αμφιβολία και δισταγμό να μπει στη δεύτερη κατηγορία. Και ο προβληματισμός μου ως προς το να εκφράσω άποψη δεν έχει να κάνει με το ότι υπάγεται σε αυτή την κατηγορία, αλλά στο κατά πόσο επιτυγχάνει τον σκοπό της.

Έχουμε έναν τύπο που με κάποιον περίεργο τρόπο περνάει σε άλλη διάσταση κι από το μεσαιωνικό σύμπαν του προσγειώνεται ανώμαλα στο σύγχρονο παρόν. Από ‘κει και μετά τη συνέχεια λίγο-πολύ μπορείτε να την φανταστείτε. Πέφτει κατευθείαν πάνω σε μια ξανθιά αιθέρια ύπαρξη την οποία ερωτεύεται παράφορα αλλά που η χρονική απόσταση μεταξύ τους είναι ένα εμπόδιο για να έρθουν πιο κοντά.

Κι ως θεατής αναρωτιέμαι! Γιατί το σενάριο αναλώνεται σ’ ένα αταίριαστο ρομάντζο χωρίς να μου εξηγήσει βασικά πράγματα; Ο Leopold δεν έκανε την διαδρομή Παγκράτι – Κολιάτσου. Πέρασε από μια διάσταση σε μια άλλη και όσον αφορά αυτό το γεγονός δεν μας δίνεται καμία λογική εξήγηση, δεν τεκμηριώνεται με τίποτα έτσι ώστε να πάρουμε κι εμείς την υπόθεση πιο σοβαρά. Και πες ότι έχεις την καλή διάθεση να το παραβλέψεις, πως όμως να κάνεις το ίδιο και με το γεγονός ότι ο Leopold που έρχεται στο 2000 από το 1876, προσαρμόζεται αμέσως σε τόσο διαφορετικές συνθήκες απ’ αυτές που ήταν μαθημένος.

Και δεν λέω, γυναίκα είμαι και όλος αυτός ο ρομαντισμός με τα κεριά, τα ερωτικά γράμματα, τις απαγγελίες ποιημάτων, τα άσπρα άλογα κλπ. είναι ωραία αλλά έως ένα σημείο. Πόσο μπορώ να βλέπω τον κακόμοιρο Leopold να κάνει ότι καραγκιοζιλίκι μπορεί να φανταστεί κανείς και η Kate να σκέφτεται αν πρέπει να μείνει μαζί του ή με τον ηλίθιο όπου διατηρούσε σχέση πριν εμφανιστεί αυτός στη ζωή της; Σίγουρα όχι 2 ώρες!

Το να σχολιάσω ερμηνείες σε μια ταινία σαν κι αυτή δεν ξέρω κατά πόσο θα φανεί λογικό, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω. Έχω μια συμπάθεια στη Meg Ryan παρά τις κάκιστες, εξαιρουμένων κάποιων περιπτώσεων, κινηματογραφικές τις επιλογές. Η κοπέλα έχει ταλέντο αλλά διαλέγει λάθος μέσα για να το ξεδιπλώσει με αποτέλεσμα να χάνεται. Και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να καταφέρνει να υποστηρίξει εκείνο το γλυκό και δυναμικό κορίτσι της διπλανής πόρτας που θέλει να επιτύχει αλλά είναι και ρομαντική, όμως μέχρι εκεί.

Τώρα όσον αφορά τον Hugh Jackman, κρίνοντας πάντα ερμηνευτικά, να πω πως μου έδωσε περισσότερα από τη Ryan. Είναι ένας πολύ ταλαντούχος ηθοποιός και ακόμα σε μια ταινία κατώτερου επιπέδου απ’ αυτό που μπορεί να υποστηρίξει, καταφέρνει να το αποδείξει περίτρανα και να κάνει τη διαφορά. Αριστοκρατικός, ευγενικός, τρυφερός και με τον αέρα μιας άλλης εποχής, καταφέρνει να πείσει ως Leopold και παρά τα όποια εκνευριστικά στοιχεία του να γίνει συμπαθής.

Υπερβολικά γλυκανάλατη και ως ένα βαθμό ανούσια αισθηματική κομεντί που δεν έχει να χαρίσει κανένα πρωτόγνωρο συναίσθημα ερωτικής διάθεσης. Έχουμε πήξει τόσο χρόνια στους αταίριαστους έρωτες και ο συγκεκριμένος, όσο τρυφερός και ρομαντικός κι αν είναι δεν πατάει πουθενά. Όσους ή μάλλον όσες πηγαίνουν ακόμα σχολείο θα συγκινηθούν μάλλον περισσότερο από τις υπόλοιπες.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Kate & Leopold
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: James Mangold
Πρωταγωνιστές: Meg Ryan, Hugh Jackman, Breckin Meyer, Live Schreiber, Natasha Lyonne
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 121’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0035423/
http://en.wikipedia.org/wiki/Kate_&_Leopold