Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Κλάουντιο, είκοσι επτά ετών, πτυχιούχος, εργάζεται στο Μιλάνο ως junior account στο τμήμα μάρκετινγκ μιας πολυεθνικής.
Η δουλειά του τον ικανοποιεί, όμως η θέση του (με σύμβαση περιορισμένου χρόνου και 1.028 ευρώ το μήνα), του αφαιρεί οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα και δεν του παρέχει καμιά ασφάλεια. Για να μη μείνει στον άσο, έχει γίνει ειδικός στη «δημιουργική οικονομία».
Μοιράζεται ενοίκιο, ψώνια και άγχη με τρεις συνομηλίκους του: τη Ροσέλα, που αγωνίζεται ως baby sitter ανάμεσα στην αποστολή ενός βιογραφικού και ενός ραντεβού για συνέντευξη, τον Αλέσιο, που έχει απαρνηθεί το όνειρο της δημοσιογραφίας για ένα μόνιμο πόστο στο ταχυδρομείο, και τον Ματέο, αιώνιο φοιτητή, που τα βγάζει πέρα με την υποστήριξη των γονιών του.
Μες στο κεφάλι τους βουίζουν χωρίς σταματημό ιδέες, όνειρα, προοπτικές. Χωρίς να παραπονιούνται, ζουν καθημερινά έναν αγώνα ενάντια στο πορτοφόλι και το κατεστημένο, εξακολουθώντας να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Προσωπική άποψη:
Πριν ξεκινήσω να εκφράζω την άποψή μου για το συγκεκριμένο βιβλίο, θέλω να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τη Μαρία, που λόγω μιας μικρής εξυπηρέτησης που της έκανα θεώρησε πως έπρεπε να μου κάνει κάποιο δώρο κι έτσι μου χάρισε αυτό το πολύ ωραίο βιβλίο που με χαλάρωσε κι έκανε να περάσουν ευχάριστα οι πτήσεις μου προς Γαλλία και Ισπανία.
Η ιστορία δεν έχει κάτι το καινούργιο για μας, κάτι το πρωτότυπο. Δεν μιλάει για φανταστικούς οι ήρωες που μπλέκουν σε απίστευτες περιπέτειες και προσπαθούν να γλιτώσουν, όχι. Μιλάει για μια παρέα καθημερινών ανθρώπων που ανάμεσα στον αγώνα της βιοπάλης και των καθημερινών δυσκολιών καλούνται να παλέψουν, να νικήσουν και να γίνουν ήρωες, ήρωες της επιβίωσης.

Αυτή η μικρή παρέα από την Ιταλία της οποίας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης παρακολουθούμε την πορεία της μέσα στην καθημερινή της ζωή, θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν διαφέρει πολύ απ’ τη δική μας. Λίγο-πολύ αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες δυσκολίες. Είτε Έλληνες, είτε Ιταλοί, είτε οτιδήποτε άλλο, τουλάχιστον όσοι είμαστε κάτω των τριάντα, ανήκουμε στη γενιά των 1000,00€. Στην γενιά εκείνη όπου όλα γύρω της αυξάνονται εκτός απ’ τον μισθό της. Και όσο οι απαιτήσεις της ζωής μεγαλώνουν, τόσο στενεύουν τα περιθώρια της τσέπης.

Και θα αναρωτηθείτε ίσως πως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι διασκεδαστικό. Τελικά κάποια πράγματα εξαρτάται μέσα από τι είδους πρίσμα θα τα δεις. Βιώνοντας μια κατάσταση μπορείς ακόμα και να διασκεδάσεις μαζί της, ίσως όμως δεν το αντιλαμβάνεσαι ή η πίεση του χρόνου και του χρήματος δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια για να το κάνεις. Βλέποντας την όμως μέσα από το παράθυρο κάποιου άλλου, επεξεργαζόμενος τις σκέψεις και τη σάτιρα που κάνει γύρω από τον εαυτό του και την κατάστασή του, όχι απλά το διασκεδάζεις, το απολαμβάνεις και κάπου μέσα σου νιώθεις ότι δεν είσαι ο μόνος και ότι μπορεί να υπάρχουν και καλύτερα αλλά πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

Δεν μιλάμε λοιπόν για ένα ακόμα μυθιστόρημα, αλλά για μια τραγελαφική αφήγηση και απεικόνιση μιας δύσκολης καθημερινότητας της οποίας όλοι έχουμε υπάρξει –και ίσως ακόμα είμαστε- θύματα. Κάντε λοιπόν το κουμάντο σας και αφού πλέον το βιβλίο δεν βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή στο internet απ’ όπου και ξεκίνησε να γίνεται ευρέως γνωστό, και δεν νομίζω να βγείτε εκτός προϋπολογισμού και σίγουρα θα περάσετε ευχάριστα και ανέμελα, διώχνοντας για λίγο από τη σκέψη σας τα δικά σας βάσανα.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Antonio Incorvaia & Alessandro Rimassa
Μεταφραστής: Μαρία Ρόζα Τραΐκογλου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 169
ISBN: 978-960-03-4633-6