
H Anna και ο George αποφασίζουν να πάνε με τον γιο τους Georgie στο εξοχικό τους να ξεκουραστούν. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Είναι μια υπέροχη μέρα, έχουν κανονίσει να παίξουν γκολφ με τους κολλητούς τους ενώ πατέρας και γιος έχουν πάει να θαυμάσουν το ιστιοπλοϊκό της οικογένειας.
Η Anna, ετοιμάζει το δείπνο όταν ξαφνικά χτυπάει η πόρτα. Είναι ο Peter, φιλοξενούμενος των γειτόνων, ο οποίος θέλει να δανειστεί τέσσερα αυγά. Ο νέος, είναι ευγενικός και συμπαθέστατος και η Anna τρέχει να τον εξυπηρετήσει.
Κάτι όμως δεν της αρέσει στον νεαρό. Σύντομα, αυτό που φαινομενικά ξεκίνησε σαν ένα χαλαρό διήμερο θα εξελιχθεί σε εφιάλτη.
Προσωπική άποψη:
Το “Funny Games” αποτελεί remake της ομώνυμης Αυστριακής ταινίας του 1997. Από το χέρι του ίδιου της του δημιουργού, του Michael Haneke, έρχεται 10 χρόνια αργότερα, χωρίς σεναριακές ή ιδεολογικές διαφορές, να επανεκτελεστεί, έτσι όμως ώστε να μπορεί να σερβιριστεί και να είναι κατά συνέπεια πιο εύπεπτη στο Αμερικάνικο κοινό. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι σωστή η ύπαρξη remakes, όταν μάλιστα μπορεί να είναι κατώτερα απ’ το πρωτότυπο. Προσωπικά δεν έχω δει την ταινία του 1997, οπότε σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορώ να έχω άποψη. Ωστόσο θεωρώ ότι η εμπορευματοποίηση κάπου πρέπει να ξεκινάει και κάπου να τελειώνει.
Πριν 10 χρόνια σίγουρα η ταινία του Haneke αποτέλεσε κάτι το πρωτοποριακό, αφού διείσδυσε σε μια μορφή βίας, τόσο παρανοϊκής, που ίσως ο κόσμος να μην είχε ακόμα συνειδητοποιήσει πως συνέβαινε γύρω του. Ακόμα και στις μέρες μας, μπορεί να μην είναι πρωτοποριακό, είναι σίγουρα όμως πρωτότυπο, αφού ξεφεύγει από τις κλασσικές προδιαγραφές των splatter movies. Το “Funny Games” είναι μια βίαιη ταινία για την ίδια τη βία, είτε αυτή ερμηνεύεται ως σωματική, είτε πολύ περισσότερο ως ψυχολογική και συναισθηματική -αυτή είναι που σε κάνει να λυγίζεις- και για την αντίδραση του κάθε ατόμου απέναντί της, κατά πόσο μπορεί να την χειριστεί.
Η κινηματογράφηση του Haneke είναι μοναδική, καταφέρνοντας να προκαλέσει στον θεατή πανικό και αμηχανία κυριολεκτικά από το τίποτα και κυρίως, χωρίς να καταφύγει σε φτηνές μεθόδους, όπου η μουσική ή το ξάφνιασμα στις σκοτεινές γωνίες είναι εκείνα τα στοιχεία που θα σε ταρακουνήσουν. Τα πάντα αξιοποιούνται ρεαλιστικά, μινιμαλιστικά και μη συμβατικά. Η βία είναι πολύ κοντά, σχεδόν μπορείς να μυρίσεις το αίμα, όμως οι σκηνές της εξελίσσονται πίσω απ’ το κάδρο της κάμερας, απλά μπορείς να τις αφουγκραστείς και μετά την ολοκλήρωσή τους να δεις το τελικό αποτέλεσμα και το χειρότερο, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να τις αποφύγεις.
Ο Haneke δίνει μεγάλη σημασία στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων του, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε συνέχεια τι να σκέφτονται και πιο είναι τα κίνητρα εκείνα που τους οδηγούν στο να πάρουν αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίες οι φιγούρες των δύο νεαρών. Κάτω από το καθωσπρέπει, κολεγιακό παρουσιαστικό τους, με τα λευκά και αριστοκρατικά τους ρούχα, κρύβεται η αρρωστημένη φαντασία τους, μια παρανοϊκή διάθεση για ένα παιχνίδι που δεν έχει καμία λογική. Γι’ αυτούς αποτελεί απλά έναν τρόπο να σκορπίσουν φόβο και αιματηρή βία, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν την κενή, δίχως νόημα ύπαρξή τους. Όπως δεν είναι τυχαία τα κοντινά πλάνα των πρωταγωνιστών, μέσω τον οποίων έχουμε ένα εκπληκτικό ψυχογράφημα, μια τρομερή εναλλαγή συναισθημάτων που ποικίλουν μεταξύ θυτών και θυμάτων από εκείνα τις αρρωστημένης ψυχραιμίας κι ευχαρίστησης, σε εκείνα του τρόμου και της μάταιης προσμονής για λύτρωση.
Η Naomi Watts ίσως σε έναν απ’ τους πιο ώριμα ερμηνευτικούς ρόλους στην καριέρα της. Οι συναισθηματικές της μεταπτώσεις είναι εμφανείς σε κάθε χαρακτηριστικό του προσώπου της, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να πούμε πως ισχύει και την περίπτωση του συμπρωταγωνιστή της Tim Roth, που μάλλον θα τον χαρακτήριζα χλιαρό. Όσο για τους νεαρούς ψυχοβγάλτες της ιστορίας ναι μεν πίσω από το αγγελικά κομψευόμενο παρουσιαστικό τους κρύβεται κάτι το ανατριχιαστικό, όμως δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο με πείθουν ότι φτάνουν στα όρια της απόλυτης, αδιάφορης, παρανοϊκής βίας.
Έχω την αίσθηση πως η ταινία ως κύριο σκοπό της έχει να κάνει ένα καυστικό σχόλιο γύρω από την αυξανόμενη βία, γύρω από το πόσο πολύ υποτιμάται η ανθρώπινη ζωή, όχι μόνο από τους θύτες, αλλά και απ’ όσους παρακολουθούν, απ’ όσους γίνονται μάρτυρες αυτής της βίαιης καθημερινότητας. Ένα σύνθετο θρίλερ που μέσα στην απλοϊκότητα των εικόνων του γίνεται συναισθηματικά εξαιρετικά περίπλοκο και καλεί τον καθέναν από εμάς να πάρει θέση και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, χωρίς να διστάζει να μας ειρωνευτεί “προειδοποιώντας” μας πως η συνέχεια δεν είναι αυτή στην οποία έχουμε εκπαιδευτεί, αλλά αυτή που ισχύει και θέλει να παρουσιάσει. Η κενότητα και η αδιαφορία μας απέναντι στο τι γίνεται γύρω μας!
Βαθμολογία 7,5/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Funny Games
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Michael Haneke
Πρωταγωνιστές: Naomi Watts, Tim Roth, Brady Corbet, Devon Gearhart, Michael Pitt
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 107’
Επίσημο site:
http://wip.warnerbros.com/funnygames/






13 Σχόλια:
Ο Χάνεκε είναι ο αγαπημένος μου εν ζωή σκηνοθέτης. Έχω δει μόνο το πρωτότυπο Funny Games και ομολογώ ότι ΔΕΝ μου άρεσε: είναι κυριολεκτικά η μοναδική ταινία του σκηνοθέτη που δεν μπορώ να χωνέψω. Ο Χάνεκε εχει ένα υπεροπτικό ύφος σε όλη την ταινία. Θέλει αναμφσβήτα να κάνει ένα ηχηρό κήρυγμα για το πόσο διασκεδαστική είναι η βία μέσω της τηλεόρασης/κινηματογράφου.
Νομίζω έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες, "Έχω την αίσθηση πως η ταινία ως κύριο σκοπό της έχει να κάνει ένα καυστικό σχόλιο γύρω από την αυξανόμενη βία..." Ως μήνυμα είναι ιδιαίτερα απλοικό, όσο απλοικός είναι ο τρόπος που ο σκηνοθέτης επιχειρεί να το περάσει (το κλείσιμο ματιού στην κάμερα που συμβαίνει σε μία σκηνή, π.χ.)
Όσον αφορά το remake, έχω διαβάσει ότι πρόκειται για επακριβώς γύρισμα της κάθε σκηνής (shot-by-shot remake) με σκοπό αυτή τη φορά να έχει απήχηση η ταινία και στο αγγλόφωνο (αμερικάνικο) κοινό. Ακόμα και αυτή η κίνηση δείχνει την επιμονή του Χάνεκε να περάσει το μήνυμά του.
Ου υπόλοιπες ταινίες του σκηνοθέτη είναι πολυδιάστατες, ακριβείς, φτιαγμένες να γίνουν κατανοητές από ένα διανοούμενο κοινό. Γι αυτό και το Funny Games με απογοητευει. Όσο για την βία, εγώ δεν την ένιωσα. Θεωρώ βίαιο π.χ. τον Ταραντίνο (αν και μ'αρέσουν μερικές ταινίες του).
@ Για να είμαι ειλικρινής Dynx, τις ταινίες που αναφέρεις δεν έχει τύχει να τις δω, όπως δεν έχει τύχει να δω και την πρωτότυπη.
Στοιχεία όπως το κλείσιμο του ματιού στην κάμερα, ήταν που με ενόχλησαν κι εμένα προσωπικά.
Απ' όσο έχω διαβάσει κι εγώ, είναι ακριβώς η ίδια ταινία, το ίδιο στόρυ, οι ίδιοι διάλογοι, απλά στα Αγγλικά!
Την ειδα την ταινια πριν μερικους μηνες σινεμα ενθουσιασμενη απο την πρωτοτυπη αλλα τελικα απογοητευτηκα.Δεν ειχε το βαθος ουτε την ενταση της πρωτης το συγκεκριμενο remake και νομιζω οτι οι πρωταγωνιστες ειναι κατω των προσδοκιων.
@ Zenia οι απόψεις είναι στα 2 άκρα! Ή άρεσε πολύ ή καθόλου σε όσους έχουν δει την αρχική έκδοση! Πρέπει να τη δω μου φαίνεται!
Προσωπικά θεωρώ πως πρόκειται για μια εξαιρετική αναβίωση μιας υποδειγματικής και ουσιώδης ταινίας που είχε πολλά να πει!Μ' αρέσει πολύ η κριτική σου και η ματιά μέσα απ' την οποία επεξεργάστηκες το περιεχόμενο,έστω και αν θα της έβαζα κάτι παραπάνω.
Καλημέρα Γιώτα μου!
Για τους λόγους που αναφέρεις και εσύ απαλάσσω την ταινία από μια διαδικασία βαθμολόγησης! Ωστόσο αν μου ζητούσες να βαθμολογήσω την πρωτότυπη η ππλάστιγγα θα έγερνε προς δεκάρι!
Ο Haneke, και εδώ, κάνει σπουδαίο cinema. Τόσο σε συμβολικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο αναπαραστατικό κομμάτι! Πάντα σύγχρονο, και ένας εμβαθής στοχασμός, πάνω στην πάντα κυβερνούσα βία(σωματική και ψυχολογική).
Και εγώ στο κείμενο μου έχω αρνηθεί την τακτική του εν λόγω remake, όπως και σχεδόν όλων! Άραγε, η επανασύσταση μιας ταινίας στο ευρύ κοινό(η οποία έγινε αδιαμφισβήτητα, παρά πολύς κόσμος είδε μια σχεδόν άγνωστη ταινία) επαρκεί σαν λόγος ενός remake; Για μένα σίγουρα όχι! Αλλά αν και προβληματίζομαι με το remake αυτό καθ' αυτό, πιο πολύ προβληματίζομαι με το πως μια τόσο λεπτή αλλαγή μπορεί να έχει τόσο σημαντικές επιδράσεις στην αποδοχή-προβολή μιας ταινίας. Γιατί οι αλλαγές των δυο ταινιών είναι σχεδόν μηδαμινές. Καιαυτό σημαίνει πως η παραγωγή, marketing, multiplex(τουλάχιστον στο εν λόγω παράδειγμα) είναι οι επικρατούσες συνιστώσες στην "κοινοποίηση" μιας ταινίας. Και άρα πρέπει να προβληματιζόμαστε για το τι μπορεί να κάνει ένας δημιουργός πασχίζοντας να βαδίσει απόμακρα του σύγχρονου !εμπορικού! κινηματογραφικού μοντέλου...
@ George, δεν έχω δει την πρωτότυπη, δεν έχω άποψη επ' αυτού! Απλά θεωρώ ότι τα remake δεν έχουν σημαντικό λόγο ύπαρξης!
Σ' ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια!
@ Kioy μου καλημέρα! Εξαιρετικό το σχόλιο σου και απόλυτα διευκρινιστικό! Νομίζω ότι στον μεγαλύτερο βαθμό συμφωνούμε!
Κατανοώ ότι δεν έχεις δει το πρωτότυπη και λογικό είναι να εντυπωσιάστηκες και από την επανέκδοσή του. Σαν έμπειρη στις ταινίες θα μπορούσες να κρίνεις πως όταν ακούς για κοπιαρισμένο remake μιλάμε πιστή αντιγραφή.
Κανένα πρόβλημα δεν έχω με τους ηθοποιούς που είναι άψογοι. Η Naomi Watts μου το έχει αποδείξει παρά το ότι πολλές ταινίες της από μόνες τους είναι καμένες.
Πραγματικά το "Funny games U. S. A." είναι ακριβώς το ίδιο με το πρώτο, εν τούτοις το πρώτο σου δημιουργεί ένα ζοφερό συναίσθημα, ατμόσφαιρα, τρόμου, ενώ τούτο το πράμα σε κάνει να το απωθήσεις το πρωτότυπο θεωρώντας τη συνολική ταινία σαν πατάτα. Ο Michael Haneke φαίνεται ένας προσεγμένος και έξυπνος καλλιτέχνης αλλά δεν περίμενα ποτέ ότι θα κατέστρεφε μια από τις καλύτερες ταινίες της 'εβδομης ο ίδιος με τα χεράκια του, μόνο για το κέρδος. Θα μπορούσε να πάρει τους ίδιους ηθοποιούς και να το κάνει και στα αγγλικά (εννοώ τους ηθοποιούς από το πρωτότυπο και την ίδια χρονιά που βγήκε, αφού ήθελε να είναι ευρέως οικεία).
Απορώ που τις έβαλες 7.5/10. Θα φουντάρω. Το πρώτο αξίζει 10/10 τούτο εδώ μάλλον 0/10 (άντε 1/10 μόνο για τους ηθοποιούς) μια και τίποτα δεν έχει να πει. Ούτε ταινία τη θεωρώ......
@ Σωκράτη κόψε κάτι... υπερβολικός είσαι!
Ξαναλέω... δεν έχω δει την πρωτότυπη οπότε δεν έχω μέτρο σύγκρισης.
Είδα, έκρινα και βαθμολόγησα αυτό και μόνο αυτό.
Στο πρωτότυπο δεν είμαι υπερβολικός. Ο Haneke είναι εξαιρετικός.
Το remake είναι.................. Δεν μπορω να πω τι είναι γιατί δε μου φαίνεται καν ταινία.
@ Σωκράτη εγώ σχολίασα ότι έχω δει. Δεν έχω μέτρο σύγκρισης άλλα δεν μπορώ να σχολιάσω.
μαπα
ντροπη
αισχος
κριμα
@ Tentas μιλάς γενικά ή σε σύγκριση με την πρώτη ταινία (την οποία δεν έχω δει);
Δημοσίευση σχολίου