Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Nancy έχει εφιάλτες, στους οποίους πρωταγωνιστεί μια τρομακτική, γεμάτη σημάδια, φιγούρα που φορά ένα γάντι με κοφτερά μαχαιριά για δάχτυλα. Οι φίλοι της βλέπουν παρόμοια όνειρα.
Όταν τα παιδία αρχίζουν να πεθαίνουν, ανακαλύπτει πως πρέπει να μείνει ξύπνια για να επιβιώσει.
Αποκαλύπτοντας την κρυφή ταυτότητα του δολοφόνου και τη σχέση του με τα παιδία του δρόμου με τις Λευκές η Nancy θα καταφέρει να τον φέρει στον πραγματικό κόσμο.

Προσωπική άποψη:
Ο Craven θεωρήθηκε κατά το παρελθόν ένας απ’ τους πιο χαρισματικούς και δημιουργικούς σκηνοθέτες. Όχι γιατί δημιούργησε κάποιο νέο είδος ταινιών τρόμου, ούτε γιατί επανέφερε κάποιο στο προσκήνιο, αυτό το είχε κάνει 6 χρόνια πριν ο Carpenter με το “Halloween”. Εκεί όμως που ο Carpenter άρχισε να χάνει το παιχνίδι με επανάληψη ταινιών όπου ο Myers μας είχε κάνει να πιστεύουμε πως είχε τον απέθαντο, ο Craven δημιούργησε έναν αντιήρωα εντελώς διαφορετικό. Έναν αντιήρωα που δεν αναστήθηκε κατά περίεργο τρόπο με σάρκα και οστά, αλλά που αναγεννήθηκε μέσα από τους εφιάλτες των νεαρών θυμάτων του.

Ως προς την επιλογή των θυμάτων δεν έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις από άλλες ταινίες του είδους. Άλλωστε οι teenagers αποτελούσαν πάντα αγαπημένη τροφή των μανιακών δολοφόνων από τότε που το splatter απέκτησε κινηματογραφική υπόσταση. Ο Krueger, έχοντας βρει λοιπόν θάνατο από τα χέρια των οικογενειών όπου τα παιδιά τους έπεσαν θύματα της τρομακτικής του μανίας, επανέρχεται, αυτή τη φορά μέσα απ’ τα όνειρα νεαρών, όπου μοναδική τους πιθανότητα να επιβιώσουν από τις κοφτερές του λεπίδες είναι να ξυπνήσουν.

Το σενάριο είναι σωστά δομημένο, αξιοποιώντας έναν τρόπο επίθεσης μανιακού δολοφόνου που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο. Ο Freddy δρα στον δικό του κόσμο και τα θύματά του, αν δεν καταφέρουν να μείνουν ξύπνια ή να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του εφιάλτη, βρίσκουν τον ίδιο φρικτό θάνατο και στην πραγματική διάσταση όπου βρίσκεται το σώμα τους. Ιδιαίτερα τρομακτικό και για ορισμένους λαούς στα βάθη της Ασίας αποτελεί έναν ζωντανό αρχέγονο φόβο μέχρι και σήμερα.

Η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία επιλέγει να κινηθεί ο Craven είναι άκρως αποδοτική, καθώς τα σκοτεινά υπόγεια με τους σάπιους σωλήνες που ξερνάνε συνεχώς ατμούς, συνθέτουν ένα τρομακτικό φόντο για τα όνειρα των ανυποψίαστων θυμάτων του Freddy. Το ίδιο αποδοτική είναι και η μουσική της ταινίας, που μπορεί να μην έχει κάποιο στοιχείο που την χαρακτηρίζει στη μνήμη μας, όμως είναι λειτουργική ως προς το γενικό σύνολο.

Ο Englund, μπορεί να μην ξεχωρίζει ιδιαίτερα κάτω από το καμένο προσωπείο του Freddy, όμως υποστηρίζει τον ρόλο του στο έπακρο, με μια δόση απολαυστικής τρέλας, κάτι που τον έκανε στα μάτια των fans και μη της ταινίας, έναν απ’ τους πιο τρομακτικούς και χαρακτηριστικούς serial killers ταινιών thriller. Ίσως βέβαια τότε να μην φανταζόταν πως ο συγκεκριμένος ρόλος θ’ αποτελούσε όχι μόνο τον πιο χαρακτηριστικό, αλλά και τον πιο καταστροφικό για την καριέρα του, καθώς η ταύτισή του με τον αποκρουστικό Freddy δεν του άφησε περιθώρια κινηματογραφικής εξέλιξης.

Στους υπόλοιπους ρόλους, όπως και στις περισσότερες ταινίες αυτής της κατηγορίας, δεν διακρίνουμε κάτι το σημαντικό με εξαίρεση ίσως ότι η συγκεκριμένη ταινία αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σημερινού μεγάλου και τρανού Johnny Depp. Κατά τ’ άλλα, η Langenkamp αν και κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανάμεσα στους νεαρούς πρωταγωνιστές, δεν θυμάμαι να την ξαναείδα πουθενά, ίσως λόγω ότι προτιμούσαμε την Curtis.

Αν κάπου η ταινία χάνει πόντους, είναι στην εύκολη λύση που έρχεται στο τέλος της ταινία από μεριάς Nancy για να εξαφανίσει τον Freddy από την πραγματική και την ονειρική διάσταση. Από ‘κει κι έπειτα όμως, δεν μπορούμε να μην της αναγνωρίσουμε πως αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι μια απ’ τις πιο τρομακτικές δημιουργίες του σινεμά, με φανατικούς θαυμαστές μέχρι και σήμερα. Τα sequel που ακολούθησαν ωστόσο δεν είχαν την ίδια τύχη, καθώς έπεσαν στην παγίδα των προκατόχων τους, κάνοντας την υπόθεση απλά γελοία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Εφιάλτης Στο Δρόμο Με Τις Λεύκες
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Wes Craven
Πρωταγωνιστές: John Saxon, Robert Englund, Ronee Blakley, Heather Langenkamp, Amanda Wyss, Jsu Garcia, Johnny Depp, Charles Fleischer
Παραγωγή: 1984
Διάρκεια: 91’

Επίσημο site:
http://www.nightmareonelmstreet.com/