Συνοπτική περίληψη του έργου:
H Kimberly πηγαίνοντας εκδρομή με τους φίλους της, οραματίζεται ότι ένα μεγάλο ατύχημα πρόκειται να συμβεί στο δρόμο και καταφέρνει πέρα από τη ζωή της να σώσει και τη ζωή μερικών ακόμα οδηγών.
Ο Χάρος όμως όταν βγαίνει παγανιά δεν κάνει βιαστικές δουλειές αλλά λειτουργεί έχοντας οργανωμένο σχέδιο.
Για το λόγο αυτό οι επιζώντες αν θέλουν να γλιτώσουν από το θάνατο θα πρέπει να ξεφύγουν από το σχέδιο του έχει καταστρώσει ο θάνατος για αυτούς.
Προσωπική άποψη:
Μετά από 3 χρονιά, οι παραγωγοί της επιτυχημένης ταινίας “Final Destination”, αποφάσισαν να γυρίσουν ένα sequel. Έτσι τουλάχιστον οφείλει να κάνει κάθε teenage θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του. Και προσωπικά, ανήκω στην κατηγορία εκείνη όπου το πρώτο μέρος, τους άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο θάνατος, η μεγαλύτερη κι αόρατη απειλή, ζητάει να πάρει πίσω αυτό που για κάποιο λόγο στερήθηκε. Ούτε φαντάσματα, ούτε ηλίθιοι μεταφυσικοί θρύλοι, αλλά κάτι ακόμα πιο τρομακτικό.

Ένα από τα ατού της πρώτης ταινίας, ήταν ο εξισορροπημένος συνδυασμός μεταφυσικού και splatter τρόμου. Ο, ας τον αποκαλέσουμε έτσι, δολοφόνος είναι άϋλος και αόρατος, όμως τα αποτελέσματα που φέρνει είναι άκρως θανατηφόρα και αιματηρά. Έτσι, ως έναν βαθμό, ικανοποιούσε όλες τις μεριές. Και εκείνη όπου φιλοσοφικά αναζητάει τη λύση ακόμα και στον τρόμο, αλλά και εκείνη που είναι διψασμένη για εντυπωσιακά λουτρά αίματος.

Ε λοιπόν, όλα τα παραπάνω, εδώ ξεχάστε τα! Ενώ η ταινία ξεκινάει με καλές προδιαγραφές, φαινομενικά στηριζόμενη σχεδόν στο 100% της πρωτότυπης ταινίας, όσο η εξέλιξη προχωράει, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι έχει αλλάξει. Όχι, δεν είναι ο θάνατος, αυτός ακόμα βρίσκεται στον ρόλο του εκδικητή. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η έλλειψη φαντασίας, η έλλειψη πρωτοτυπίας, που συν της άλλης, βομβαρδίζεται από αλλεπάλληλα, ηλίθια και ακαταλαβίστικα ερωτήματα, μεταφυσικής υπόστασης, που αντί να ξεπλέκουν το κουβάρι, το κάνουν ακόμα χειρότερο.

Μην περιμένετε λοιπόν τίποτα όσον αφορά τη σκηνοθεσία, τα ειδικά εφέ, την φωτογραφία και όλα τα σχετικά, που να ξεπερνάει τις απαιτήσεις μιας τηλεοπτικής καθαρά παραγωγής. Ίσως, μοναδικός επιζών από όλα τα επιμέρους στοιχεία της ταινίας, να βγαίνει το soundtrack, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί με τους metal ρυθμούς του, αποδεικνύεται λιγότερο ανιαρό από τα λοιπά στοιχεία.

Αν και ίσως το έχω επαναλάβει εκνευριστικά πολλές φορές, θα το ξαναπώ. Ταινίες σαν κι αυτές δεν προσφέρονται για δραματικές ερμηνείες με βάθος. Σε μια προσπάθεια βέβαια να ανέβει κάπως το target group στο οποίο απευθύνεται η ταινία, αυτή τη φορά η επιλογή έχει γίνει ανάμεσα σε μεγαλύτερα και πιο ώριμα πρόσωπα. Όμως όλο αυτό μένει στο εμφανισιακό κομμάτι, χωρίς να καταφέρει να κάνει την παραμικρή διαφορά στο θέμα αντίληψης και αντιμετώπισης. Οι πρωταγωνιστές, θα ήθελαν να κάνουν το μπαμ που χρειάζονταν για να χωθούν σε καλύτερες παραγωγές, αλλά βρίσκονται στον πάτο της λίμνης.

Αν και η ταινία προσπαθεί να δικαιολογήσει ή και γιατί όχι, να κλείσει, τις όποιες τρύπες ή απορίες άφησε το πρώτο μέρος, αποτυγχάνει τελικά και μάλιστα παταγωδώς. Αν ψάχνετε να δείτε μια ταινία με μέτρια υπόθεση, ακόμα πιο μέτριους πρωταγωνιστές και ακόμα πιο μέτριες και φτηνές δικαιολογίες, που θα εξηγούσαν ίσως το γεγονός ότι κανένας δεν γλιτώνει από τον θάνατο, τότε αυτή είναι η ταινία που ψάχνετε. Αν πάλι όχι, τότε σίγουρα θα βρείτε κάτι καλύτερο να κάνετε.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:

Ελλ. τίτλος: Βλέπω Το Θάνατό Σου
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: David R. Ellis
Πρωταγωνιστές: Ali Larter, A.J. Cook, Andrew Downing, Michael Landes, Terrence "T.C." Carson
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 100’

Επίσημο site:
http://shop.newline.com/cat/DVD-Final-Destination-2.html?referral_id=MOVFD2