Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Peter Garrett είναι ένας νεαρός ορειβάτης που ηγείται μιας ομάδας διάσωσης στην δεύτερη υψηλότερη κορυφή του κόσμου, την Κ2.
Ο Peter θα προσφερθεί να αναμετρηθεί με δύσκολες καιρικές συνθήκες και το χρόνο, για να σώσει τηναδελφή του Annie και την ομάδα της που έχουν παγιδευτεί σε ένα παγωμένο τάφο στα 26000 πόδια, σε ένα υψόμετρο όπου το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αντέξει για πολύ.
Ο Peter θα αναγκαστεί να ζητήσει την βοήθεια του εκκεντρικού αλλά σπουδαίου ορειβάτη Montgomery Wick για να ανέβουν σε μια από τις δυσκολότερες βουνοκορφές της γης κουβαλώντας επικίνδυνα εκρηκτικά για να τους απελευθερώσουν.

Προσωπική άποψη:
Αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που αρέσκονται το να περνάνε τις χειμερινές τους διακοπές σε χιονοδρομικά κέντρα, κάνοντας σκι και πεζοπορίες ανάμεσα στο χιόνι, ταινίες όπως αυτή δεν προτείνονται καθώς, μάλλον θα σας βάλουν στην διαδικασία να το ξανασκεφτείτε λίγο καλύτερα για το αν, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσετε να ξαναπάτε. Γιατί τα “Όρια Αντοχής” δεν αστειεύονται και σίγουρα θέλουν να σας δοκιμάσουν και ένα είναι σίγουρο. Θα σας πάρει πολύ καιρό να απομακρυνθείτε ξανά από τους εκπαιδευτές σας και το ασφαλές οπτικό πεδίο των υπολοίπων.

Ο Martin Campbell καταφέρνει να προσφέρει στον θεατή ακριβώς αυτό που ζητάει από μια ταινία σαν κι αυτή. Εκπληκτικά χιονισμένα τοπία, με άγρια ομορφιά γεμάτα κινδύνους, ορειβασίες σε επικίνδυνες πλαγιές και πεζοπορίες μέσα από δυσδιάβατα μονοπάτια. Όλα αυτά, όχι απλά ικανοποιούν τα μάτια μας ως προς το εικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και την αδρεναλίνη μας η οποία καταφέρνει να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, αφού ο σκηνοθέτης, δεν δυσκολεύεται να αξιοποιήσει το υλικό που έχει στη διάθεσή του και να μετατρέψει το περιβάλλον των ηρώων, σε μια θανάσιμη παγίδα. Αποτέλεσμα αυτού, εντυπωσιακές σκηνές που κόβουν την ανάσα και δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής μας, όπως υπόσχεται και ο τίτλος της ταινίας.

Κι ενώ σε αυτό το επίπεδο τα πράγματα πηγαίνουν άψογα, δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για την ανάπτυξη των χαρακτήρων, καθώς είναι αρκετά πεζή κι ελλειπής, όπως γίνεται άλλωστε συνήθως σε ταινίες όπου η δράση έχει τον πρώτο ρόλο. Οι ήρωες ενώ θα μπορούσαν να είναι κάτι παραπάνω, καταλήγουν να μοιάζουν ιδιαίτερα μονοδιάστατοι και να μην αξιοποιούν τις έντονες συναισθηματικές δοκιμασίες στις οποίες βρίσκονται συνέχεια, για να εκφράσουν τις βαθύτερες ανάγκες και φόβους τους προς τα έξω. Μπορεί οι ανατροπές και οι απότομες σκηνές να είναι αρκετές και σε αυτές να εκφράζονται αποτελεσματικά, σε ότι όμως έχει να κάνει με το συναίσθημα και όχι με την ένταση, τα πράγματα δυσκολεύουν.

Το cast το σύνολό του είναι αρκετά ικανοποιητικό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκείνος ο χαρακτήρας που να μπορεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στους υπόλοιπους. Άλλωστε, όπως ήδη προείπα, ο σκηνοθέτης δεν δίνει τον απαραίτητο χώρο στους ήρωές του για να εκφραστούν, άρα το να περιμένουμε υπερβολικά πράγματα στο ερμηνευτικό σκέλος από αυτούς, είναι μάλλον δύσκολο ή ακόμα καλύτερα, άδικο. Μια απορία σε αυτό το σημείο... Αυτός ο O’ Donnell, δεν θα μεγαλώσει ποτέ; Στην φορμόλη τον έχουνε βάλει;

Τα “Όρια Αντοχής” προσφέρουν ακριβώς αυτό που υπόσχονται ότι θα προσφέρουν. Μαγευτικές εικόνες χιονισμένων κι επικίνδυνων βουνοπλαγιών, μπόλικη δράση, πασπαλισμένη με ακροβατικά και ακραίες καταστάσεις που μπορούν να φέρουν τα ανθρώπινα όρια και τις ανθρώπινες αντοχές στα άκρα τους. Σίγουρα θα θέλαμε ο Cambell να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στους χαρακτήρες του, οι οποίοι όμως και πάλι, στέκονται αξιοπρεπείς με γνώμονα πάντα το υλικό που έχουν στα χέρια τους. Μια δυνατή περιπέτεια, κατάλληλη για όλους του λάτρεις της δράσης και της εύκολης ψυχαγωγίας.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Όρια Αντοχής
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Martin Cambell
Πρωταγωνιστές: Chris O`Donnell, Bill Paxton, Scott Glenn, Robin Tunney, Izabella Scorupco, Temuera Morrison, Stuart Wilson
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 124’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0190865/
http://en.wikipedia.org/wiki/Vertical_Limit