Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Santiago είναι ένας νεαρός λαθρομετανάστης από το Μεξικό, ο οποίος μένει και εργάζεται στην επιχείρηση του πατέρα του στο Los Angeles.
Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο θα οδηγήσουν το ταλέντο του μέσα από πολλές δυσκολίες και στερήσεις στην βασική ενδεκάδα της Newcastle, την οποία και θα παλέψει να οδηγήσει στο Champions League.

Προσωπική άποψη:
Μια ταινία η οποία έγινε με την χρηματοδότηση της ίδιας της FIFA και στην οποία εμφανίστηκαν εθελοντικά μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σίγουρα η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη διαφήμιση στο πιο αγαπημένο άθλημα του πλανήτη. Πρόκειται όμως μόνο για ένα διαφημιστικό τρικ της ομοσπονδίας ή θέλει να περάσει κάποιο μεγαλύτερο μήνυμα; Όλα είναι σχετικά!

Σίγουρα η ιστορία ενός φτωχού, πλην τίμιου και συνάμα ταλαντούχου νεαρού, που η ζωή του έχει στερήσει μέχρι στιγμής κάθε δικαίωμα στο όνειρο της ζωής του συγκινεί ακόμα και τον πιο αναίσθητο. Ή μήπως όχι; Θα μπορούσε να μην είναι έτσι καθώς ναι μεν συμπονούμε τον νεαρό μετανάστη, σίγουρα εκτιμούμε το ταλέντο, σίγουρα τον στηρίζουμε νοερά στον αγώνα του, όμως όλο αυτό και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται είναι εξατομικευμένο και προσπαθεί, όχι να κερδίσει, αλλά να εκβιάσει την συμπόνοια ή οποιοδήποτε άλλο τρυφερό μας συναίσθημα. Και το πετυχαίνει, ως έναμ βαθμό τουλάχιστον!

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αρχικά ήταν αυτός ο σκοπός της ταινίας, όμως το τελικό αποτέλεσμα απευθύνεται κατεξοχήν στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό και δύσκολα θα μπορέσει να αγγίξει εκ βαθέων κάποιον που ούτε έχει ιδέα, ούτε και τον ενδιαφέρει να αποκτήσει, πάνω στο θέμα. Γιατί ναι, η ταινία περιστρέφεται ακριβώς και αποκλειστικά γύρω από τον κόσμο της μπάλας και του ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας το πολυχρησιμοποιημένο αλλά πάντα αποτελεσματικό κινηματογραφικό μοτίβο, όπου ο κεντρικός ήρωας, μπορεί να περνά τα πάνδεινα, όμως τελικά κλέβει τις εντυπώσεις, κερδίζει το όνειρό του και ένα όμορφο κορίτσι στο τέλος.

Η σκηνοθεσία του Danny Cannon είναι αν μη τι άλλο ευχάριστη και εμπλουτισμένη με ορισμένες σκηνές πραγματικά εντυπωσιακές, προσωμίωση πραγματικών αγώνων ποδοσφαίρου που κόβουν την ανάσα και καθηλώνουν. Από ‘κει και μετά όμως τι; Κάτι λείπει από την σκηνοθεσία και αυτό είναι ο αυθορμητισμός που θα χρειαζόταν μια παραγωγή σαν κι αυτή. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα της ανάμιξης της FIFA στην όλη υπόθεση, που είχε υπό τον έλεγχό της τα πάντα και το παραμύθι δεν εξελίχθηκε έτσι όπως ίσως θα έπρεπε.

Ο Kuno Becker είναι εκείνος που ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Santiago. Και μπορεί να είναι ιδιαίτερα συμπαθητικός και να ανταπεξέλχεται στις μειωμένες, για να είμαστε και ειλικρινής, απαιτήσεις του ρόλου του, όμως όπως απέδειξε και η ίδια η ιστορία του χρόνου, δεν ήταν το νέο εκείνο, φρέσκο πρόσωπο που θα μπορούσε να εντυπωσιάσει και να κλέψει την παράσταση.

Και το ερώτημα παραμένει! Είναι το “Goal!” μια καλή ή μια κακή ταινία; Στην πραγματικότητα δεν είναι κανένα από τα δύο και η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Εξαρτάται μάλλον περισσότερο από το σε ποια κατηγορία ανήκει ο καθένας από τους θεατές. Αν ανήκετε λοιπόν στους κλασσικούς ποδοσφαιρόφιλους που δεν χάνουν αγώνα και κοιμούνται με το στοίχημα κάτω από το μαξιλάρι τους, η συγκεκριμένη ταινία μπορεί μέχρι και να σας εντυπωσιάσει. Αν πάλι ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που απλά γνωρίζει ότι η μπάλα του ποδοσφαίρου είναι στρογγυλή, ασπρόμαυρη και σκοπό της είναι να μπει στα αντίπαλα δίχτυα, αλλά ως εκεί, απλά μάλλον θα περάσετε ένα ψιλοαδιάφορο δίωρο.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Γκολ!
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Danny Cannon
Πρωταγωνιστές: Kuno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures, Stephen Dillane, Anna Friel, Kieran O`Brien, Greg Ellis
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 118’

Επίσημο site:
http://www.imdb.com/title/tt0380389/
http://en.wikipedia.org/wiki/Goal!_(film)