
Τα νεανικά χρόνια του Don Vito Corleone, o ερχομός του από τη Σικελία στη Νέα Υόρκη των αρχών του αιώνα και η εμπλοκή του με το οργανωμένο έγκλημα.
Μετά το θάνατό του, ο γιος του Michael αναλαμβάνει τα ηνία και αποφασίζει να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Corleone στα καζίνο του Las Vegas και στην Κούβα.
Προσωπική άποψη:
Έχοντας ξεκινήσει να εκφράζω την άποψή μου για μια, όπως ήδη τόνισα στο προηγούμενο post, ολοκληρωμένες, όχι μόνο ταινίες αλλά και τριλογίες όλων των εποχών, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να αφήσω τον σχολιασμό της στη μέση. Κακά τα ψέματα, η σειρά ταινιών του “Νονού” είναι συνολικά μια ολοκληρωμένη ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος. Η άποψή σου λοιπόν δεν μπορεί να ολοκληρώνεται αν δεν την εκφράσεις συγκεντρωτικά.
Αναμφίβολα θα πρέπει να τονίσουμε πως η δεκαετία του ’70 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του Coppola και μια από τις καλύτερες για το γενικότερο σύνολο του κινηματογραφικού στερεώματος. Ήταν η πιο δημιουργική και ταυτόχρονα, η πιο ολοκληρωμένη και ποιοτική από κάθε άλλη. Ανάμεσα στην γέννηση νέων, μεγάλων σκηνοθετικών και όχι μόνο, ονομάτων, το δικό του κατάφερε να ξεχωρίσει και να είναι στην κορυφή ανάμεσά τους. Και χάρη σε αυτή τη δημιουργική δεκαετία για τον σκηνοθέτη, το όνομά του δεν κατέκτησε μόνο αλλά, εξασφάλισε μέχρι και σήμερα την υψηλή του θέση και αξία.
Όπως και στον πρώτο “Νονό”, ο Coppola θέλει πάνω απ’ όλα να τονίσει και να αναδείξει το ανθρώπινο στοιχείο. Να ψυχογραφήσει χαρακτήρες, να ακολουθήσει τα βήματά τους τα οποία αργότερα, να προσπαθήσει να εξηγήσει και να αναλύσει μέσα από την λογική του δικού τους κόσμου. Όπως άλλωστε ξαναείπα, ο κόσμος της μαφίας δεν είναι στην πραγματικότητα ένας ανήθικος κόσμος. Ακριβώς το αντίθετο! Ακολουθώντας έναν δικό της κώδικα ηθικής, είναι ίσως πιο ηθικά πλασμένη και από τα κακέκτυπα της ηθικής που είμαστε μαθημένοι να ακολουθούμε από την κούνια μας.
Την εξουσία της οικογένειας των Corleone την αφήσαμε στα χέρια του γιου του Vito, Michael. Και ακόμα εκεί βρίσκεται, προσπαθώντας μάλιστα να ενδυναμωθεί, να επεκταθεί και η φαμίλλια του να κατακτήσει, δέκα χρόνια μετά, την Κούβα αλλά και το Las Vegas. Όμως, δεν είναι μόνο η ζωή του Michael την οποία ο Coppola μας καλεί να παρακολουθήσουμε. Με καλεί σε μια παράλληλη παρακολούθηση, της ζωής του Μichael στο παρόν, και της ζωής του Vito στο παρελθόν, τότε που εκείνος έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της μαφίας, τότε που ήταν το πρωτοπαλίκαρό της, τότε που το όνομα Corleone δεν είχε σημαδέψει ακόμα τον κόσμο της.
Για κάποιον άλλον σκηνοθέτη, το παραπάνω τόλμημα μπορεί να ήταν επικίνδυνο. Ίσως κάποιος άλλος να μπορούσε με δυσκολία να διαχειριστεί δύο διαφορετικές ιστορίες, πολυσύνθητες, που τρέχουν σε διαφορετικό χώρο και χρόνο για να συναντηθούν στο τέλος της ταινίας σε μια κοινή πορεία. Για τον Coppola όμως δεν ήταν δύσκολο και τελικά, το ρίσκο απέδωσε πετυχαίνοντας κάτι πολύ δύσκολο. Κατόρθωσε να δημιουργήσει μια κινηματογραφική συνέχεια ισάξια της πρώτης ταινίας, εκείνης που γέννησε την ιδέα. Δεν την αντιμετώπισε απλά σαν μια ταινία εκμετάλλευσης της πρώτης, αλλά σαν ένα νέο γέννημα, μέσα από τα σπλάχνα του πρώτου.
Όμως αυτή τη φορά έχουμε μια διαφοροποίηση. Η υπόθεση δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην γκανγκστερική δομή της και στις προεκτάσεις που αυτό έχει, μέσα στην μαφιόζικη οικογένεια. Αυτή τη φορά, ο Michael έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμα κατάσταση που είναι δύσκολη και πρέπει να διαχειριστεί. Την διατήριση της ισορροπίας στην οικογένειά του, την προστασία της ψυχικής υγείας της. Πάνω απ’ όλα όμως, για να τα επιτύχει, πρέπει να κάνει μια ενδοσκόπηση του ίδιου του εαυτού. Πρέπει να επιλέξει, να πάρει αποφάσεις των οποίων η κρισιμότητα θα κρίνει το μέλλον. Θα πρέπει να παλέψει ανάμεσα στην μαφιόζικη φύση του, στην κληρονομιά του που τον οδηγεί στον δρόμο της δόξας, στον δρόμο της εκδίκησης, στον δρόμο της επιθυμίας για δύναμη και ισχυροποίηση της θέσης του, και σε μια άλλη. Στη φύση του ως οικογενειάρχης, ως κοινός άνθρωπος με καθήκοντα απέναντι στη γυναίκα και στα παιδιά του, που ουδεμία σχέση έχουν με τα προηγούμενα. Και εξαιτίας αυτού εμείς κρατάμε την συμβουλή του Vito στον γιο του, “ Ο άντρας που δεν ξοδεύει χρόνο για την οικογένειά του δεν μπορεί ποτέ να γίνει πραγματικός άντρας ”.
Το cast του “Νονού 2” εντυπωσιάζει εξίσου με το πρώτο μέρος. Ξανασυναντάμε τον Al Pacino, στον ίδιο ρόλο που αρχικά κανείς δεν πίστεψε ότι ήταν σε θέση να υποστηρίξει, για να έρθει λίγο αργότερα μια σοκαριστική ερμηνεία που καθήλωσε και έκλεισε τα στόματα των κακοπροαίρετων. Ο Michael εξακολουθεί να βασανίζεται από προσωπικά διλήμματα και ο Pacino, εξακολουθεί να είναι σε θέση να τα διαχειριστεί, τόσο συναισθηματικά, όσο και πρακτικά. Μπορεί να έχει επιβεβαιώσει ότι είναι άξιος γιος του πατέρα του όμως, πρέπει να αποδείξει επιπλέον, έχει μόνο ότι έχει την ικανότητα να επεκτείνει την αυτοκρατορία που κληρονόμησε αλλά, και ότι έχει την δύναμη να στηρίξει την οικογένειά του χωρίς να την ανακατεύει με τις δουλειές του αλλά, και χωρίς να την υποσκελίζει.
Στο δυναμικό της ταινίας αυτή τη φορά μπορεί να μην υπάρχει ο Bramdo όμως, υπάρχει ο Robert De Niro, σκιά του νεανικού παρελθόντως του Vito. Το γεγονός ότι ο De Niro απέσπασε το oscar β’ αντρικού ρόλου για αυτή του την ερμηνεία λέει πολλά από μόνο του. Και αυτό, όχι γιατί έβαλε το συγκεκριμένο βραβείο στην συλλογή του αλλά, γιατί πραγματικά το άξιζε. Μια ερμηνεία στιβαρή, ολοκληρωμένη, καθόλου macho και μακριά από μανιερισμούς. Μια ερμηνεία μελετημένη, μια ερμηνεία που στήριζε τον μελλοντικό χαρακτήρα του ήρωα, έτσι όπως ο Brando τον είχε πλάσσει στα μάτια μας.
Δύο χρόνια μετά τον “Νονό”, ο Coppola επέστρεψε με την συνέχεια της ιστορίας. Μια συνέχεια ισάξια της πρώτης, μια συνέχεια που δεν μπορεί να μην μαγέψει και να μην καθηλώσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή. Ταξιδεύοντας στο χώρο και στον χρόνο, παίζοντας παράλληλα με σκιές και αναμνήσεις του παρελθόντος αλλά και εικόνες από το παρόν, δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό γκανγκστερικό δράμα χαρακτήρων. Δύο ασύνδετες ιστορίες που όμως, μοιάζουν να έχουν έναν κοινό άξονα που τις οδηγεί, παρά το κενό των χρόνων που τις χωρίζει. Όλα αυτά, συμπληρώνονται από τις, για μια ακόμα φορά, ισχυρές ερμηνείες μεγάλων πρωταγωνιστών, μεγάλων αντρών.
Βαθμολογία 10/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Νονός 2
Είδος: Γκανγκστερική
Σκηνοθέτης: Francis Ford Coppola
Πρωταγωνιστές: Robert De Niro, Al Pacino, Lee Strasberg, Michael V. Gazzo, Talia Shire, Robert Duvall, Diane Keaton
Μουσική: Nino Rota
Παραγωγή: 1974
Διάρκεια: 200’
Επίσημο site:
http://godfather2.ea.com/agegate.action








21 Σχόλια:
Γιώτα η πάρα πολύ καλή δουλειά που έκανες για το 1ο μέρος συνεχίζεται και στο 2ο... σε αντιστοιχία με τις ταινίες δηλαδή... ;) πραγματικά αυτή τη φορά δεν έχω να διαφωνήσω σε κάτι, ούτε στο ελάχιστο... απλά θα πω τα εξής:
1. Ο Pacino ήταν ακόμα καλύτερος στο 2ο μέρος και σίγουρα πολύ πιο επιβλητικός...
2. Ο De Niro ξεπέρασε την τελειότητα...
3. Το σενάριο ήταν πολύ πιο περίπλοκο απ΄το αντίστοιχο της 1ης ταινίας... επομένως και ποιοτικά ανώτερο.
4. Η ταινία δίκαια θεωρείται από πολλούς όχι απλά ισάξια του αριστουργηματικού πρώτου μέρους αλλά και καλύτερη αυτού.
5. Πάντως δεν πρέπει να πολυσυμπαθείς το Fredo ε; :P :)
6. Μάλλον όχι, θα διαφωνήσω και πάλι με την βαθμολογία... Μα 10/10!!! Είπαμε: 12/10 ;) :P :)
ΥΓ: Σβήσε σε παρακαλώ τα 3 πρώτα μου μηνύματα γιατί τα μπέρδεψα τελείως (=τελείως σκατά τα έκανα ρε γμτ!!!) και κατά λάθος έσβησα το πρώτο (ευτυχώς κάνω πάντα αντιγραφή των μηνυμάτων)...!!! :/ :/ :/
@ Bauer24 σ' ευχαριστώ και πάλι για τα πολύ καλά σου λόγια! :) ;)
1. Ο Pacino είχε πλέον την εμπειρία, είχε το δέσιμο και τον χρόνο να ταυτιστεί με τον ρόλο του περισσότερο. Σίγουρα ήταν πολύ πιο ώριμος και επιβλητικός!
2. Γι' αυτό άλλωστε πήρε και το χρυσό αγαλματάκι όπως λέγαμε και χθες! ;)
3. Ήταν πιο περίπλοκο, αναπόφευκτο αφού σύνδεε το παρελθόν και το παρόν μιας ολόκληρης αυτοκτρατορίας. Όμως ο Coppola μάγεψε, αποδεικνύοντας ότι είναι μεγάλος μάγκας για ακόμα μια φορά.
4. Δεν θα διαφωνήσω... αν με άβαζαν να διαλέξω ανάμεσα στις 2, άσχετα από βαθμολογίες, θα επέλεγα το 2ο. :)
Υ.Γ. Ναι, με την βαθμολογία έχουμε ένα θέμα... :p
Άσε... κατάφερα και τα σκάτωσα (:/) τελείως!!! Πως ήξερες τι θα πω και απάντησες πριν από το μήνυμά μου;;; :P :/
@ Bauer24 χα, χα, χα... καλό! Με έκανες και γέλασα!
Έχω κληρονομικό χάρισμα... :p ;)
Άνθρωποι είμαστε, συμβαίνουν και αυτά! :)
(Άσχετο, αλλά πέρνα μια βόλτα και από Taxi Driver και Interview with the vampire, είδα ότι είναι στις αγαπημένες σου και τις έχω, ετοιμάζω κι άλλες από τις αγαπημένες σου σύντομα!)
3. Συμφωνώ απόλυτα (όπως και με τα προηγούμενα)...
4. Παρα πολύ ωραία... ;) :)
5. Καλά κατάλαβα πως δεν τον συμπαθείς... :P
ΥΓ: δεν πειράζει, το ποτήρι είναι πάντα μισογεμάτο... ;)
:)) ;)
Πάντως ίσως να ήταν καλύτερα να μη το διόρθωνες αυτό το ανάποδο που προέκυψε... είχε πλάκα, θα τους μπέρδευε όλους!!! :)
(Σου υπόσχομαι πως θα περάσω σύντομα... αλλά τώρα θέλω να ετοιμάσω ένα αφιερωματάκι σε κάτι Ένδωξους Μπάστερδους που είδα χθες... ;))
@ Bauer24 λες ε; :p ;)
Την επόμενη φορά θα το αφήσω έτσι... χα, χα, χα! :) ;)
Α, το είδες; Εγώ δεν πήγα αλλά για να πω την αμαρτία μου, ο Tarantino δεν είναι και πολύ του γούστου μου! :/
@ Ααα... πέρνα και αύριο! Έχω το τρίτο και τελευταίο μέρος, μην ξεχνιόμαστε! ;)
Δυστυχώς το ξέρω πως δεν είσαι fan του Tarantino... :(
Ήμουν σίγουρος πως θα υπάρξει και 3ο μέρος (πως θα μπορούσε διαφορετικά άλλωστε;!;!;) και έτσι κι αλλιώς θα περνούσα... :)
@ Ίσως πρέπει να ξαναδώ Bauer24 καμιά ταινία του, μπας και τώρα που μεγάλωσα αναθεωρήσω... :p
:) Το ξέρω ότι θα περάσεις... απλά είπα να επιβεβαιώσω το ότι θα μπει! :p ;)
Πολύ καλό το κείμενό σου,πολύ αξιόλογο!Θα συμφωνήσω στον απόλυτο βαθμό.Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως για να διαφωνήσω!
Συγκλονιστική κινηματογραφική εμπειρία. Αν έβαζα το πρώτο μέρος στις 20 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, το δεύτερο θα έμπαινε στάνταρ στις 10. Όπως είχε γράψει και το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ, τις βάσεις για την επικείμενη τραγωδία που τοποθετεί μοναδικά ο Κόππολα στην πρώτη ταινία, εδώ τις ξεπερνάει και κάνει ένα φιλμ που επισκιάζει το πρώτο, τελειώνοντας μοναδικά αυτό που ξεκίνησε. Είναι τόσες οι σκηνές ανθολογίας, τόσες οι συγκλονιστικές υποπλοκές κι ερμηνείες που από ένα σημείο και μετά τις χάνεις μέσα στο άπειρό τους.
Τώρα θέλω αφιέρωμα στον Κιούμπρικ και τον Χίτσκοκ :/ :P
Απλά στις 20 και στις 10 ρε W;!;!; :/ :/ :P
Ε τί να πω για σένα που έχεις απλά στις 30 τον ΤΑΞΙΤΖΗ και στις 100 (!!) το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ :P :/ ;)
Ε τι να πεις;!;!; Εκτός του ότι έχω απόλυτο δίκιο... τί άλλο μπορείς να πεις; ;) :P :) :/
@ George σ' ευχαριστώ κι εσένα για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που έχουμε όλοι μας σχεδόν απόλυτη ταύτιση ιδεών και απόψεων... δεν συμβαίνει και πολύ συχνά! ;)
@ Costello δεν έχει τύχει να διαβάσω το άρθρο για το οποίο μιλάς στο ΣΙΝΕΜΑ όμως, θα συμφωνήσω απόλυτα!
Υπόσχομαι ότι σύντομα θα ικανοποιήσω την απίτησή σου και θα επιστρέψω με τους σκηνοθέτες που αναφέρεις. Άλλωστε είναι πολύ αγαπημένοι! ;)
Γενικα μου αρεσε παρα πολυ η τριλογια.Ισως η καλυτερη που εχω δει ποτε.
Προς Τζακ
Μπορώ επίσης να πω... Ότι μάλλον δεν έχεις δίκιο :P ;) :/ :Ο
Δεν είσαι και σίγουρος όμως και γι'αυτό δε θα το πεις... :P ;) :/
@ Μαζί με τον Άρχοντα Zenia, ναι, νομίζω συμφωνώ!
Δημοσίευση σχολίου