Συνοπτική περίληψη του έργου:
O Dr. Travis είναι ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους του Dallas. Οι πελάτισσες κάνουν ουρά στο ιατρείο του και ο συνωστισμός είναι συχνό φαινόμενο.
Η γυναίκα του έχει αναπτύξει μια σπάνια ψυχική νόσο, επιστρέφοντας στην παιδική ηλικία ενώ η κουνιάδα του που έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο αλκοόλ μετακόμισε σπίτι του, μαζί με τις τρεις κόρες της.
Η μια από τις κόρες του ετοιμάζεται να παντρευτεί, ενώ η άλλη του κόρη ζηλεύει και αντιτίθεται στο γάμο. Στην παρέα έρχεται και η παράνυφος για το γάμο, που θα προκαλέσει επιπλέον αναστάτωση.
Ο Dr T. γνωρίζει στην λέσχη του, την εκπαιδεύτρια γκολφ Bree και δεν αργεί να του τραβήξει την προσοχή.
Όλες οι γυναίκες γύρω του, τον έχουν ανάγκη οδηγώντας τον στα όρια αντοχής του καθώς, όσο πλησιάζουμε στο γάμο της κόρης του, τα προβλήματα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα.

Προσωπική άποψη:
Κάποιοι γνωστοί και φίλοι, πιθανότατα και διαβάζοντας τις απόψεις μου για ταινίες σαν κι αυτή, να πιστεύουν ότι έγω γεροντοκοριάσει. Δεν θα μπω καν στην διαδικασία της σύγκρουσης, ούτε θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Αν το να μην έχω γεροντοκοριάσει σημαίνει ότι πρέπει να μου αρέσει κάθε κινηματογραφική σαβούρα που κατά καιρούς κυκλοφορεί στις αίθουσες, τότε λυπάμαι, αλλά προτιμώ να μείνω γεροντοκοριασμένη και μάλιστα να καμαρώνω εσωτερικά γι’ αυτό.

Ο Dr. T είναι ο άντρας εκείνος που θα λάτρευε κάθε γυναίκα. Ευγενικός, έξυπνος, πνευματώδης, με χιούμορ, τρυφερός και περιποιητικός. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο στο σπίτι όσο και στην δουλειά περιστοιχίζεται από γυναίκες. Κι εκεί που οι γυναίκες αυτές είναι όλος του ο κόσμος, όλη του η ζωή, εκεί είναι που ξαφνικά τον πνίγουν καθώς βλέπει από εκείνες πράγματα που δεν περίμενε, όχι γιατί δεν ερχόντουσαν αλλά γιατί δεν ήθελε να τα δει. Αποτέλεσμα αυτού, να μπλεχτεί κυρίως συναισθηματικά αλλά και ψυχολογικά σε μια αλλοπρόσαλη κατάσταση.

Ο Robert Altman έχει σίγουρα στο βιογραφικό του πολύ καλύτερες ταινίες από την συγκεκριμένη. Η σύγκριση μάλιστα, αν ξεκινήσουμε από το πολύ μακρινό παρελθόν, γίνεται τρομακτική καθώς, “O Dr. T” είναι απλά σκιά κάποιων άλλων του ταινιών. Για να μην πω δε πως είναι σκιά του χειρότερου εαυτού αυτών των άλλων ταινιών. Με βρίσκετε υπερβολική; Εγώ πάλι καθόλου καθώς, παίρνει ένα ιδιαίτερα λεπτό θέμα ανθρώπινων σχέσεων και συμπεριφορών και το μετατρέπει σε ένα απίστευτο ξεκατίνιασμα, σε μια θλιβερή κατρακύλα προσωπικοτήτων που ποδοπατούνται.

Έχετε διαπιστώσει ότι κάτι με ενοχλεί αλλά ίσως να μην μπορείτε ακόμα να προσδιορίσετε τι είναι αυτό. Πολύ απλό! Αυτή η ταινία, όχι μόνο δεν αναδεικνύει τον γυναικείο ψυχισμό αλλά αντίθετα, τον σατιρίζει με έναν τρόπο αρκετά πρόστυχο παρουσιάζοντάς μας στο τέλος ως κότες που η μοναδική μας ικανότητα είναι να ξεμαλλιαζόμαστε με άλλες για το ποια έχει την καλύτερη θέση στο κοτέτσι. Ως γυναίκα επιτρέψτε μου η κατάσταση αυτή να με ενοχλεί καθότι περισσότερο από τους άντρες.

Το cast της ταινίας απαρτίζεται από δυνατά ονόματα, με μερικά δε από αυτά να κάνουν την διαφορά ανάμεσα στα υπόλοιπα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η ποιότητα ερμηνειών βρίσκεται σε υψηλές κλίμακες. Δυστυχώς, και λυπάμαι πραγματικά που το λέω, η παρουσία τους μοιάζει εντελώς διεκπεραιωτική. Σαν να βαριούνται που βρίσκονται στο πλατώ και αδυνμονούν για την στιγμή εκείνη που θα μπορέσουν να την κοπανήσουν για τα σπίτια τους. Ο Gere έχει αφήσει πίσω του τον γοητευτικό γόη του “Pretty Woman” εδώ και αιώνες, η Hunt μπορεί να είναι η συμπαθέστατη όμως μέχρι εκεί, η Fawcett μια σταγόνα δροσιάς για να σβήσει την κάψα μας ενώ, οι νεαρές δημοφιλείς κατά τ’ άλλα δευτεραγωνίστριες, μπορεί να είναι χαριτωμένες κουκλίτσες όμως, ότι και να γίνει, δεν θα μάθουν ποτέ να στέκονται στο κινηματογραφικό πανί.

Θέλετε να την δείτε; Κανένα πρόβλημα! Απλά πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για το πονοκεφάλιασμα που θα σας δημιουργήσουν όλες αυτές οι θηλυκές, σε έξαρση ορμόνες. Εδώ εγώ που είμαι γυναίκα και δεν άντεξα τον ανεξέλεγχτο ρυθμό τους. Αν πάλι δεν αντέχετε τις γυναικείες γκρίνιες, λογομαχίες αλλά πολύ περισσότερο, συναισθηματικές και ψυχολογικές ανασφάλειες τότε, επιλέξτε κάτι άλλο.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Δρ. Τ Και Οι Γυναίκες
Είδος: Αισθηματική
Σκηνοθέτης: Robert Altman
Πρωταγωνιστές: Richard Gere, Farrah Fawcett, Helen Hunt, Laura Dern, Liv Tyler, Shelley Long, Robert Hays, Tara Reid, Matt Malloy, Kate Hudson, Andy Richter
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 121’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dr._T_&_the_Women
http://www.imdb.com/title/tt0205271/