
700 χρόνια έχουν περάσει από σήμερα και οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Γη αφήνοντας πίσω έναν απέραντο σκουπιδότοπο.
Το χάλι αυτό συμμαζεύει υπομονετικά ο WALL-E, ένα συμπαθέστατο ρομποτάκι που είναι προγραμματισμένο να φτιάχνει ουρανοξύστες από συμπιεσμένα σκουπίδια.
Τόσους αιώνες όμως ο ακούραστος αυτός εργάτης συλλέγει οτιδήποτε προκαλεί το ενδιαφέρον του, έχει για παρέα μία κατσαρίδα ενώ φαίνεται πως νιώθει μόνος.
Τα πράγματα θα αλλάξουν όταν γνωρίσει την EVE, ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας σταλμένο απ' τους ανθρώπους του διαστημικού κρουαζιερόπλοιου Axiom, με αποστολή να βρει ένα δείγμα βλάστησης που θα ανοίξει το δρόμο για τον επαναπατρισμό τους
Προσωπική άποψη:
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν πως η Pixar υπέγραψε την θανατική της καταδίκη όταν εξαγοράστηκε από την Disney. Πιθανολογώ ότι ο σημαντικότερος όλων των λόγων ήταν ο φόβος της επιστροφής του animation στην προταρχική του κατάσταση, εκείνη την λιγότερο ενήλικη. Τελικά όμως, όπως απέδειξε η ιστορία, όχι μόνο η Pixar δεν έχασε την καλλιτεχνική της αισθητική αλλά, κατάφερε να την συνδυάσει άψογα με την μαγεία της Disney και κάθε νέο αποτέλεσμα να είναι ακόμα καλύτερο από το προηγούμενο.
Έχετε δει κι έχετε λατρέψει το “Ψάχνοντας Τον Νέμο” επειδή σας συγκίνησε η αγαπησιάρικη και οικογενειακή του αίσθηση; Έχετε δει και σας άρεσε το “Happy Feet” επειδή κατάφερε να συνδυάσει την διασκέδαση με ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα; Εάν ναι, τότε σίγουρα ο “Wall-E” και η ιστορία του θα σας προκαλέσουν ένα συνδυασμό των δύο με δύο όμως μικρές διαφορές. Ναι μεν έχει οικολογικό χαρακτήρα όμως, δεν μοιάζει σαν να θέλει να μας κατσαδιάσει και μπορεί να είναι τρυφερό όμως, δεν βασίζεται πάνω σε μια οικογενειακή σχέση αλλά, στο συναίσθημα που προκαλεί ο έρωτας με την πρώτη ματιά.
Ο Wall-E είναι ένα ρομπότ, ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που παρέμεινε στην τοξική πλέον γη ακόμα κι όταν οι άνθρωποι την εγκατέλειψαν. Ζει παρέα με μια κατσαρίδα, επιβεβαιώνοντας τον μύθο ότι στην καταστροφή του πλανήτη θα είναι η μοναδική ζωή που θα γλυτώσει και ακολουθεί καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα, την ίδια ρουτίνα. Πάει στην δουλειά του, συλλέγει πράγματα που του κάνουν εντύπωση, ακούει μουσική και βλέπει την ίδια ταινία. Μέχρι τουλάχιστον την στιγμή που θα εμφανιστεί η Eve για να ταράξει τα νερά. Ένας ανέλπιστος έρωτας ξεκινάει και ο Wall-E, ως νέος Ρωμαίος, με ιπποτική συμπεριφορά διεκδικεί το κορίτσι των ονείρων του προσπαθώντας παράλληλα να την βοηθήσει να εκτελέσει την αποστολή της.
Από την άλλη μεριά έχουμε την σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία όπου, κανένας δεν κουνιέται για να κάνει οτιδήποτε. Όλα παρέχονται στο χέρι τους και εκείνοι, ακολουθούν αυτή τη μίζερη πραγματικότητα, όχι επειδή την επέλεξαν αλλά, επειδή την κληρονόμησαν από τους γονείς τους ως παράδοση, μια παράδοση 700 χρόνων. Η καταστροφή του πλανήτη μας έφερε εξέχουσα τεχνολογική εξέλιξη όμως, αύξησε κατακόρηφα τα καπιταλιστικά και οκνηρά ανθρώπινα ένστικτα τα οποία όμως, κατά έναν περίεργο τρόπο, την ώρα της καθοριστικής επιλογής υποσκελίζονται από την επιθυμία για μια νέα, διαφορετική, δημιουργική ζωή, σε έναν πλανήτη που δεν γνώρισαν ποτέ αλλά που θα ήθελαν να μάθουν.
Το εντυπωσιακότερο όλων είναι το πρώτο 40λεπτο της ταινίας. Εμπνευσμένο προφανώς από την μαγεία του βουβού κινηματογράφου, ακολουθεί μια εξίσου βουβή παρατήρηση γεγονότων και καταστάσεων. Παρά όμως την απουσία διαλόγων, ως θεατές δεν αισθανόμαστε να έχουμε κανένα απολύτως κενό. Η σιωπή αυτή μοιάζει να λέει πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαν να πουν οι λέξεις και να γεμίσουν τα φύλλα του σεναρίου. Όμως επειδή η μονοτονία είναι δυσσάρεστη και κουραστική, το αμέσως επόμενο 40λεπτο που ακολουθεί βρίσκεται ακριβώς στο αντίθετο άκρο. Ο νέος κόσμος των ανθρώπων πάνω σε έναν διαστημικό σταθμό, είναι φασαριόζικος, βαβουριάρικος, γεμάτος χρώματα, μουσικές και φρενήρης ρυθμούς μέσα στους οποίους, άνθρωποι και ρομπότ συνυπάρχουν.
Ο Stanton είναι ένας σύγχρονος μύθος στο χώρο του animation καθώς, είτε ως σκηνοθέτης, είτε ως σεναριογράφος, είτε ως παραγωγός, έχει συμμετάσχει σε κάθε μεγάλη animation παραγωγή. Η διαφορά που προσφέρουν στο κοινό οι ταινίες του Stanton, δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων. Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι το πόσο ευφάνταστες και ξεχωριστές είναι πλέον ως προς την θεματολογία τους, ως προς την ποιότητα των ιστοριών τους. Αν συμπεριλάβουμε σ’ αυτό ότι οι ταινίες αυτές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί και ο δημιουργός έχει κερδίσει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό στοίχημα.
Βέβαια, μπορεί η εμπνευσμένη ιστορία να αποτελεί το πιο φαντασμαγορικό κομμάτι της ταινίας όμως, δεν μπορεί να μην γίνει λόγος για την νέα πορεία που έχει πάρει το 3D animation προσφέροντάς μας μοναδικές, μαγικές εικόνες. Η εικόνα της βρώμικης κι εγκαταλειμένης γης κόβει την ανάσα, τα ρομπότ αλλά και η γαλαξιακή πόλη αποτελούν την χαρά των μηχανολόγων αφού μπορούν να τους δώσουν νέα έμπνευση ενώ, οι διαγαλαξιακές εικόνες είναι πέρα για πέρα μαγευτικές και ταξιδιάρικες, έτοιμες να σκορπίσουν αστερόσκονη στις μεγαλύτερες φαντασιώσεις μας, στα πιο τρελά όνειρά μας. Ναι, είναι γεγονός! Το σύγχρονο animation δεν παίζεται με τίποτα.
Η μαγεία του “Wall-E” έγκειται στο γεγονός ότι μέσω της απλότητάς του καταφέρνει να σε αγγίξει στα πιο βαθιά μέρη της καρδιάς σου. Τρυφερό και ανθρώπινο, καταφέρνει να συγκινήσει αλλά ταυτόχρονα και να προβληματίσει, ίσως όχι στον βαθμό που θα χρειαζόταν για να προκαλέσει ένα γερό ταρακούνημα, δεν παύει όμως ως έναν βαθμό να πετυχαίνει τον σκοπό του, έστω και με έναν κάπως πιο ωραιοποιημένο τρόπο. Παράλληλα, το “Wall-E” δεν στερείται φαντασίας και έντονου χιούμορ το οποίο στιγμές-στιγμές, οφειλόμενο και στον αφελή χαρακτήρα του μικρού μας ρομπότ, φτάνει σε απολαυστικά ξεκαρδιστικά σημεία. Άσχετα από την ηλικία σας, απολαύστε την γιατί πραγματικά το αξίζει.
Βαθμολογία 9/10
Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Γουόλ-Υ
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτης: Andrew Stanton
Πρωταγωνιστές: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, Fred Willard, MacIn Talk, John Ratzenberger, Kathy Najimy, Sigourney Weaver, Kim Kopf, Garrett Palmer
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 98’
Επίσημο site:
http://adisney.go.com/disneyvideos/animatedfilms/wall-e/
26 Σχόλια:
Την είδες επιτέλους ε;
Συμφωνώ.
Θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο του κειμένου σου "όμως, αύξησε κατακόρηφα τα καπιταλιστικά και οκνηρά ανθρώπινα ένστικτα τα οποία όμως, κατά έναν περίεργο τρόπο, την ώρα της καθοριστικής επιλογής υποσκελίζονται από την επιθυμία για μια νέα, διαφορετική, δημιουργική ζωή, σε έναν πλανήτη που δεν γνώρισαν ποτέ αλλά που θα ήθελαν να μάθουν." Και κυρίως σ' αυτό τον περίεργο τρόπο. Που μοιάζει να παράσχει μια απενεχοποίηση στον ανθρώπινο παράγοντα, αμβλύνοντας έτσι τις εντυοπώσεις και κρατώντας τες σ' μια flat-συμβατική θέαση. Κατά τ' άλλα ναι, συμφωνώ πως είναι μεγάλο animation!
καληνύχτα!
@ Καλημέρα Kioy!
Ναι, αξιώθηκα τελικά να την δω... έστω και με μεγάλη καθυστέρηση! :p
Είναι αρκετά τα σημεία που θα μπορούσε να είναι διαφορετική η ανάπτυξη ή η διαχείρηση αν θες των δεδομένων. Θαωρώ ότι ίσως ήθελε να περάσει με έναν πιο επίπεδο τρόπο τα μηνύματά της και όχι μέσω αυστηρής επίπληξης!
Τώρα το είδες;!;!; :/ :P
9,5/10 από μένα γιατί είναι animation από τα λίγα...
@ Bauer24 :(
Μην με μαλώνεις... τώρα μπόρεσα! :p
Θα του έβαζα κι εγώ το μισό ίσως και το ολόκληρο αν κι εφόσον είχε χτυπήσει λίγο πιο δυνατά το θέμα οικολογία και άνθρωποι. Ήταν κάπως επιφανειακό σε κάποια σημεία αλλά κατά τ' άλλα μαγευτικό! :)
Δεν το έχω δει αλλά μου άσεσε η ανασκόπηση, οπότε το βάζω στη λίστα :)
Άντε καλά... :P
Για "παιδικό" πάντως δεν είναι και τόσο επιφανειακό...
Εξαιρετικό. Ειδικά η αρχή του αριστούργημα. Τα λες όλα στο κείμενο δεν έχω κάτι να προσθέσω. Δεν ξέρω πάντως αν θα έλεγα ότι είναι το αγαπημένο μου animation. Σε τέτοιες ταινίες καμιά φορά το συναίσθημα υπερκαλύπτει την τεχνική αρτιότητα. Και εδώ στο δέυτερο μισό, παρότι συμφωνώ με το μήνυμα περί οκνηρίας και απάθειας, κάπου με έχασε λίγο. Χάθηκε η μαγεία της αρχής στην έρημη γη. Ανώτερο πάντως από Nemo. Από Happy Feet δεν το συζητάμε.
@ Πάνο περιμένουμε τότε να επανέλθεις όταν με το καλό το δεις κι εσύ!
@ Bauer24 για παιδικό σίγουρα δεν είναι τόσο επιφανειακό όμως, είναι σε σύγκριση με το "Happy Feet". :p ;)
@ Zamuc δεν νομίζω ούτε εγώ να μπορούσα να πω ότι είναι το αγαπημένο μου animation. Είναι εξαιρετικό αλλά σίγουρα όχι το αγαπημένο μου.
Προσωπικά το "Fiding Nemo" το λάτρεψα! Το αγάπησα για τα χρώματα, την ιστορία, το χιούμορ του κι έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Πάντως το πρώτο μισό είναι μαγευτικό, όνειρο, υπέροχο... Κάπου στο δεύτερο μέρος χάνεται λόγω βαβούρας και άλλων συνθηκών και εκεί είναι που χάνονται κάποιοι πόντοι.
Εξαιρετικό animation!Αν όχι το καλύτερο είναι σίγουρα μέσα στα 3 καλύτερα μέχρι σήμερα γιατί στο μέλλον πιστεύω ότι έχουμε πολλά ακόμα να δούμε.
@ Σίγουρα George έχουμε πολλά να δούμε και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό!
Σου άρεσε περισσότερο το Happy Feet;!;!; :P Εγώ πάντως συμφωνώ με τον Zamuc... είναι καλύτερο και απ΄το Nemo. Πάντως δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο της Pixar γιατί δεν έχω δει το Up ακόμα...
@ Bauer24 ή κάτι έχεις πιει, ή εγώ μιλάει Κινέζικα ή είμαστε άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε! :p Χα, χα, χα!!!!
Δεν είπα ότι μου άρεσε το "Happy Feet" περισσότερο. Δεν είμαι ψυχανώμαλη. Είπα ότι είναι πιο σαφές και ουσιαστικό το οικολογικό του μήνυμα.
Αχ... δεν ξέρω! Έχω μεγάλη αγάπη στον "Nemo". Πάντως το "Up" δεν το έχω δει ακόμα αλλά υποψιάζομαι ότι είμαι άπαικτο και περιμένω με αγωνία.
Συγγνώμη, αλλά με την εξής διατύπωση:
"για παιδικό σίγουρα δεν είναι τόσο επιφανειακό όμως, είναι σε σύγκριση με το "Happy Feet""
τι θα έπρεπε να καταλάβω;!;!; :/ :ο :(
ΥΓ: Μάλλον μίλησες Κινέζικα... :P
@ Bauer24
έπρεπε να καταλάβεις αυτό που είπα... ότι σε σύγκριση με το "Happy Feet" είναι επιφανειακό το οικολογικό μήνυμα του "Wall-E".
:p :/ :)
Μάλλον ισχύει κάποια από τις άλλες δύο πιθανότητες! :p Χα, χα, χα...
"έπρεπε να καταλάβεις αυτό που είπα... ότι σε σύγκριση με το "Happy Feet" είναι επιφανειακό το οικολογικό μήνυμα του "Wall-E"."
Ναι... με αυτή τη λογική θεώρησα πως είναι καλύτερο το Happy Feet για σένα...!!! :/ :P
Γιώτα το παρακολούθησα εχθές. Στην αρχή μου άρεσε αρκετά αλλά κάπου στη μέση το βαρέθηκα. Ωραίο είναι για να περάσουνε κανά δυο ώρες, αλλά δε θα έλεγα ότι είναι και κάτι το ιδιαίτερο.
@ Bauer24 ναι, ως προς το οικολογικό μήνυμα όμως, αποκλειστικά και μόνο. Δεν το σύγκρινα σε άλλα σημεία! :p :/
@ Πάνο νομίζω ότι το αδικείς!
Ως προς το animation έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά.
Το πρώτο μισό καλλιτεχνικά είναι υπέροχο ενώ το δεύτερο, πιο βαβουριάρικο μεν, διασκεδαστικό δε.
Έχει χιούμορ και συναίσθημα.
Καλά ως προς το animation συμφωνώ ότι έχουνε κάνει καταπληκτική δουλειά. Απλώς κάπου με κούρασε η υπόθεση, θα περίμενα τα ρομποτάκια να είχανε μείνει στη Γη και να προσπαθούσανε αν την καθαρίσουνε, χωρίς ανθρώπους.
Τί υπέροχο έργο! Από τα καλύτερα που έβγαλε η περσινή παραγωγή σίγουρα. Σκεπτόμενο, άρτιο, τρυφερό, συγκινητικό.
Τζακ, 8.10 δεν του είχες βάλει αρχικά;;;;
@ Ε, Πάνο... αν δεν έμπαινε και το ανθρώπινο στοιχείο, το θέμα οικολογία μπορεί να είχε μείνει ακόμα πιο πίσω.
Πάντως δεν μπορώ να πω... αμέσψς το είδες! Σε παρέσυρα! :p
@ Costello συμφωνούμε απόλυτα όπως βλέπω! :)
Προς Γιώτα:
Άντε καλά τότε!!! :P :/ :)
Προς W:
Δε νομίζω... Για 9/10 (σαν ταινία γενικά) θυμάμαι... Σαν "παιδικό" (βλ. animation) 9,5/10... ;)
@ Bauer24 :)))
Γιώτα έκανες τόσο καλή περιγραφή που δεν μπόρεσα να αντισταθώ :)
@ Πάνο μπορεί να μην τρελάθηκες αλλά εύχομαι να μην το μετάνιωσες! :)
Δημοσίευση σχολίου