Συνοπτική περίληψη του έργου:
700 χρόνια έχουν περάσει από σήμερα και οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Γη αφήνοντας πίσω έναν απέραντο σκουπιδότοπο.
Το χάλι αυτό συμμαζεύει υπομονετικά ο WALL-E, ένα συμπαθέστατο ρομποτάκι που είναι προγραμματισμένο να φτιάχνει ουρανοξύστες από συμπιεσμένα σκουπίδια.
Τόσους αιώνες όμως ο ακούραστος αυτός εργάτης συλλέγει οτιδήποτε προκαλεί το ενδιαφέρον του, έχει για παρέα μία κατσαρίδα ενώ φαίνεται πως νιώθει μόνος.
Τα πράγματα θα αλλάξουν όταν γνωρίσει την EVE, ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας σταλμένο απ' τους ανθρώπους του διαστημικού κρουαζιερόπλοιου Axiom, με αποστολή να βρει ένα δείγμα βλάστησης που θα ανοίξει το δρόμο για τον επαναπατρισμό τους

Προσωπική άποψη:
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν πως η Pixar υπέγραψε την θανατική της καταδίκη όταν εξαγοράστηκε από την Disney. Πιθανολογώ ότι ο σημαντικότερος όλων των λόγων ήταν ο φόβος της επιστροφής του animation στην προταρχική του κατάσταση, εκείνη την λιγότερο ενήλικη. Τελικά όμως, όπως απέδειξε η ιστορία, όχι μόνο η Pixar δεν έχασε την καλλιτεχνική της αισθητική αλλά, κατάφερε να την συνδυάσει άψογα με την μαγεία της Disney και κάθε νέο αποτέλεσμα να είναι ακόμα καλύτερο από το προηγούμενο.

Έχετε δει κι έχετε λατρέψει το “Ψάχνοντας Τον Νέμο” επειδή σας συγκίνησε η αγαπησιάρικη και οικογενειακή του αίσθηση; Έχετε δει και σας άρεσε το “Happy Feet” επειδή κατάφερε να συνδυάσει την διασκέδαση με ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα; Εάν ναι, τότε σίγουρα ο “Wall-E” και η ιστορία του θα σας προκαλέσουν ένα συνδυασμό των δύο με δύο όμως μικρές διαφορές. Ναι μεν έχει οικολογικό χαρακτήρα όμως, δεν μοιάζει σαν να θέλει να μας κατσαδιάσει και μπορεί να είναι τρυφερό όμως, δεν βασίζεται πάνω σε μια οικογενειακή σχέση αλλά, στο συναίσθημα που προκαλεί ο έρωτας με την πρώτη ματιά.

Ο Wall-E είναι ένα ρομπότ, ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που παρέμεινε στην τοξική πλέον γη ακόμα κι όταν οι άνθρωποι την εγκατέλειψαν. Ζει παρέα με μια κατσαρίδα, επιβεβαιώνοντας τον μύθο ότι στην καταστροφή του πλανήτη θα είναι η μοναδική ζωή που θα γλυτώσει και ακολουθεί καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα, την ίδια ρουτίνα. Πάει στην δουλειά του, συλλέγει πράγματα που του κάνουν εντύπωση, ακούει μουσική και βλέπει την ίδια ταινία. Μέχρι τουλάχιστον την στιγμή που θα εμφανιστεί η Eve για να ταράξει τα νερά. Ένας ανέλπιστος έρωτας ξεκινάει και ο Wall-E, ως νέος Ρωμαίος, με ιπποτική συμπεριφορά διεκδικεί το κορίτσι των ονείρων του προσπαθώντας παράλληλα να την βοηθήσει να εκτελέσει την αποστολή της.

Από την άλλη μεριά έχουμε την σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία όπου, κανένας δεν κουνιέται για να κάνει οτιδήποτε. Όλα παρέχονται στο χέρι τους και εκείνοι, ακολουθούν αυτή τη μίζερη πραγματικότητα, όχι επειδή την επέλεξαν αλλά, επειδή την κληρονόμησαν από τους γονείς τους ως παράδοση, μια παράδοση 700 χρόνων. Η καταστροφή του πλανήτη μας έφερε εξέχουσα τεχνολογική εξέλιξη όμως, αύξησε κατακόρηφα τα καπιταλιστικά και οκνηρά ανθρώπινα ένστικτα τα οποία όμως, κατά έναν περίεργο τρόπο, την ώρα της καθοριστικής επιλογής υποσκελίζονται από την επιθυμία για μια νέα, διαφορετική, δημιουργική ζωή, σε έναν πλανήτη που δεν γνώρισαν ποτέ αλλά που θα ήθελαν να μάθουν.

Το εντυπωσιακότερο όλων είναι το πρώτο 40λεπτο της ταινίας. Εμπνευσμένο προφανώς από την μαγεία του βουβού κινηματογράφου, ακολουθεί μια εξίσου βουβή παρατήρηση γεγονότων και καταστάσεων. Παρά όμως την απουσία διαλόγων, ως θεατές δεν αισθανόμαστε να έχουμε κανένα απολύτως κενό. Η σιωπή αυτή μοιάζει να λέει πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσαν να πουν οι λέξεις και να γεμίσουν τα φύλλα του σεναρίου. Όμως επειδή η μονοτονία είναι δυσσάρεστη και κουραστική, το αμέσως επόμενο 40λεπτο που ακολουθεί βρίσκεται ακριβώς στο αντίθετο άκρο. Ο νέος κόσμος των ανθρώπων πάνω σε έναν διαστημικό σταθμό, είναι φασαριόζικος, βαβουριάρικος, γεμάτος χρώματα, μουσικές και φρενήρης ρυθμούς μέσα στους οποίους, άνθρωποι και ρομπότ συνυπάρχουν.

Ο Stanton είναι ένας σύγχρονος μύθος στο χώρο του animation καθώς, είτε ως σκηνοθέτης, είτε ως σεναριογράφος, είτε ως παραγωγός, έχει συμμετάσχει σε κάθε μεγάλη animation παραγωγή. Η διαφορά που προσφέρουν στο κοινό οι ταινίες του Stanton, δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με την εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων. Αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι το πόσο ευφάνταστες και ξεχωριστές είναι πλέον ως προς την θεματολογία τους, ως προς την ποιότητα των ιστοριών τους. Αν συμπεριλάβουμε σ’ αυτό ότι οι ταινίες αυτές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί και ο δημιουργός έχει κερδίσει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό στοίχημα.

Βέβαια, μπορεί η εμπνευσμένη ιστορία να αποτελεί το πιο φαντασμαγορικό κομμάτι της ταινίας όμως, δεν μπορεί να μην γίνει λόγος για την νέα πορεία που έχει πάρει το 3D animation προσφέροντάς μας μοναδικές, μαγικές εικόνες. Η εικόνα της βρώμικης κι εγκαταλειμένης γης κόβει την ανάσα, τα ρομπότ αλλά και η γαλαξιακή πόλη αποτελούν την χαρά των μηχανολόγων αφού μπορούν να τους δώσουν νέα έμπνευση ενώ, οι διαγαλαξιακές εικόνες είναι πέρα για πέρα μαγευτικές και ταξιδιάρικες, έτοιμες να σκορπίσουν αστερόσκονη στις μεγαλύτερες φαντασιώσεις μας, στα πιο τρελά όνειρά μας. Ναι, είναι γεγονός! Το σύγχρονο animation δεν παίζεται με τίποτα.

Η μαγεία του “Wall-E” έγκειται στο γεγονός ότι μέσω της απλότητάς του καταφέρνει να σε αγγίξει στα πιο βαθιά μέρη της καρδιάς σου. Τρυφερό και ανθρώπινο, καταφέρνει να συγκινήσει αλλά ταυτόχρονα και να προβληματίσει, ίσως όχι στον βαθμό που θα χρειαζόταν για να προκαλέσει ένα γερό ταρακούνημα, δεν παύει όμως ως έναν βαθμό να πετυχαίνει τον σκοπό του, έστω και με έναν κάπως πιο ωραιοποιημένο τρόπο. Παράλληλα, το “Wall-E” δεν στερείται φαντασίας και έντονου χιούμορ το οποίο στιγμές-στιγμές, οφειλόμενο και στον αφελή χαρακτήρα του μικρού μας ρομπότ, φτάνει σε απολαυστικά ξεκαρδιστικά σημεία. Άσχετα από την ηλικία σας, απολαύστε την γιατί πραγματικά το αξίζει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Γουόλ-Υ
Είδος: Computer Animation
Σκηνοθέτης: Andrew Stanton
Πρωταγωνιστές: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin, Fred Willard, MacIn Talk, John Ratzenberger, Kathy Najimy, Sigourney Weaver, Kim Kopf, Garrett Palmer
Παραγωγή: 2008
Διάρκεια: 98’

Επίσημο site:
http://adisney.go.com/disneyvideos/animatedfilms/wall-e/