Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Μatilda είναι η μικρή και πανέξυπνη κόρη δύο ηλίθιων γονέων που ασχολούνται με πωλήσεις αυτοκινήτων και μικροκομπίνες.
Ζει μια μίζερη ζωή μέχρι που ανακαλύπτει ότι διαθέτει τηλεκινητικές ικανότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίσει κατάλληλα την σατανική διευθύντρια του σχολείου στο οποίο τη στέλνουν οι γονείς της.

Προσωπική άποψη:
Ο Roald Dahl είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς φανταστικών παραμυθιών. Οι ιστορίες του έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου και δεν είναι λίγες από αυτές που έχουν μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Και δεν είναι άδικο ότι τα παραμύθια του έχουν αποτελέσει κατά καιρούς πηγή έμπνευσης διαφόρων παραγωγών και σκηνοθετών. Μπορεί να φαντάζουν παιδικά όμως, καταφέρνουν να αγγίξουν και τις καρδιές των μεγαλύτερων ανθρώπων, ειδικά στην κινηματογραφική τους μορφή.

Η ιστορία της Μatilda λοιπόν, είναι ένα όμροφο παραμύθι που ξεδιπλώνει μια παράξενη ιστορία ενός παράξενου κοριτσιού. Η Matilda είναι ένα όμορφο, δροσερό κοριτσάκι, πανέξυπνο, ευγενικό και με αγνά αισθήματα. Δεν βλέπετε κάτι περίεργο σε αυτό; Πράγματι δεν θα υπήρχε αν προερχόταν από μια αντίστοιχου επιπέδου οικογένεια ή έστω, από μια φυσιολογική οικογένεια. Αντίθετα, ζει σε μια τρώγλη μαζί με τους ανεκδιήγητους, μικροαπατεώνες γονείς της και το παιδοβούβαλο αδερφό της που χέρει της εκτίμησης των γονιών του καθώς είναι ακριβές καχέκτυπό τους.

Ο Danny DeVito, γνωστός λάτρης των παραμυθιών αλλά και κάθε μορφής παράξενη ιστορία, αναλαμβάνει να μεταφέρει το μοσχοπουλημένο παραμύθι του Dahl στην μεγάλη οθόνη. Και μπορεί να το κάνει με έναν απλό, λιτό και απέριττο τρόπο όμως, η μαγεία, η γλύκα και η αθωότητα που εκπέμπει η μικρή Μatilda είναι τόσο έντονα που είναι αρκετά δεδομένα προς αξιοποίηση από μόνα τους. Αν συμπεριλάβουμε δε το κουκλοσπιτίστικο σκηνικό μέσα στο οποίο κινείται και ενεργοποιεί την δράση τότε, μπορούμε να πούμε πως η συνολική ατμόσφαιρα της νουβέλας μεταφέρεται ιδιαίτερα όμορφα.

Η τρυφερότητα δεν απουσιάζει λεπτό και συμπάσχουμε, όχι μόνο με το καλόκαρδο κοριτσάκι αλλά, με κάθε μικρό ή μεγάλο πλάσμα που αναγκάζεται να επιβιώσει μέσα στο μαυσωλείο που κάποιοι αποκαλούν σχολείο. Βέβαια, οι ικανότητες της Μatilda δεν αργούν να αναπτυχθούν ώστε να τις χρησιμοποιήσει και να δώσει ένα καλό μάθημα σε όσους το αξίζουν αλλά, και μια γερή δόση γέλιου σε μας που αμέρημνοι παρακολουθούμε στον καναπέ μας. Ο ενήλικος εαυτός μας μπορεί να μην πείθεται όμως, το παιδί που κρύβουμε μέσα μας σιωπηλά ζητωκραυγάζει στην απόδοση δικαιοσύνης.

Η μικρή Mara Wilson είναι ότι πρέπει για τον ρόλο της μικρής Μatilda. Μικρή, χαριτωμένη και γλυκιά, προσδίδει την δικιά της δόση τσαχπινιάς σε έναν ρόλο, που μπορεί να μην έχει τρελές απαιτήσεις πρέπει όμως να είναι ευχάριστος και άμεσος. Ο DeVito με την μικρή του παρουσία ξεχωρίζει όπως πάντα προσφέροντάς μας μικρές, απολαυστικές δόσεις του κωμικού του εαυτού που όλοι λατρεύουμε ενώ, η Rhea Perlman είναι ιδανική για τον ρόλο της τρυφερής δασκάλας της μικρής μας πρωταγωνίστριας. Δεν ξέρω γιατί αλλά, αυτή τη γυναίκα λατρεύω να την βλέπω. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω την μοναδική Pam Ferris. Μπορεί να μην ξέρω πολλά για εκείνην όμως είναι απολαυστικότατη στον ρόλο την κακιασμένης σκύλας Trunchbull αφού καταφέρνει να ξυπνήσει μέσα μας τον σχολικό τρόμο.

Μην περιμένετε ανατροπές ούτε κανένα είδος αγωνίας που σταδιακά να κορυφώνεται. Εξ’ αρχής ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν παιδικό παραμύθι και όπως κάθε παραμύθι, δεν θα μπορούσε να έχει τίποτα άλλο παρά ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο και φωτεινό τέλος όπου η μικρή μας φίλη θα βρει την αγάπη και την στοργή που πάντα ονειρευόταν κι άξιζε. Δεν σας αρέσουν τα παραμύθια; Κακώς, γιατί δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά, τα έχει ανάγκη η ζωή μας. Οπότε μην ζορίζεστε, καθήστε στον καναπέ σας και ειδικά αν έχετε παιδιά, περάστε ένα χαλαρό και διασκεδαστικό απόγευμα ζί τους.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ματίλντα
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Danny DeVito
Πρωταγωνιστές: Mara Wilson, Danny DeVito, Rhea Perlman, Embeth Davidtz, Pam Ferris, Paul Reubens, Tracey Walter
Παραγωγή: 1996
Διάρκεια: 98’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0117008/
http://en.wikipedia.org/wiki/Matilda_(film)